FQM kan både slå på tromme og tegne

Multikunstneren og Taarbæk-borgeren Flemming Quist Møller fylder 75 år den 19. maj. Storm P Museet markerer fødselsdagen med en stor retrospektiv udstilling, der viser nedslag fra hans righoldige arbejde

Af
Af Pernille Borenhoff

“Når FQM rejser i landet, er han i modsætning til mange musiker-kolleger, der tilbringer rejsen halvsovende på bagsædet, uafbrudt vågen. Han ser. Han studerer landskabsformer, by-historie, byggestil, dialekter, lokal-kultur - og ikke mindst sin kæphest: fugle.
Vel har han sine veltjente congas med i de store grove poser, men de er langfra hans eneste arbejdsredskab og selskab. Landkortet, kikkerten, notesbogen og pennen er aldrig langt væk.”
Sådan skrev Dan Turèll om sin ven i 1981. Og selvom Flemming Quist Møller er blevet 36 år ældre, så er han stadig aktiv, evigt legende og nysgerrig.
Citatet er hentet fra det katalog, som Storm P Museet på Frederiksberg har udgivet i forbindelse med den store retrospektive udstilling med historier, tegninger, malerier, grafik og scenografi, som er kommet fra FQM's hånd.
Stort set alle udstillede genstande kommer fra hans eget lager i hjemmet i Taarbæk - byen, som han er født og opvokset i. Og hvor han har boet det meste af sit liv.
“Først boede jeg med mine forældre i en lejlighed i Taarbæk, men da jeg var 9 år, flyttede vi til et hus i byen, som jeg nu har arvet efter mine forældre,” siger Flemming Quist Møller, der den 19. maj fylder 75 år.

I Bennys univers kan børn - og voksne - synke ned og læse en af FQM’s mange bøger. Foto: Pernille Borenhoff

I Bennys univers kan børn - og voksne - synke ned og læse en af FQM’s mange bøger. Foto: Pernille Borenhoff

Livets skole

Det er Flemming Quist Møller, der sammen med museumsinspektør for Storm P. Museet, Nikolaj Brandt, har stået for udvælgelsen af værkerne.
De ældste er fra 1955. De nyeste er blot et par år gamle.
Et maleri forestiller fiskekoner på Gammel Strand. Et andet tre skoleelever tynget af meget tunge skoletasker, mens en sort hånd griber efter dem.
Skolevejen hedder det. Og som billedet med al tydelighed viser, så var det ikke i skolen, at Flemming trivedes allerbedst.
“Mine forældre syntes, at jeg skulle have en akademisk uddannelse, men jeg vidste meget tidligt, at jeg ville male og spille musik,” siger Flemming Quist Møller.
Så optaget af billedkunst var han, at han blot 13 år gammel cyklede alene til København for at gå på udstillinger. Og det var på en af disse ture, at han passerede fiskekonerne på Gammel Strand. Og forevigede dem.
“Næsten alle børn synes, at det er sjovt at tegne. Jeg har altid været lidenskabeligt optaget af at tegne. Nogle holder op, når de bliver større. Men vi er nogle stykker, der bliver ved, fordi vi ikke kan holde op,” siger han.
Livets gang og hele verden har været Flemming Quist Møllers læreplads og universitet. Studenterhuen kom aldrig på hovedet af den unge Taarbækdreng, der forlod Ordrup Gymnasium af egen fri vilje, da han gik i 2. g.

Over billedet, som ikke er snuden, men er et portræt af Flemming Quist Møller ligger en hæklet lyserød ’Snuden’. “Der er en, der har sendt den til mig, men jeg ved ikke hvem, og jeg håber sådan, at vedkommende vil henvende sig. Foto: Pernille Borenhoff

Over billedet, som ikke er snuden, men er et portræt af Flemming Quist Møller ligger en hæklet lyserød ’Snuden’. “Der er en, der har sendt den til mig, men jeg ved ikke hvem, og jeg håber sådan, at vedkommende vil henvende sig. Foto: Pernille Borenhoff

Humor og farver

Humor har i lighed med congassen og tegneblokken været trofaste følgesvende livet igennem. Og det var derfor naturligt, at det netop er Storm P Museet, der markerer den semirunde fødselsdag med en udstilling.
“Det er dejligt at fejre fødselsdag med en udstilling. Og så netop her. Jeg er vokset op med Storm P's tegninger og føler mig beslægtet med ham, for han levede også af at være humoristisk, og som mig malede han også hele tiden. Men jeg har flere farver på mine værker og er en bedre kolorist end ham,” siger han med vanligt glimt i øjet.
Den professionelle karriere som tegner begyndte på Information, men sluttede allerede i 1969.
Siden da har han ikke haft 'fast arbejde', men levet af at underholde, hvad enten det har været i selskab med musikerne i Bazaar, som forfatter, som illustrator eller som filmmager.

Myggen fylder 50 år

Stort set alle, der er født efter 1965, har på et tidspunkt i deres liv stiftet bekendtskab med Flemming Quist Møllers univers. 'Cykelmyggen Egon', 'Jungledyret Hugo' og 'Bennys Badekar' var klassikere allerede, da de blev født. Og de lever stadig i bedste velgående.
“Jeg er lykkelig for, at 'Bennys Badekar', 'Cykelmyggen' og 'Snuden' stadig kan bruges, og det glæder mig at konstatere, at fortællingerne virker endnu,” siger han.
Som 22-årig fik han sønnen Carl.
“Jeg tegnede til Information dengang og lovede Carl, der på det tidspunkt var tre år gammel, at jeg ville fortælle ham en historie og ville tegne noget for ham, når jeg var færdig med arbejdet,” fortæller han.
Da Carl kom op på sin fars skød, viste det sig, at han havde fået et myggestik.
“Jeg tegnede en myg til ham og forklarede ham om myg. Men så tegnede jeg nogle runde ben, og pludselig blev det til en myg på cykel. Jeg vidste ret tidligt, at jeg ville lave en billedbog, og da jeg var kommet i gang med cykelmyggen, var jeg klar over, at den duede,” siger han.
En klassiker var født. Og det i en sådan grad, at den nu 50-årige myg også er blevet til et teaterstykke, der har været opført flere gange på Østre Gasvæk med Flemming Quist Møller selv som fortæller.
Nogen pensionisttilværelse kan man ikke sige, at Flemming Quist Møller lever. For han er stadig på landevejene. Dog ikke længere med Bazaar.
“Vi stoppede for et par år siden, men havde talt om at tage en tur til. Men desværre mistede vi jo Peter Bastian for nylig,” siger Flemming Quist Møller.
Musik spiller han dog stadig, og det bliver han med egne ord ved med, indtil hænderne ikke længere vil lystre.
Udstillingen på Storm P Museet løber frem til 22. oktober 2017.Fiskekonerne på Gl. Strand malede FQM, da han var 13 år gammel. Fra udstillingskataloget.

Fiskekonerne på Gl. Strand malede FQM, da han var 13 år gammel. Fra udstillingskataloget.

FQM har altid rejst meget. Denne kvinde har han tegnet i Dakar i 1981. Fra udstillingskataloget.

FQM har altid rejst meget. Denne kvinde har han tegnet i Dakar i 1981. Fra udstillingskataloget.

Den vrede eddekop-abe stødte han på ved Rio Christalino, Brasilien, i 1996.

Den vrede eddekop-abe stødte han på ved Rio Christalino, Brasilien, i 1996.

Se eller gense Bennys Badekar på udstillingen. Foto: Pernille Borenhoff

Se eller gense Bennys Badekar på udstillingen. Foto: Pernille Borenhoff

Kort om FQM

Født 1942 i Taarbæk
1960-61 elev hos filminstruktøren Bent Barfod
1962-69 bladtegner på Information
1967 debut med Cykelmyggen Egon
1969 udkom Bennys badekar (tegnefilm 1971)
1980 Snuden om bog/tegnefilm
1989 Jungledyret Hugo (tegnefilm 1993)
2006 Gyldendals Børnebogspris.
Udført udsmykningsopgaver, teaterdekorationer og plakater og skrevet filmmanuskripter, bl.a. Sort høst (1993). Fra 1976 var han slagtøjsspiller i instrumentalgruppen Bazaar.

Publiceret 19 May 2017 11:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV