Dyrlægens Bord:

Når hunden tror den er gravid

Nogle gange er tæven så plaget af hormoner efter endt løbetid, at det resulterer i falsk drægtighed

Af
Af Natascha Schmidt-Svejstrup

dyrlæge

Gentofte Dyreklinik

Falsk drægtighed eller pseudodrægtighed er en hyppig tilstand hos vores tæver. Udtrykket dækker over den ikke-drægtige hund, der udviser symptomer på drægtighed, har mælk i mælkekirtlerne og/eller bygger rede uden at producere hvalpe.
Det er altså en tilstand, hvor hundens krop både fysisk og mentalt reagerer, som om den er drægtig.
Der er ikke tale om en sygdom eller en fejl i hundens hormonbalance. Nogle hunde reagerer blot tydeligere end andre på den helt normale hormonbalance efter en løbetid. Hormonerne er nemlig de samme, om hunden er drægtig eller ej.
En interessant teori omkring årsagen til pseudodrægtighed kommer fra naturen. Hos nogle ulveracer er det kun alfahunnen, der gennemfører en graviditet. De øvrige tæver føder ikke selv, men er pseudodrægtige og kan således hjælpe til med diegivning og med at 'nurse' de små nye ulve.

Symptomer på tilstanden

Bliver din tæve pseudodrægtig, ser du de typiske symptomer ca. 4-8 uger efter endt løbetid:
Adfærdsændring, redebygning og omsorg for f.eks. tøjdyr, som om det er hendes hvalpe, uro, udvidelse af maven, patterne tiltager i størrelse, opkast, nedstemthed/depression, mindsket appetit, mælk eller brunligt sekret fra patterne.
Diagnosen stilles oftest på symptomerne, men af og til kan det være svært for både ejer og dyrlæge at skelne pseudodrægtighed fra sygdom.
I sådanne tilfælde vil dyrlægen ofte tage nogle blodprøver og scanne hundens underliv, for ikke at mistolke tilstanden med f.eks. en livmoderinfektion.
Risikoen for at udvikle knuder i mælkekirtlerne er væsentlig højere hos hunde, der udviser symptomer på pseudodrægtighed set i forhold til hunde, der ikke gør. Derimod er der ikke, som mange hidtil har troet, en større risiko for at få en livmoderinfektion.

Behandling

Langt de fleste pseudodrægtigheder forsvinder af sig selv i løbet af 1-3 uger og behøver således ikke behandling. Varer symptomerne ved, eller er tilstanden særlig slem, kan dyrlægen ordinere et receptpligtigt middel, der inden for 4-6 dage afhjælper symptomerne.
Slikker hunden sig selv meget på mælkekirtlerne, stimulerer den mælkeproduktionen, og det kan derfor blive nødvendigt med en krave for at hindre denne adfærd.
Er der allerede meget mælk i patterne, kan produktionen nedsættes med varme eller kølige omslag.
Har du ikke planer om at bruge hunden i avl, vil en sterilisation afhjælpe tilstanden en gang for alle. Set i forhold til også at minimere risikoen for knuder i mælkekirtlerne, vil en sterilisation være at foretrække, hvis din hund igen og igen er plaget af sine hormoner efter en løbetid.
Rigtig god sensommer ønsker vi alle læsere.

Publiceret 09 August 2017 18:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV