Psykiater Jesper Karle er den ene af forfatterne bag en ny bog, der forsøger at gøre op med samfundets håndtering af mennesker, der er blevet syge af stress. Foto: Signe Haahr Pedersen

Psykiater Jesper Karle er den ene af forfatterne bag en ny bog, der forsøger at gøre op med samfundets håndtering af mennesker, der er blevet syge af stress. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gentofte-psykiater:

Fred og ro kan forværre stress

Langtidssygemeldinger kurerer ikke stressrelaterede sygdomme, mener to psykiatere fra Gentofte. Snarere tværtimod.

Af
Signe Haahr Pedersen

Du mærker suget i maven. Opgaverne på jobbet hober sig op. Du løber og løber, men kan ikke følge med.

Følelsen af stress er noget, alle kender til i en eller anden grad. Men for nogle bliver den så dominerende, at den gør dem syge, og så sendes de hjem for at slappe af.

Men den strategi fungerer ikke, mener psykiateren Jesper Karle, der i samarbejde med sin kollega Lars Aakerlund netop har udgivet bogen 'Tag på arbejde - fra sygemelding til samarbejde'.

“Mange mennesker bliver ramt at det, vi kan kalde stressrelaterede sygdomme eller stressrelaterede helbredsproblemer, som mange famler overfor - det være sig arbejdspladser, behandlere, psykologer, læger, pårørende og kommuner. Der mangler viden om og erfaring med, hvordan vi håndterer det her på en aktiv måde, så vi begrænser sygdom og gør det, der kan gøres, så folk rent faktisk bliver raske igen. Vi ser de dystre konsekvenser, når folk bliver langtidssygmeldte og bliver mere og mere syge af at være sygemeldte. For det er det, der er problemet, at sygemelding i sig selv gør, at folk bliver mere syge og kommer ind i en ond spiral”, siger han og forklarer, at den onde spiral viser sig ved, at de symptomer, folk havde, da de blev sygemeldt, bliver værre.

“Det handler om nedtrykthed, manglende energi, søvnproblemer, lavt selvværd, selvkritiske tanker og skyldfølelse. Folk kommer længere og længere væk fra at kunne fungere, og det vil sige, at deres sygemeldinger trækker i langdrag, og de kommer længere væk fra at kunne komme tilbage på arbejde igen. Og det, der så sker, hvis man har været sygemeldt i typisk fire måneder, uden at der er en plan for, hvordan man kommer tilbage, er, at man bliver afskediget, og så er det endnu sværere at komme i gang igen. Det har vi dels tal for, hvor uheldigt, det er, og dels er det noget, vi har mange års erfaring med, at det går sådan”.

Aktivitet holder os oppe

Jesper Karle og Lars Aakerlund har de sidste 14 år behandlet mennesker med stressrelaterede sygdomme på deres klinik i Gentofte.
I løbet af de år har de udviklet en metode, hvor behandlingen af den stressramte begynder så tidligt som muligt og bygger på et samarbejde mellem patienten, behandlere, arbejdspladsen, kommunen og de pårørende. Han understreger i den forbindelse, at det ikke betyder, at folk med stress skal presses ud på arbejdsmarkedet, eller at budskabet i bogen bunder i en partipolitisk agenda.

“Det handler ikke om, at alle fra dag ét skal ud på arbejde, for så risikerer vi at tabe nogen på gulvet. Mange af de her mennesker er jo så alvorligt syge, at de ikke bare kan gå på arbejde med det samme. Det handler om at gøre alt, hvad man kan, for at personen får det bedre, og i takt med, at personen får det bedre, kan man blive mere og mere konkret, når det gælder at planlægge, hvad der skal til, for at personen kan komme i arbejde igen”.

Det handler i stedet om livskvalitet, siger Jesper Karle.

“Jeg tror fuldt og fast på, at det gode liv får vi ved også at fungere på et vist niveau i de perioder, hvor vi har det dårligt. Det, mener jeg, er med til at holde os oppe. Jeg tror, og det gælder også for mig selv, at på en dårlig dag får jeg en mindre ringe dag ved, at jeg alligevel får noget fra hånden. Under en dårlig periode, kan man ikke fungere på normalt niveau. Men hvis det bliver tilpasset, så fungerer man måske på halv tid og med halvdelen af opgaverne. Og det er bedre end ingen opgaver. Det er bedre end at gå derhjemme og lave ingenting.”

Når presset bliver for stort på jobbet, nytter det ikke blot at sende folk hjem. Det er budskabet i ’Tag på arbejde - fra sygemelding til samarbejde’. Modelfoto: Mostphotos

Når presset bliver for stort på jobbet, nytter det ikke blot at sende folk hjem. Det er budskabet i ’Tag på arbejde - fra sygemelding til samarbejde’. Modelfoto: Mostphotos

Publiceret 15 May 2016 11:00

SENESTE TV