Ugens læser er romanaktuelle Dy Plambeck

Dy Plambeck, 34 år, forfatter.

Hvilken roman har du sidst læst?
"Det var ikke en roman, men Werner Herzogs lille magiske rejsebog 'Om at gå i is'. Den handler om en vandring, som han foretog fra München til Paris i vinteren 1974. Hans veninde, den tyske filmhistoriker Lotte Eisner, lå alvorligt syg i Paris. Herzog laver en slags pagt med sig selv: Hvis han kan gennemføre gåturen til Paris, vil Lotte Eisner ikke dø. Bogen er en indre og ydre rejse, en bog, der bevæger sig på mange virkelighedsniveauer samtidig. Filmbilleder, levet liv og ydre iagttagelser er vævet sammen til en hypnotisk billedrig skrift".

Hvem er din favoritforfatter?
"Den amerikanske forfatter William Faulkner er en af mine helt store helte med hans enestående talent for at koble en stor fortælling med et sikkert og stærkt sprog. Jeg er også virkelig glad for danske J.P. Jacobsen. Han var med sin store sans for menneskeportrætter med til at åbne mine øjne for, hvad litteratur er og kan".

Hvad er din favoritgenre?
"Jeg læser alt muligt: digte, romaner, noveller, faglitteratur, essays, men jeg kan ikke læse krimier. Det er simpelthen for uhyggeligt, langt mere uhyggeligt end gyserfilm. I en roman skal du selv skabe billederne og sammen med din fantasi gå det sidste stykke. Det er ekstremt uhyggeligt".

Har du nogensinde opgivet en bog?
"Masser. Jeg er en kynisk læser. Hvis sproget i bogen ikke fanger mig og suger mig ind i sit univers, lægger jeg bogen fra mig. Jeg kan huske den første bog, jeg opgav at læse. Det var 'Tornfuglene' af Colleen McCullough. Den var lige så sød og klistret som en candy floss og ligeså tynd for sprog".

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?
"I forbindelse med mit arbejde med min nye roman Mikael, der er en kærlighedshistorie, der udspiller sig i krigen i Afghanistan, har jeg læst en masse krigsklassikere de seneste par år. Den bedste, synes jeg, er 'Intet nyt fra Vestfronten' af Erich Maria Remarque. I romanen følger vi en tysk soldat ved fronten i første verdenskrig. Det er en roman, der i den grad kryber ind under huden på én. Dens nøgterne, underspillede, men insisterende sprog og dens skildringer af krigens rædsel står mejslet i marmor. Som det marmor, som så mange af krigens monumenter efterfølgende er blevet opført af. Man kommer helt tæt på, ind i lazarettets telte med dets stank af død og blod og med i skyttegravene, hvor angsten hænger som en dyne hen over soldaternes hoveder".

Publiceret 13 August 2014 07:00

SENESTE TV