Bogen om Bellevue Teatret

Ulla Strømberg går ind bag facaden på den hvide bygning på Strandvejen

Af
Af Mikael Østergaard

Mag. art. Ulla Strømberg har igennem flere år gravet dybt i arkiver for at skrive den fulde historie om Bellevue Teatret – arkitektonisk, historisk og kunstnerisk. Nu er arbejdet slut, og den 19. november kommer bogen 'Bellevue Teatret' på gaden.
Bogen falder i tre dele.
Første del beskæftiger sig med arkitekturen, kulturhistoriske forudsætninger, arkitektoniske inspirationskilder og en beskrivelse af selve bygningsværket.
Anden del tager fat fra teaterets åbning i 1936 med en traditionel dansk revy efterfulgt af et par år med sommerteater. Derefter transformeredes stedet til biograf og overlevede perioden i 1970'erne, hvor mange andre biografer mistede livet i kampen mod TV.
Tredje del giver et indblik i teatrets kunstneriske dagligdag. Fra Jes Kølpin og co. genoptog teaterdriften og fandt en helt særlig genre: originalt, dansk musikteater suppleret med moderne dans, stand-up og show – Ørkenens Sønner, Det Brune Punktum, Brdr. Lund Madsen og Rytteriet.

Jacobsens værk

Bellevue Teatret blev bygget i 1936 og fredet i 1986.
Arkitekten Arne Jacobsens signatur er flettet ind i alt på Bellevue Teatret - fra bygningskorpus, stole, vægbeklædning, dørhåndtag til det bevægelige tag.
Ved teatrets åbning var Arne Jacobsen kun 34 år og havde allerede tegnet adskillige større projekter for området – herunder hotel, restaurant og nationalmuseum i 1920'erne.
I 1930'erne gennemførtes bl.a. Søbadet, bebyggelsen Bellavista, Mattssons Ridehal og så clouet, teatret i 1936. Samtidigt var hans ry på vej ud i verden.

Publiceret 06 November 2013 14:15