Borgergruppen Kulturvision Charlottenlund har ansøgt om at leje Kavalergården og Bilharziosebygningen, som ligger i forbindelse med Charlottenlund Slot.

Borgergruppen Kulturvision Charlottenlund har ansøgt om at leje Kavalergården og Bilharziosebygningen, som ligger i forbindelse med Charlottenlund Slot.

Slotskabale:

Borgergruppe fanget i fastlåst situation

Foreningen Kulturvision Charlottenlunds planer om at forvandle Charlottenlund Slotshave til et kulturelt samlingssted for Gentoftes borgere står i stampe, fordi kommunen og Slots- og Kulturstyrelsen ikke kan blive enige om, hvad områdets snart ledige bygn

Af
Signe Haahr Pedersen

De har travlt, men kan ikke røre sig ud af flækken.
“Vi er rigtig fanget, synes jeg,” siger Poul Borring, formand for Kulturvision Charlottenlund.
De andre rundt om bordet nikker. Kim Tverskov, Anne Hommel og Anders Raad. Sidstnævnte lægger rum til foreningens møder. Fra glaspusteriet kan de se skoven, der fortsætter op til Charlottenlund Slot og Slotshaven. Et område, som de fire frivillige har lagt planer for i mere end fire år i samarbejde med de cirka 300 borgere, der udgør foreningen.
Som navnet antyder, ønsker Kulturvision Charlottenlund at fylde bygningerne med koncerter, kunstnerkollektiver og teater, når det nuværende lejemål med DTU slutter til sommer. Konkret har gruppen lagt billet ind på Bilharziosebygningen og Kavalergården.
Men uenigheder mellem Slots- og Kulturstyrelsen, som ejer murstenene, og Gentofte Kommune gør det umuligt for foreningen at komme videre med projektet.

Politikerne var positive

Kort fortalt vil kommunen gerne indrette midlertidige boliger til flygtninge i en af bygningerne og have resten i baghånden, hvis der bliver brug for flere boliger. Og det er den sidste del af det ønske, som Slots- og Kulturstyrelsen ikke vil gå med til, da det vil betyde tomme huse.
Nu er Gentofte Kommune så i gang med at udarbejde en lokalplan for området omkring Charlottenlund Slot. Forslaget rummer dog ingen formuleringer om kultur, men har i første omgang fastlagt stedet som 'rekreativt grønt område' og senest som 'boligformål'.
“Kommunalpolitikerne var jo meget positive overfor vores projekt op til det der flygtningescenarie blev aktuelt og spillet ind på banen. Jeg synes ikke, vi skal sidde her og diskutere flygtningepolitik, for det er ikke vores område. Men det var dér, der skete et skifte i vores forhold til kommunalpolitikerne. Der har ikke været nogen positiv dialog siden. Så situationen er fastlåst, og det er derfor, vi gerne vil sige, at det haster med den lokalplan,” siger Anne Hommel.

Fra venstre Kim Tverskov, Anne Hommel, Anders Raad og Poul Borring i Kulturvision Charlottenlunds 'klublokale' i glaspusteriet på Traverbanen.

Fra venstre Kim Tverskov, Anne Hommel, Anders Raad og Poul Borring i Kulturvision Charlottenlunds 'klublokale' i glaspusteriet på Traverbanen.

Lokalplan spænder ben

Hvis lokalplanen bliver vedtaget i sin nuværende form, falder Kulturvision Charlottenlunds visioner til jorden.
Uden en lokalplan, der lægger op til kulturelle formål, kan foreningens ansøgning om at leje sig ind på området ikke komme i betragtning. Og uden en lejekontrakt kan den ikke søge penge fra fonde og sikre finansiering af hele molevitten.
“Så det haster virkelig for alle involverede i det her, at der bliver truffet den rigtige beslutning, som vi mener, er kultur. Hvis vi skal have en lejekontrakt, skal lokalplanen ændres nu eller droppes,” understreger Poul Borring, som deler følelsen af frustration med resten af gruppen.
“Jeg er skuffet over, at Kommunalbestyrelsen er mere optaget af politiske drillerier i forhold til Slotsstyrelsen end at iværksætte et seriøst samarbejde med borger- og kulturinitiativer om, hvordan man kan udvikle Charlottenlund Slot og slotsparken til et unikt kulturområde,” siger Kim Tverskov.

Styrelsen ønsker kultur

Men hvorfor er det så vigtigt, at det lige er Charlottenlund Slot og Slotshave, der skal huse lokalt kulturliv?
“Det har været Slots- og Kulturstyrelsens klare ønske, at der skulle være noget andet dernede end det, der er i dag og har været i mange år, nemlig administration. De vil meget gerne have kultur ind i bygningerne og ude i slotsparken. Det har de klart givet udtryk for overfor os, og det har de givet udtryk for overfor kommunen,” fortæller Poul Borring.
Han og resten af Kulturvision Charlottenlund mener, at Gentofte Kommune har brug for et kulturhus, som tilbyder aktiviteter hele dagen og samler ældre, børn og alle midt i mellem.
“I øjeblikket er kommunen meget segmenteret. Du har Charlottenlund, Ordrup, Hellerup, Gentofte og Vangede. Der mangler noget sammenhæng og fællesskab i kommunen. Og det vil skabe et fællesskab at have et område, hvor man på tværs af lokalområder mødes omkring noget kultur,” siger Anne Hommel.
Og den drøm holder gruppen fast i, forsikrer den.
“Vi stopper jo ikke, hvis vi ikke kan komme ind i slottet. Jamen, så må vi finde nogle andre steder. Men det er vores ønske og håb at komme ind dér, og det har det været lige siden, akvariebygningen blev sat til salg (i 2012, red.),” siger Anders Raad.
 
Læs Hans Tofts svar på kritikken her

Tidslinje

December 2015: Gentofte Kommune får besked om, at de skal modtage 294 flygtninge i 2016

 Januar 2016: Gentofte Kommune indleder forhandlinger med Slots- og Kulturstyrelsen om at få lov til at anvende Bilharziosebygningen til at huse 50 flygtninge

 Marts 2016: Gentofte Kommune gør det klart, at man ønsker at leje Bilharziosebygningen af Slots- og Kulturstyrelsen og samtidig få option på de øvrige bygninger

 April 2016: Slots- og Kulturstyrelsen afviser Gentofte Kommunes ønske. Styrelsen gør det klart, at man går efter at få lejet alle bygninger ud på én gang

 Maj 2016: Gentofte Kommune vedtager at udstede et planmæssigt forbud – et såkaldt §14-forbud – mod en ændret anvendelse af bygningerne

 Juni 2016: Slots- og Kulturstyrelsen sender en lejermodel til Gentofte Kommune, der tager højde for den nye lokalplan

Juli 2016: Borgmester Hans Toft langer hårdt ud efter Slots- og Kulturstyrelsen i en mail, hvor han ikke lægger skjul på, at Gentofte Kommune vil gøre det så svært som muligt for Slots- og Kulturstyrelsen at leje bygningerne ud

August 2016: Borgmester Hans Toft klager over Slots- og Kulturstyrelsen til både daværende kulturminister Bertel Haarder og integrationsminister Inger Støjberg

 September 2016: Slots- og Kulturstyrelsen genfremsætter sit tilbud om at leje Bilharziosebygningen ud til Gentofte Kommune

 December 2016: Et møde mellem Slots- og Kulturstyrelsen bringer ingen ny afklaring

 27. januar 2017: Slots- og Kulturstyrelsen sender et 'take-it-or-leave'it'-tilbud om at leje hele bygningsporteføljen til Gentofte Kommune

 31. januar 2017: Gentofte Kommune afviser blankt. En ny ændring af lokalplanen varsles.

Publiceret 07 February 2017 11:45