Nye stemmer på gangene

Elever rumsterer ikke længere i klasseværelserne på den tidligere Internationale Skole på Hellerupvej. I dag er rummene indrettet til midlertidige boliger, hvor de første flygtninge er flyttet ind. Vi var på visit og blev mødt af både tårer og hjemmebag

Af
Af Kathrine Albrechtsen

En bunke sko på gangen i store og små størrelser vidner om, at en familie er flyttet ind.

Det er tirsdag eftermiddag. Villabyerne er på besøg på den tidligere Internationale Skole, også kendt som CIS, på Hellerupvej, som Gentofte Kommune i dag har overtaget og omdannet klasseværelserne til midlertidige boliger for flygtninge.

For et år siden rungede børns stemmer på gangene, hastige fodtrin lød op og ned ad trappen, legestativet var fuldt optaget, mens bolden i skolegården aldrig lå stille. I dag er der stille.

Lidt mumlen høres fra enden af gangen. En dør står åben. Herinde er en familie på tre flyttet ind. De boede tidligere på Hospitalsvej.

Rummet var før et kontor, så det er opdelt med en glasrude. Det er rart. Så føles det mere som et hjem, fortæller familien.

“Det gode ved at bo her, er, at der er stille og roligt, måske fordi vi endnu kun bor så få mennesker her,“ siger faren Abraham.

13 døre kan tælles ned ad gangen, hvor foreløbig to familier og to enlige mænd har fået adresse.

De midlertidige boliger er fordelt på to af skolens etager, som hver har tre toiletter og et køkken.
“Om morgenen, når jeg skal på arbejde, er der travlt ved toiletterne. På Hospitalsvej delte jeg kun mit toilet med en nabo. Det savner jeg,” siger Abraham.

En etage under bor den syriske kvinde Aisha fra Aleppo med sine tre piger. Mørkt hår og store, brune øjne på halvandet år, fire og fem år kigger nysgerrigt på os, da vi banker på døren og bliver inviteret inden for.

Familien har boet i Danmark i to år og kom til Gentofte for en måned siden. De venter på, at børnenes far får lov at komme op fra Syrien. Aisha er frustreret over sin situation, og tårerne triller. Hun savner sin mand, sin familie og sit gamle liv i Aleppo.

“Når et af mine børn skal gå på toilettet, bliver vi alle nødt til at gå med. Jeg er også bange for at tage bad i kælderen. Ingen kan høre mig, når jeg er dernede. Jeg håber en dag at vende tilbage til Syrien. Det her er ikke et normalt liv. Her er rent og pænt, men folk går i skole for at lære, ikke for at leve,” siger hun.Baderum i kælderen


I kælderen har Gentofte Kommune indrettet nye baderum.

I herreafdelingen er der fire toiletter, tre pissoirer og fire åbne brusekabiner. Inde hos kvinderne, hvor næseborene bliver mødt af en svag sur lugt, er der seks toiletter og tre baderum, som modsat mændenes kan lukkes med en dør.

Længere nede ad gangen er et rum indrettet med fem nye vaskemaskiner samt tørretumbler.

Oppe på tredje etage har Abrahams kone bagt en kage. Gæsterne får rummets eneste to stole, mens ægteparret sidder på gulvet. Deres otte måneder gamle søn er vågnet fra lur og tumler rundt. En dag håber familien at få en sofa.

“Vi vil forsøge at gøre det til vores hjem. Men det er ikke til at vide, hvor lang tid vi kommer til at bo her, før vi bliver bedt om at flytte igen,” siger Abraham.

Ingen af de medvirkende i artiklen havde lyst til at få taget billeder.
Opdateret den 14. september kl. 09.24. Villabyerne skrev i en tidligere version af denne artikel, at der ikke er nogle låse indtil kvindernes baderum. Det er en fejl. Der er låse.

Mændenes toiletter i kælderen.

Mændenes toiletter i kælderen.

Kig ind til brusekabinen i kælderen - hos kvinderne

Kig ind til brusekabinen i kælderen - hos kvinderne

Toiletter i kælderen - her for kvinder.

Toiletter i kælderen - her for kvinder.

Nye køkkener står klar til brug.

Nye køkkener står klar til brug.

Mændenes brusekabiner.

Mændenes brusekabiner.

Brusekabine hos mændene

Brusekabine hos mændene

Fakta om Hellerupvej

  • Der bor lige nu tre familier og tre enlige flygtninge på Hellerupvej 22-26.
  • Gentofte Kommune har tidligere meldt ud, at der i alt kommer til at bo 60 mennesker på stedet.
  • Indflytning vil ske løbende i takt med, at flygtninge visiteres til Gentofte Kommune.
  • Anlægsomkostningerne for stedet er overholdt. Det gælder den oprindelige bevilling på 3,6 mio.kr. til etablering af blandt andet værelser, bad og køkken plus en efterfølgende anlægsbevilling på 500.000 kr. til etablering af særlige tiltag vedrørende brandsikkerhed.

    Kilde: Gentofte Kommune

Publiceret 12 September 2017 09:45

SENESTE TV