Charlotte Grumme (tv) og Pia Weng har det sidste halvandet år haft åben for en telefonlinje for gravide. Foto: Kathrine Albrechtsen

Charlotte Grumme (tv) og Pia Weng har det sidste halvandet år haft åben for en telefonlinje for gravide. Foto: Kathrine Albrechtsen

Telefon-linje skal beholde raske gravide på arbejdet

Jordemødrene Charlotte Grumme og Pia Weng har startet en telefonlinje, som gravide kan ringe til fra tidlig morgen til sen aften

Af
Af Kathrine Albrechtsen

48 dage.
Det er gravide i gennemsnit sygemeldt fra deres arbejdsplads, viser tal fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Men mange af dem kunne ifølge de to jordemødre og Gentofte-borgere Charlotte Grumme og Pia Weng blive på arbejdsmarkedet, hvis de fik nemmere adgang til råd og vejledning.
Når den gravide i dag vågner en morgen med ubehag og smerter, kan hun kun ringe til lægen, der først åbner kl. 8 og måske første har en tid om eftermiddagen, forklarer Pia Weng.
"Og vupti, så har vi den første sygedag", siger hun.
Derfor startede de to jordemødre for halvandet år siden en telefonlinje, som det offentlige og private arbejdsmarked kan abonnere på.
Her står de til rådighed i den anden ende af røret fra kl. 7 om morgenen til kl. 23 om aftenen - hele året rundt.
"Kvinder er i dag så oplyste og googler sig til alt. Men den eksplosive adgang til information har desværre kun gjort gravide mere urolige, da symptomer kan gå fra den ene yderlighed til den anden. F.eks. en pletblødning kan både være en normal graviditetsgene og et tegn på en abort", siger Pia Weng.
Charlotte Grumme nikker.
"Vi fortæller dem ikke, om de skal tage på arbejde eller ej, men klæder dem på til selv at tage beslutningen. 70-80 procent af dem vi har røret, kan vi berolige med, at de har helt normale graviditetsgener, som ikke kræver en dag hjemme fra arbejdet. Og de fleste svarer, at det var også det, som de havde regnet med, men skulle bare lige være helt sikker", siger hun.
Og telefonlinjen har allerede vist sin effekt, idet sygefraværet hos gravide er raslet ned i virksomhederne TDC, ATP og Aller Media, som er tilmeldt telefonlinjen.

Gravide i ingenmandsland

Siden Charlotte Grumme blev færdiguddannet i 1970, har hun oplevet store skridt inden for teknologien.
"I forhold til at vi dengang ikke kunne scanne, er der sket en fantastisk udvikling inden for teknologisk udstyr. Til gengæld er den menneskelige relation mellem en jordemoder og den gravide blevet reduceret til det halve. I dag ser den gravide en læge i uge 6 og ser først en jordemoder, når hun er omkring 16-18 uger henne", siger hun.
Konsekvensen ifølge de to jordemødre er, at den gravide finder sig frit svævende i ingenmandsland med en masse spørgsmål og bekymringer.
"Her træder vi til som eksperter, hvor gravide kan ringe og få ro. Modsat lægen søger vi ikke en diagnose, men danner os et overblik over hele hendes historie. For nogle gange handler det ikke om graviditeten, men andre ydre omstændigheder som f.eks. stress på arbejdspladsen", siger Charlotte Grumme.
Ofte kan simple råde som en sål i skoen, en special stol eller en ekstra pause på arbejdet afværge de værste graviditetsgener

Udfordrende koncept

Fire virksomheder er tilmeldt, mens de er i forhandling med 15.
"Udfordringen med at sælge konceptet til firmaer er at få chefer til at forstå det lav-teknologiske i tilbuddet, og se fordelene i den præventive hjælp til deres raske gravide", siger Charlotte Grumme.
Men her hjælper det tit at forklare konceptet i kolde tal. For det er lønsomt at holde de raske gravide på arbejdsmarkedet - både for virksomheden og samfundet.
"Samfundet kunne reducere udbetalingen af sygedagpenge samt har kvinder med få sygedage lettere ved at vende tilbage på arbejdsmarkedet. Så det er jo win-win-win for alle", siger Charlotte Grumme, der mener, at det er særlig oplagt for kommuner at investere i linjen, da det offentlige har langt flere sygemeldinger end det private.
"Hvis de raske gravide får at vide, at de er syge, så rammer det dem mentalt, og så ender de faktisk med at blive det. Derfor er det så vigtigt, at kvinderne bliver guidet igennem, så de ser på deres gener som en naturlig del af deres graviditet", siger Pia Weng.

null

Publiceret 02 May 2015 11:30