Færre udlån, men flere besøgende. Det er status for folkebibliotekerne i Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Færre udlån, men flere besøgende. Det er status for folkebibliotekerne i Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Biblioteker:

Voldsomt fald i udlånet

Flere nordsjællandske kommuner oplever et stort fald i borgernes lyst til at låne på biblioteket

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

Mellem hvert fjerde og hvert femte udlån er forsvundet fra de Nordsjællandske biblioteker.
Det viser friske tal fra Danmarks Statistik, der har sammenlignet år 2009 med 2015.
Faldet er størst på bibliotekerne i Rudersdal, Hillerød og Furesø kommuner med henholdsvis 28,9 procent, 28 procent og 24,2 procent.
Faldet i udlånet følger tendensen på landsplan, hvor godt hvert fjerde udlån er forsvundet fra 2009 til nu.
Modsat oplever bibliotekerne et i gennemsnit flere besøgende, og det paradoks har formanden for Bibliotekerforbundet, Tine Jørgensen, en forklaring på:
"Det er et faktum, at der på landsplan bliver færre udlån, selv om vi kan se, at der er en stigning i de digitale udlån. I dag har mange adgang til bøger, film og musik gennem abonnementer og forskellige digitale tjenester, så det er ikke så mærkeligt, at det samlede udlån falder," siger hun.
Hun glæder sig til gengæld over, at der er flere, der kommer på bibliotekerne.
"Mange kommuner har givet adgang til bibliotekerne uden for åbningstiderne, og det har været en succes. Samtidig kan vi se, at antallet af aktiviteter, som bibliotekerne står for, stiger," siger Tine Jørgensen.

Gribskov i front

Modsat alle andre er både udlån og besøgtal steget voldsomt i Gribskov Kommune.
Her er den enkle forklaring, at Gribskov har slået deres skolebiblioteker sammen med folkebiblioteket.
"Så nu har vi mange voksne, der besøger biblioteket, når de afleverer eller afhenter deres barn fra skole. Vi har helt sikkert flere voksne, der i dag bruger biblioteket end tidligere," siger Vibeke Steen, der er bibliotekschef i Gribskov Kommune.
Mens flere kommuner har tabt mellem hvert fjerde og hvert femte udlån, så har Gentofte Kommune kun et meget begrænset fald, og det har kulturchef Lone Gadbo en forklaring på:
"I Gentofte har vi ikke lukket biblioteker. Det er ret unikt, at vi i kommunen har hele seks biblioteker på kun 25 kvadratkilometer. Samtidig har vi arbejdet meget målbevidst med at udvikle bibliotekerne til kulturhuse og åbne dem op - også udenfor åbningstiderne. Det kan også spille ind, at vi i Gentofte har mange veluddannede borgere, som gør, at vi måske ikke oplever det fald, som man har i andre kommuner," siger Lone Gadbo.

Publiceret 19 August 2016 08:00