Farvel:

Tvillingerne Teglgaard takker af

Tvillingerne Bonde og Christian Teglgaard har snart skiftet deres sidste slange, når de efter 45 år lukker cykelbutikken på Lindegårdsvej

Af
Tekst og foto: Kathrine Albrechtsen

“Om vi kommer til at savne kunderne? Ja da - i 14 dage.”
Bonde Teglgaard bryder ud i et grin.
Lørdag den 9. september siger han sammen med sin tvillingebror Christian farvel til 60 år med sorte fingre, punkterede dæk og knækkede kæder, når de lukker Teglgaard Cykler på Lindegårdsvej, som de åbnede sammen for 45 år siden.
“Ej, det bliver da mærkeligt. Det gør det da. Men jeg er også træt, så jeg glæder mig til at gå på pension,” siger Bonde Teglgaard.
Christian er enig.
“Jeg fik en klump i halsen, da vi klistrede ophørsudsalg-skiltet på vinduet,” siger han.

Fra Syd til Nord

Tvillingerne, som har rundet de 73 år, åbnede i 1972 butikken i Charlottenlund.
Baglokalet vidner om tidens tand. Væggene prydes af billeder fra årtier med ferier og fødselsdage, og hvor koner, børn og børnebørn smiler ned til en.
“Det er det tætteste næste generation i familien kommer faget. Det eneste, de gør, er at cykle på dem,” siger Christian.
Tvillingerne, der er født og opvokset i Ballum i Sønderjylland, trådte derimod i deres fars fodspor, da de for 60 år siden blev sendt i lære hos hver deres cykelsmed.
Og selvom de to herrer i dag har haft flere år i Nordsjælland end i Sønderjylland, hænger dialekten så godt ved, at det føles som at tage et skridt ind på den jyske muld, når man står i butikken.
Det var egentlig ikke meningen, at Bonde og Christian aldrig skulle vende hjem. Den oprindelige plan var at købe en cykelbutik i Vojens.
“Men så finder man sig en pige og bliver gift,” siger Bonde og smiler.

Side om side. Tvillingerne Teglgaard har levet et uadskilleligt liv, hvor de kun i tre år, da de stod i lære hos hver deres cykelsmed, har været adskilt.

Side om side. Tvillingerne Teglgaard har levet et uadskilleligt liv, hvor de kun i tre år, da de stod i lære hos hver deres cykelsmed, har været adskilt.

Jysk lune og jantelov

“Goddaw, hva sku det være,” lyder det hver gang nye kunder træder ind i butikken.
Og dørklokken er på arbejde denne onsdag eftermiddag, som Villabyerne pointerer over for Bonde, da de får en kop kaffe ude i baglokalet.
“Næææ, jeg har bare fået Christian til at gå frem og tilbage,” siger han og griner.
Her i værkstedet er humoren ikke lummer, men lun.
Det var ikke kun den sønderjyske humor og dialekt, der rykkede ind på Lindegårdsvej - også janteloven. Den forrige cykelsmed noterede sig ellers nøje folks titel i en bog, men det ophørte med tvillingerne.
“Vi har aldrig gået op i titler og vil ikke lave forskelsbehandling på kunder. Først når vi ser dem i Billed Bladet, opdager vi, hvem de er,” siger Bonde.
Inden de flyttede til Charlottenlund, blev de belært af en tante, at det var et fint sted, så tvillingerne begyndte at øve sig på sproget i cykelværkstedet.
“Vil De række mig værktøjet?”, “Javel Hr.”, og “Hvad kan jeg hjælpe Dem med?”.
“Men det røg ud, da første kunde trådte ind og fik et goddaw. Så faldt det hele til jorden,” siger Christian.

Efter 60 år som cykelsmed ser Bonde Teglgaard frem til at slappe af i sit sommerhus.

Efter 60 år som cykelsmed ser Bonde Teglgaard frem til at slappe af i sit sommerhus.

Uadskillelige brødre

Tvillingerne har levet uadskillelige gennem hele deres liv. Kun de tre år, hvor de stod i lære hos hver deres cykelsmed, var de væk fra hinanden.
Og da der i Allerød blev sat nyopførte rækkehuse til salg, gik de op til planchen og satte to krydser på to vestvendte rækkehuse, som lå side om side.
Hver dag drikker Bonde og Christian aftenkaffe sammen, og hver fredag mødes de over en middag. Sådan har det været i 45 år. Og det fortsætter efter nøglen er drejet om på Lindegårdsvej.
Hvor rutiner og ritualer står fast i brødrenes liv, har cykelbranchen derimod ændret sig.
“Engang havde man et godt og loyalt forhold mellem grossist, leverandør og forhandler. I dag er man et nummer, hvor man bestiller over mail. Det hele er så upersonligt og drejer sig bare om kroner og øre. Cyklerne er også blevet meget mere komplicerede at finde ud af. De er gået fra tre til syv gear og nu elektronisk. Det er alt for moderne. Ej, vi er glade for, at vi stopper nu,” siger Bonde.

Årsagen til det flade dæk er fundet, og Christian Teglgaard viser den frem.

Årsagen til det flade dæk er fundet, og Christian Teglgaard viser den frem.

Stamkunder i generationer

Hvor den moderne teknologi er skruet op, er tvillingernes hørelse derimod skruet ned.
“Vi hører begge så dårligt, så når kunderne spørger til en cykel, kommer vi med en cykelhjelm,” siger Bonde og griner.
Selvom de kan grine af det, er det dog en af årsagerne til, at de stopper.
“Når jeg hører elendigt, bliver jeg træt og irritabel på mig selv. Det skaber en negativ udstråling over for kunderne. Og så er det tid til at stoppe,” siger Christian.
For det er ikke af mangel på kunder, at tvillingerne lukker. Tværtimod. Dem er der nok af, især stamkunder, der går flere generationer tilbage.
“Det er det sjove ved at have forretning på en gade, når man kan følge med i familierne, hvor børnene tager ud i verden og vender hjem. Så kommer de herned og er helt forbavset over, at vi stadigvæk er her,” siger Bonde.
Inde i butikken står Anja Dyrhauge Buch, som er en af stamkunderne.
“Jeg har kun været kunde her i 18 år, min mand har til gengæld kendt dem hele sit liv. Det er da ærgerligt, at de lukker, men de skal have lov til at gå på pension,” siger hun.
En kvindelig kunde kommer forbi.
Da Christian ved kassen giver hende en kvittering, hiver hun en æske frem fra tasken.
“Her har I en kringle til kaffen. Jeg kan desværre ikke komme til jeres reception, men tusind tak for alle årene,” siger hun.
Efter 60 år med cykler er tvillingerne enige om, at det er nok nu.
“Men vi kommer til at savne kunderne. Vi har altid haft tid til at snakke med dem. Hvis man ikke har tid til det, er der ikke noget hyggeligt ved at have butik,” siger Christian.
Tanken om at forlade butikken har tvillingerne haft tid til at vænne sig til gennem ti år, hvor butikken har været til salg. Nu er det lykkes. Men olie og gummi kommer ikke længere til at lugte i lokalerne, derimod skal den gamle cykelbutik forvandles til to nye ejerlejligheder.

En stamkunde siger farvel med en kringle til tvillingernes kaffe.

En stamkunde siger farvel med en kringle til tvillingernes kaffe.

En sidste sludder

Lørdag den 9. september kl. 10 er der afskedsreception i cykelforretningen, hvor tvillingerne står klar til et farvel og en sidste sludder.
“Folk siger, at nu skal vi endelig til at nyde det, men det har vi gjort hele tiden,” siger Christian.

Publiceret 06 September 2017 11:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV