Borgmester føler sig truffet på ytringsfriheden

Hans Toft og det politiske flertal klager til ministerium over Ankestyrelsens afgørelse i annoncesag

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

“Ankestyrelsens afgørelse er et indgreb i vores ret til at ytre os.”
Sådan lød det fra borgmester Hans Toft (K), da sagen om den ulovlige kommunale annonce var på Kommunalbestyrelsens seneste møde.
Som Villabyerne tidligere har fortalt, så har Ankestyrelsen afgjort, at det var direkte ulovligt, da Gentofte Kommune indrykkede og finansierede en stor annonce i Villabyerne 6. januar 2015, med Gentofte Kommunes logo påtrykt, hvor budskabet lød, at det bør være staten og ikke kommunen, der opkræver ejendomsværdiskat, da det er staten, der nyder fordelene af den.
Det er nemlig slet ikke en kommunal opgave at fremsætte udtalelser, meningstilkendegivelser eller at tage bestemte standpunkter i landspolitiske anliggender, fremgik det af Ankestyrelsens klokkeklare afgørelse. Gentofte Kommune har valgt at klage over afgørelsen til Økonomi- og Inderigsministeriet, fordi 17 ud af 19 medlemmer af Kommunalbestyrelsen mener, at sagen er både principiel og generel.
Af klagebrevet dateret 20. juni, der er underskrevet af borgmester Hans Toft og kommunaldirektør Frank E. Andersen, fremgår det bl.a., at Ankestyrelsens udtalelse indirekte udgør “et vidtgående indgreb i kommunalpolitikeres ytringsfrihed, såfremt det ikke skulle være muligt for en kommunalpolitiker, herunder en borgmester, at skrive et læserbrev i form af et åbent brev til en minister.”
Ankestyrelsen havde i sin afgørelse noteret sig, at borgmester Hans Toft i samme avis, som annoncen blev bragt, havde et læserbrev med nøjagtig samme budskab som annoncen.

Politisk støtte

Da sagen var på Kommunalbestyrelsens møde aftenen inden klagebrevet blev sendt, var der klar opbakning til Hans Toft fra hans budgetflertal:
“Du har min fulde opbakning, og jeg er enig i, at den her afgørelse skal afprøves. Det er på sin plads at præcisere over for borgerne, at det er staten som fastsætter og kommunen som inddriver. Vi har ikke misbrugt borgernes midler,” lød det bl.a. fra Marie-Louise Andreassen (R).
Fra Enhedslistens Jeanne Toxværd var der til gengæld kun hovedrysten.
“I underkender folk i kommunens intelligens, hvis I tror, I må forklare, hvordan tingene hænger sammen i en annonce. Borgerne skal ikke betale for konservativ propaganda. Ankestyrelsens afgørelse er klar, og beløbet bør betales tilbage til kommunekassen,” sagde Jeanne Toxværd.
Samme holdning indtog Poul V. Jensen fra Nye Borgerlige.
“Den annonce er ligesom avisen Gentofte Lige Nu, som jeg anser som en ren flødeskumsavis, der forherliger de konservatives politik. Både de penge, vi har brugt på annoncen og avisen bør refunderes.”

Publiceret 05 July 2017 11:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV