'Ung blond pige' er et samfundskritisk trekantsdrama om ekstreme ideologier og forbudt kærlighed. Foto: Per Morten Abrahamsen

'Ung blond pige' er et samfundskritisk trekantsdrama om ekstreme ideologier og forbudt kærlighed. Foto: Per Morten Abrahamsen

Eleverne på Skovgårdsskolen skal gå til teater

Pop-up Teaterspillestedet Filiorum lancerer 'scenekunst på skoleskemaet' i samarbejde med Skovgårdsskolen. Målet er at klæde børnene på til teater

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Eleverne i Skovgårdsskolens 7. klasser får et menneskeligt drama tæt ind på kroppen i denne uge.
Og bare rolig, det handler hverken om mobning eller skolebusser, der kører i grøften. Det handler om en af verdens ældste kunstforme, nemlig teatret.
Teaterspillestedet Filiorum præsenterer den professionelle scenekunst for de fire 7. klasser på Skovgårdsskolen med forestillingen 'Ung blond pige', Teatret st. tv.'s tankevækkende forestilling om ensomhed, diskrimination og forbudt kærlighed.
"Vi har valgt forestillingen, fordi den går tæt på tematikker, der rammer teenagerne lige der, hvor de er i deres respektive liv. Vi har tilrettelagt et forløb, som udfordrer dem og taler til dem i øjenhøjde, og som kompleterer skolens undervisning og angriber folkeskolens trinmål fra en dannelses-æstetisk vinkel”, siger Clarissa Meister-Petersen, der er leder af Filiorum.

Får et analyseredskab

Før forestillingen, der spiller på skolen den 27. februar kl. 10, vil teateroplevelsen blive integreret i undervisningen med et læringsforløb tilrettelagt af teaterpædagog Anna Ross Agner.
"Vi lærer eleverne at blive nysgerrige, og vi lærer dem om teatrets koder, f.eks. scenografien og måden at fremføre replikker på. Normalt når en forestilling kommer ud på skolerne, har eleverne ikke gjort sig de store tanker om stykket på forhånd, men vi klæder dem på til teater og beder dem om at fokusere på forskellige områder", fortæller Anna Ross Agner.
Efter forestillingen bearbejdes de udfordringer, værdier og påstande, der blev præsenteret af de tre skuespillere i løbet af de 45 minutter, forestillingen varer.

En dannelse

Men hvorfor skal børn overhovedet have scenekunst på skoleskemaet?
"For det første er teatret jo en central del af vores samfund, et område, vi vælger at støtte med en masse penge. For det andet giver det børnene en både klassisk og personlig dannelse. Teatret kan gøre dig klogere på, hvem du er og hvordan du kan komme videre med et problem. Vi kan sætte nogle spirer hos børnene, give dem nogle redskaber til at blive hele mennesker", siger Anna Ross Agner.
Filiorum håber på at brede forsøget ud til resten af Gentoftes skoler.

Hvad er Filiorum
Filiorum præsenterer de turnerende professionelle teatre for børn og unge i en underfundig kontekst, hvor forestillingerne går hånd i hånd med totaloplevelsen – her bygges universer op omkring de enkelte forestillinger med relaterede aktiviteter og finurlige påfund.
Filiorum, der er startet af Clarissa Meister-Petersen, vil vise scenekunst for børn og unge mellem 0 og 16 år, og det er ambitionen at få scenekunsten hyppigere med i børnenes hverdag.
Filiorum vil ikke alene arbejde for, at børnene kommer i teatret flere gange om året med både forældre og bedsteforældre, men også for, at skolerne benytter sig mere af kunstformen som del af undervisningen.
Teaterpædagog Anna Ross Agner er uddannet lærer og har snart en Master i Teaterpædagogik. Hun arbejder med æstetiske læreprocesser og integrerer dramapædagogikken i sin daglige undervisning i folkeskolen bl.a. som fortolkningsredskab til de faglige indtryk og for at understøtte elevernes alsidige udvikling.

Publiceret 25 February 2014 06:00