Michael Laudrups hænder bor på Aurehøjvej

Reflekszoneterapeuten Søren Malling holder fodboldspillernes skader i Swansea Citys smalle trup nede på et minimum, samtidig med, at han driver sin klinik på Aurehøjvej. Det er en drengedrøm for ham at arbejde i Premier League, hvor flere andre klubber al

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Jonathan de Guzman tager Søren Mallings hænder i sine egne, løfter dem i vejret, mens han højtideligt erklærer ud i det tætpakkede rum: "This is God's hands from Denmark".
Den stærke hollænder, som Swansea City har lejet i Villareal, er lettet. Længe har han døjet med smerter i lysken, som bare ikke ville gå væk.
Men den danske 'medicinmand' har spottet en skævhed i den 25-årige midtbanesliders ryg, der bunder i, at hans ben ikke er helt lige. En hælkile og en målrettet behandling, hvor muskler og led bliver rettet ud, får smerterne til at gå væk. De Guzman udtrykker sin maleriske tak foran hele staben af spillere og trænere.
Søren Malling smiler, da han fortæller anekdoten i sin klinik på Aurehøjvej 12. Nu går han under navnene 'The X-Ray Man' og 'The Code Breaker' hos The Swans, men sådan var det ikke i starten.

Beviste sit værd

Der er næppe mange, der kender hans navn, men reflekszoneterapeuten Søren Malling er en væsentlig del af historien om Michael Laudrups managertriumf i den lille walisiske klub, der har taget alle med storm. Søren Malling kom til Swansea den 16. juli 2012, dagen efter Michael Laudrup var startet.
"Det var den hårde vej. Vis resultater, og du får fodfæste. Sådan var det også for mig. Der sad en masse mennesker i et stort lokale, som ikke anede, hvem jeg var, og hvad jeg stod for. Men da jeg gik i gang med at behandle Rangel (Swanseas spanske højreback, red.), blev der helt stille. Jeg behandlede måske otte spillere den allerførste dag, og jeg fik lynhurtigt kælenavnet 'The X-Ray Man', fordi jeg som regel kunne spotte den enkelte spillers problem ved at stille ham op på gulvet og se fejlene", fortæller han.

En smal trup

Da Søren Malling kom til Swansea, var der 10 spillere, som døjede med kroniske smerter. Flere af dem havde været til en snes forskellige behandlere uden resultat, så her var skepsissen udtalt.
I dag er de alle smerte- og skadesfri. En bedrift i sig selv, men den måske mest imponerende bedrift er, at Swansea kan ligge så flot i tabellen og nå en Cup-finale med kun 22 spillere. 10 færre, end da Michael Laudrup trådte til.
Man kan ikke få succes i Premier Leagues sammenpressede program med så smal en trup, sagde eksperterne, der dømte klubben som en sikker nedrykningskandidat.
"I dag har vi bevist det modsatte. Du ser stort set ingen overbelastningsskader i Swansea, dvs. fiber- og lyskeskader, rygsmerter. Michael kan stort set stille det stærkeste hold hver eneste uge. De undrer sig i engelsk presse, og jeg får opkald fra andre klubber. 'Hvad er det, du gør', spørger de. Jeg får også tilbud, men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, hvor jeg hører til. Michael og jeg har arbejdet sammen i 13 år, og det er et utroligt værdifuldt samarbejde, som jeg holder meget af".

Hænder på alle

Søren Malling er typisk i Swansea i tre dage op til en kamp. Alle spillere lægger sig på hans briks, og han går gennem hver eneste muskel og led med sine hænder.
Mange slag, knubs og vrid sætter sig i en spillers krop, ikke mindst i en benhård fysisk liga som den engelske, og Søren Malling nulstiller så at sige spilleren, fjerner alle dispositioner for skader fra den ømme krop.
Låste led bliver åbnet, spændte muskler bliver løsnet og forskudte bækkener rykket på plads. En normal zoneterapeut trykker kun under fødderne, men Søren Malling har videreudviklet sin egen behandlingsform, der foregår over hele kroppen med fokus på både led og muskler.
"Det er ikke hokuspokus. Jeg kan til enhver tid forklare og dokumentere, hvad det er, jeg gør", siger Søren Malling, der arbejder tæt sammen med Swanseas læge, cheffysioterapeut og massør.
Før hver kamp får Michael Laudrup en grundig briefing om hver eneste spiller, og den danske succesmanager spørger ofte interesseret ind til de tekniske detaljer.
"Han er fascineret af, hvordan kroppen virker, og så vil han høre mine begrundelser for at melde en spiller klar. Enhver manager er bange for, at en af hans nøglespillere bliver skadet ... jeg har aldrig meldt en spiller klar, der senere gik i stykker under kampen".

Samarbejde i flere klubber

De to mænd lærte hinanden at kende, da Michael Laudrup på Klaus Berggreens anbefaling opsøgte Søren Malling på hans klinik, som dengang lå i Løngangsstræde. Snart behandlede Søren Malling både Laudrups venner og familie, og han blev mere og mere inddraget i arbejdet i Brøndby IF, hvor Michael Laudrup var træner.
Søren Malling fik på grund af en egenrådig præsident ikke lov til at tage med til Getafe, men han blev til gengæld en del af staben i Spartak Moskva. Her arbejdede han i tre år, dvs. også længe efter, at Michael Laudrup var blevet fyret.
Faktisk var russerne så begejstrede for Søren Malling, at de ville ansætte ham på fuld tid, men for danskeren var forholdet mellem ude og hjemme blevet så skævt, at han sagde op.
Michael Laudrup ville også gerne have haft Søren Malling med til Mallorca, men her var klubkassen smækket i, så der var ikke råd til at ansætte ham.

Et perfekt match

Som Søren Malling ser det, skyldes Michael Laudrups succes i Swansea i høj grad den engelske managerrolle.
"Michael har et koncept, der holder, og nu har han endelig fundet en klub, hvor han kan køre det helt igennem. Som manager er han den administrerende direktør. Han har magten til at beskære truppen, som han ønsker det, og det er 100 procent ham, der bestemmer hvem, der skal købes og sælges. Og så tror jeg, den britiske kultur med stor venlighed og udtalt humor passer godt til ham".
Den danske behandler ser ikke Michael Laudrups kæmpe succes som et tilfælde. Han ser den som udtryk for et gedigent stykke arbejde, også af de folk, Laudrup har trukket med sig: talentspejder Erik Larsen, fysisk træner Oscar Garcia og Søren Malling.
"Vi har alle leveret et solidt stykke håndværk. Vi har et enormt dedikeret fokus på arbejdet i klubben lige nu og her".
Og det er stort, det der foregår i Swansea lige nu. Det fik Søren Malling et indtryk af, da en af klubbens chauffører gav ham et lift til lufthavnen, efter holdet havde vundet endnu en gang.
"'Nu er byen i godt humør. I næste uge vil der være dobbelt så mange mennesker på pubben og folk køber flere varer i supermarkederne', forklarede han. Hele byen lever og ånder simpelthen igennem klubben".
På spørgsmålet, om Søren Malling lader sig mærke af de spekulationer, der som en udløber af succesen sender Michael Laudrup videre til alverdens storklubber, svarer han:
"Du gør ikke dit arbejde bedre i dag, hvis du tænker på luftkasteller om i morgen".
For Søren Malling er jobbet i Swansea en drengedrøm. Lige som alle andre fodboldgale danskere af en vis alder fulgte han med i Tipslørdag som dreng.
"Det her er et eventyr. Jeg kniber mig selv i armen over at være Søren Malling i Premier League", smiler han.

Publiceret 05 February 2013 18:00

SENESTE TV