MIT ÅR:

Generalsekretær Anders Ladekarl

Anders Ladekarl, Generalsekretær i Røde Kors, Skovshoved:

2015 var året, hvor det gik op for Danmark, at verden er i opbrud, og at mere end 60 mio. mennesker er på flugt.
Udover et rekordstort antal mennesker på flugt, døde 11.000 af Ebola, der var jordskælv i Nepal og brutale konflikter i bl.a. Yemen, Sydsudan og Afghanistan, så der var nok udfordringer med at hjælpe mennesker i nød – ude og hjemme.
Det sværeste var, at få hjælpebehovene til at hænge sammen med de midler, vi havde til rådighed. For mange gange måtte jeg være med til at skære ned i nødhjælpsrationerne og hjælpen.
Det var ikke nemt, at rejse til Jordan og fortælle en enlig syrisk flygtningemor til tre, at hun fremover måtte overleve for 350 kr. om måneden mod de 700, hun hidtil havde fået. Men midt i alle udfordringerne var det enestående at opleve den opbakning, der var til Røde Kors – vi måtte oprette en hotlinie med otte frivillige, for at kunne tage imod alle de donationer af materielle ting og penge, der strømmede ind og de tusinder, der meldte sig som frivillige.
Danskernes hjælpsomhed var 2015 allerstørste glædelige begivenhed. Tak til alle jer der bidrog.
2016 ser ikke ud til at blive mindre travl. Personligt glæder jeg mig til at skulle være bedstefar til et par tvillinger meget snart.
Professionelt håber jeg, at de spirende tegn på en fredsproces i Syrien, men lokale fredsaftaler og forsigtige forhandlinger i Geneve, kan føre til lidt mere stabilitet i regionen.
Jeg glæder mig over, at Vestafrika endelig blev erklæret Ebola frit i juledagene, så genopbygningen af regionens sundhedssystem kan sættes i gang. Men jeg er bange for, at der bliver mere at se til i Danmark – flere flygtninge og flere fattige. 2016 bliver næppe det år, hvor Røde Kors kan nedlægge sig selv.

Publiceret 01 January 2016 11:00