"Jeg kan selv godt lide at komme her på Skovshoved Kro, og det kan min hovedperson i bogen også", siger Lotte Dalgaard.

Krimidebutant på hjemmebane

Lotte Dalgaard tager udgangspunkt i sit nærområde i sin debut som krimiforfatter

Af
Af Mikael Østergaard

Skovshoved Kro og SuperBest i Rotunden er med i ny krimi 'Tvillingesagen', der handler om to forsvundne piger.
"Da jeg satte min ned for at skrive min debutkrimi, skulle den selvfølgelig foregå de steder, jeg selv kommer og godt kan lide", siger forfatteren Lotte Dalgaard, 47, der er opvokset i Lyngby, har boet i Gentofte og i dag bor i Birkerød med sine to børn på otte og 18 år.
Handlingen foregår mange steder i Nordsjælland, og hovedpersonen, Line Lyng, er journalist på Regionalavisen Nordsjælland, der er opfundet til lejligheden. Hun dækker sagen om et par forsvundne tvillingepiger fra Fredensborg og interviewer deres mor flere gange. I begyndelsen er moderen fuld af håb om at finde sine piger igen, men som tiden går, begynder uvisheden at tære på hende. For hvad er værst, at begrave sit døde barn, eller leve i uvished om, hvad der er sket?
Inspirationen til historien fik Lotte Dalgaard allerede i 1992, da 22-årige Helena Andersson forsvandt på vej hjem fra diskotek i en lille by i Sverige. Lotte var dengang praktikant på Ekstra Bladet og blev sendt op for at dække sagen, fordi en ung, dansk mand blev sat i forbindelse med Helenas forsvinden. Sagen er aldrig opklaret, men mødet med Helenas søster gjorde stort indtryk på Lotte Dalgaard.
"Lige da Helena var forsvundet, satte hendes to år ældre søster, Gabriela, eftersøgninger i gang, hun koordinerede indsatsen, samlede folk fra lokalsamfundet og ledte i skoven, på havnen osv. Hun var en smuk pige, fuld af power og håb om at finde sin søster. Da jeg tog op for at interviewe hende halvandet år senere, havde hun tabt sig, hun var bleg og havde rander under øjnene. Lyset i hendes øjne var helt slukket, og hun smilede ikke længere. Hun sagde, at hun havde foretrukket, Helena var blevet fundet død, så hun kunne sørge over hende, for uvisheden om, hvad der var sket med hende, var det værste", fortæller Lotte Dalgaard.

Antiheltinde

Bogens hovedperson, Line Lyng, er en overvægtig og meget almindelig 37-årig kvinde med en søn på ti år og en kæreste, der er alkoholiker. Læseren får sideløbende med kriminalhistorien et indblik i Line Lyngs privatliv og hendes kamp for at få hverdagen til at hænge sammen.
"Jeg ville have en hovedperson, der ligner mange af os andre. Jeg er selv en stor krimilæser, men er blevet lidt træt af den stereotype kvindelige hovedperson, som der er i mange krimier. Enten er hun politi, og så synes hun og hendes kolleger, at journalister er gribbe, en belastning, et nødvendigt onde. Eller også er hovedpersonen selv journalist, og så tager hun efterforskningen i sin egen hånd, bliver rodet ind i livsfarlige situationer og bryder alle regler. Sådan er virkeligheden jo ikke, og jeg vil gerne lidt tættere på virkeligheden, gøre historien mere realistisk", siger Lotte Dalgaard, og tilføjer:
"De kvindelige hovedpersoner er stort set altid åleslanke, glemmer tit at spise og løber lige ti kilometer bare for at få klaret hovedet. Jeg syntes, Line skulle være en helt anden kvindetype".
Du kan møde Lotte Dalgaard på Gentofte Bogmesse lørdag den 26. april kl. 12-15 ved Byens Forlags stand sammen med krimiforfatter Rune Stefansson.

Publiceret 10 April 2014 12:00