DET GODE LIV:

Kender du også en Yogi?

Yoga er i den grad blevet det nye sort. Men hvad skyldes det? Det søger Det Gode Liv i denne uge at finde svaret på

Af
Af Camilla Grønnegaard Christoffersen

indehaver af Sundhedsværkstedet

Oplever du, at der efterhånden er flere i din venskabskreds, der slynger om sig med ord som Hatha, Astanga, Kundalini og Namaste - og opfører sig, som om de har indgået en pagt med deres lokale yogastudie?
Så er du langt fra alene. Yoga er en af de hastigst voksende træningsmetoder og er for alvor ved at have godt fat i danskerne.
Der er nemlig flere og flere af dem, altså yogierne. Dem, der går rundt med en rank kropsholdning - ikke underkuet, ikke med næsen i sky, men med ro og mentalt overskud rettet udad mod verden.
Nye spændende yogastudier åbner, og spørger man nogle af de etablerede yogastudier, så bekræfter de samstemmende, at der er en stigende interesse for yoga.
For at blive lidt klogere på, hvad det er, der tiltrækker så mange, har jeg til denne artikel interviewet tre yogakyndige kvinder samt en direktør i et fitnesscenter. De giver her deres bud på den stigende begejstring for yoga.
Kathrine Færch Stadil, der er uddannet Hatha-instruktør, kan bruge yogaen i sit arbejde:
”Fokus på at opbygge en stærk krop sammen med et stærkt sind giver dig en bedre balance i en travl hverdag og generelt i livet. Jeg har i mit arbejde, som er i web-branchen, mange gange brugt yogateknikker til at skabe et større nærvær, koncentration, fokus og ro. Jeg mærker det specielt i forbindelse med større kundepræsentationer, hvor der nu skal langt mere til at gøre mig nervøs eller miste fokus.”
Bonnie Schwencke, der er ved at uddanne sig til instruktør, mener, at yoga vinder frem, fordi det ikke kræver nogle særlige forkundskaber. Alle aldre kan være med, og i træningen skal man kun bekymre sig om sin egen udøvelse uden at konkurrere med andre på holdet.
“For mig personligt giver det et frirum at dyrke yoga, fordi det kræver al min koncentration at lave øvelserne og lytte til instruktøren. Har man ikke opmærksomheden lige der, så kan det være meget svært at lave øvelserne,” siger hun.
Ifølge Mai Pham, som er uddannet Yin- og Hatha-instruktør, skyldes yogas popularitet bl.a. vores livsstil i øvrigt:
“I en hverdag, hvor vi er på 24-7, har vi i højere grad behov for at komme ned i gear og have fokus på slow living. Under en yogasession giver vi os lov til at rejse indad og give plads til det, vi har for travlt til at se, mærke og føle i hverdagens trummerum.”
Hanne Bousager Larsen, der er direktør i Wellcome Fitness, bekræfter den stigende interesse for yoga. Hun fortæller, at omkring halvdelen af deres godt 4.000 medlemmer dyrker timer, som har fokus på stretch og yoga.
“Vi oplever også et stigende antal mænd, som finder glæde ved at supplere deres træning med timer af en mere rolig karakter i stedet for at nøjes med kondition og styrketræning. Mange falder helt i søvn, når man afslutter de forskellige yogatimer med meditation og afspænding, og de giver udtryk for, hvor dejligt det er at tage den lille pause i hverdagen. Vores konklusion er så afgjort, at timer som yoga, meditation og fokus på åndedræt er i rivende vækst.”

Gode råd, hvis du vil i gang med at dyrke yoga

”Er du ikke kommet i gang med yoga endnu – så kast dig ud i det. Prøv dig frem. Der er rigtig mange stilarter og stor forskel på underviserne. Det kan tage lidt tid at finde frem til den stilart, der giver mest mening for dig. Så giv ikke op efter en time. Ofte er det en helt anden stilart, der er bedst for din krop, end den du lige forestiller dig. Hvis du har et højt energi niveau og gerne søger de mere hurtige sportsgrene – eller løber du meget – bør du vælge Hatha eller Yin fremfor Astanga. Eller omvendt. Jeg synes dog ikke yoga kan stå alene, så brug den som et supplement til din øvrige træning.”
Kathrine Færch Stadil, Hatha-instruktør. 
Tak til Yogafactory og Temple yoga for beskrivelser af yogaformer. Tak til yogaprints.dk for illustrationerne.

Træposering. Illustration: yogaprints.dk

Træposering. Illustration: yogaprints.dk

Solhilsen. Illustration: yogaprints.dk

Solhilsen. Illustration: yogaprints.dk

Camilla Grønnegaard Christoffersen.

Camilla Grønnegaard Christoffersen.

Yoga

Yoga er et mange tusinde år gammelt træningssystem, som kommer fra Indien. Grundlæggende handler yoga om at forene krop og sind ved at være til stede fysisk og mentalt på en og samme tid. Ifølge det klassiske indiske skriftsprog Sanskrit betyder ordet Yoga at forene og skabe forbindelse mellem kroppen, tankerne, bevidstheden og følelserne.
Yoga foregår på en træningsmåtte og består af en række stillinger, som udføres individuelt. Yoga arbejder kroppen igennem, gennem øvelser og stræk, som styrker musklerne og smidiggør både muskler og led. Nogle stillinger holdes i længere tid, og det stiller krav til kroppens koordinations- og balanceevne.
I 1993 dyrkede 1 procent af voksenbefolkningen yoga, og denne ene procent er ifølge Dansk Videnscenter for Folkeoplysning siden seksdoblet.
Yogaformer
Nogle af de mest gængse yogaformer er:
Hatha-yoga er muligvis den mest basale udgave af den fysiske form for yoga, vi kender i Vesten. Hatha betyder sol og måne, hvilket kan forstås som balance. Forståelsen og accepten af, at vi har brug for forskellighederne i livet: lyset og mørket, kulde og varme, det feminine og det maskuline. Stillingerne har fokus på at styrke den fysiske krop og på at finde ro i sindet via meditation.
Astanga-yoga tager afsæt i otte trin og starter med solhilsener og efterfølges af en række stående stillinger, hvorefter man siddende eller liggende udfører stræk og tvists. Alle øvelser laves i takt med åndedrættet. Det er en udfordrende yogatype, hvor hensigten er at skabe energi, fokus og koncentration.
Bikram-yoga består af en række øvelser eller stillinger, som er taget fra den klassiske Hatha-yoga. Undervisningen foregår altid på engelsk og i 40 graders varme.
Yin-yoga er en meditativ træningsform, hvor der er tid til at fordybe sig og finde indre stilhed. Der er fokus på åndedrættet, mens du mediterer dig ind i strækkene. I Yin-yoga arbejdes der med det inderste lag. Der er ikke fokus på at styrke musklerne som i Hatha og Vinyasa Flow. Yin-yoga er udviklet til at trænge dybt ind i kroppens bindevæv og udvide fleksibilitet. Meridianerne (energibaner) bliver stimuleret og energiblokeringer bliver løsnet op, og der kommer en øget energiflow i kroppen.
Kundalini-yoga anvender fysiske stillinger, sang, åndedrætsøvelser og håndtegn for at styrke krop og sind.

Publiceret 11 April 2017 14:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Villabyerne
SENESTE TV