Biblioteket anbefaler:

Philip Roth, Ydmygelsen

Af
Af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

"Det betyder ikke noget hvor du er på vej hen. Det skal du ikke bekymre dig om. Bare tag det øjeblik for øjeblik, øjeblik for øjeblik. Opgaven er at være i det øjeblik uden at bekymre sig om resten og uden nogen ide om hvor det bevæger sig hen. For hvis du kan få et øjeblik til at fungere, så kan du gøre hvad som helst. Det lyder, det ved jeg godt, lidt forenklet, og det er derfor det er svært – det er så enkelt at det er det alle overser."
Simon Axler, der er hovedperson i Philip Roths roman 'Ydmygelsen', er en skuespiller, der har mistet evnen. Et menneske, der har mistet modet. Lysten til at leve. Tidligere var han sin generations førende skuespiller, men her oppe i tresserne mister han pludselig med ét slag fundamentet for det hele.
"Det er et spørgsmål om falskhed", siger han, "en ren falskhed der er så altgennemtrængende at det eneste jeg kan gøre, er at stå på scenen og sige til publikum: Jeg er en løgner. Og jeg er ikke engang god til at lyve. Jeg er en svindler".
Det er ikke blot hans publikum, der har forladt ham, det samme har hans kone. Og som om det ikke er nok, lider han af kroniske rygsmerter.
Men en dag kommer Pegeen på besøg. Hun er datter af nogle teatervenner fra hans ungdom, fyrre år gammel og har levet som lesbisk hele sit voksenliv. De udvikler et forhold, og midt i den dystre fortælling om tab og meningsløshed opstår pludselig en modfortælling om uventet kærlighed og lyst. En fortælling, der får mig til at tænke på Bob Dylan, når han siger: "When you think that you've lost everything, you'll find out you can always loose a little more".
På trods af risikoen for at lide yderligere tab kaster Axler sig ud i øjeblikket. Som Pegeen siger til ham: "Men hvad angår risikoen – den risiko har vi allerede løbet. Vi har allerede gjort det. Det er for sent at søge beskyttelse ved at trække sig".
Som i resten af Roths imponerende gode forfatterskab fortæller han med nødvendighed og alvor, lys og liv. Bare på få af hans stramt komponerede sætninger kan man med det samme se, at det er en Roth-bog, man har fat i – og man kan ikke lade være med at læse videre. Læse og læse til bogen er slut. Læse efter de lysende øjeblikke, som Roth så gavmildt forkæler sine læsere med.

Philip Roth.

Philip Roth.

null

Publiceret 13 October 2012 06:00