Cykeltalent:

Målet er Tour de France

16-årigt cykeltalent fra Gentofte er udtaget til at repræsentere Danmark ved Ungdoms-OL efter kun tre sæsoner i cykelsporten

Af
Jesper Berg

“En af mine venner kalder det 'en fritidsbeskæftigelse, der har taget overhånd'. Det passer vist meget godt,” griner den 16-årige Andreas Byskov Sarbo fra Gentofte, der forleden blev udtaget til at deltage i Europæisk Olympisk Ungdomsfestival (EYOF) - også kaldet ungdoms-OL - i Ungarn i slutningen af juli.
Dermed er han en af blot tre danske cykelryttere, som skal konkurrere i linjeløb og enkeltstart mod unge fra hele verden.
“Vi var ti ryttere i bruttotruppen, så det var stort, da landstræneren ringede og fortalte, at jeg skal med. Det er altid en ære at repræsentere Danmark internationalt,” siger den unge cykelrytter, som netop har afsluttet 9. klasse på Munkegårdsskolen.
Det særlige ved Andreas Byskov Sarbos karriere indtil nu er, at han - modsat de fleste topryttere - først begyndte at konkurrere på cykel i en meget ung alder. Faktisk er han kun i gang med sin tredje sæson som licensrytter.
“Jeg startede med at cykle i klub i 2015, da jeg var 13 år, som U15-rytter. Jeg havde spillet både fodbold og håndbold, men jeg endte med at satse på cykling ganske enkelt fordi, det er det sjoveste,” fortæller han, som startede ud med en debutsæson, hvor han ved DM blev enkeltstartsmester i Østbirk i det kuperede Østjylland.
“Jeg vandt med tre sekunder til nummer to, så det var en sejr, der gav blod på tanden,” husker den cykelrytterem, som i to år har været med i bruttotruppen til landevejslandsholdet.

International erfaring

I sin korte karriere har Andreas Byskov Sarbo udover en lang række sejre på de danske landeveje også opnået at være udtaget til banelandsholdet og at have vundet DM i holdløb på bane.
Derudover er han kommet i kontakt med et belgisk cykelhold, som han flere gange i foråret har kørt løb for.
“Jeg elsker at få international erfaring, så derfor håber jeg også at komme til at køre for Roskilde, når jeg i næste sæson rykker op som juniorrytter,” fortæller Andreas Byskov Sarbo og hentyder dermed til, at han næste år skal finde sig et såkaldt junior team. Her kommer han til at køre sammen med andre talenter, og hos Team Roskilde Junior er det alment kendt, at man får mulighed for at køre mange udenlandske løb.

Andreas Byskov Sarbo vægter sin sport højere end ungdomslivet. Så han er ikke med til klassefester og har aldrig smagt alkohol. Foto: Jesper Berg

Andreas Byskov Sarbo vægter sin sport højere end ungdomslivet. Så han er ikke med til klassefester og har aldrig smagt alkohol. Foto: Jesper Berg

Min sport er vigtigst

Det er dog med en vis tristesse, at han kan se frem til at skulle forlade sin klub gennem tre år, Lyngby CC.
“Jeg skulle i sin tid vælge mellem Ordrup og Lyngby og endte med at vælge Lyngby CC. Jeg kan godt lide menneskene i klubben, og her er hyggeligt. Klubben giver plads til at være seriøs, men også til at cykle for sjov. Her er et fint mix, som gør, at der er en afslappet mulighed for at udvikle sig,” siger han.
“Jeg har en klar ambition om at blive professionel og komme til at køre Tour de France en dag. Det er dog en usikker levevej, så jeg gør alt, hvad jeg kan for også et få en uddannelse,” siger Andreas Byskov Sarbo.
“Min sport er det vigtigste, så jeg er aldrig med til klassefester, da jeg som regel skal cykle dagen efter. Det kan min skolekammerater somme tider have svært ved at forstå,” siger han.
Efter sommerferien skal han i gymnasiet på Falkonergården på Frederiksberg. Her har man et samarbejde med Team Danmark, så uddannelsen kan kombineres med cykeltræningen.
Først går turen dog til ungdoms-OL i Ungarn.

Publiceret 05 July 2017 08:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Villabyerne
SENESTE TV