DEBAT:

Opgaveudvalgene er den bedste form for udvidet demokrati

Af
Jesper Kamp Nielsen (K)

medlem af kommunalbestyrelsen

I Danmark har vi repræsentativt demokrati, hvilket vil sige, at vi vælger nogen til at bestemme for os.
Det sker ved kommunalvalg, regionsrådsvalg og ved folketingsvalg. Men det sker også i f.eks. skolebestyrelser, foreninger og klubber.
Alligevel er der ofte nogen – især fra den yderste venstrefløj – der kræver mere borgerdemokrati.
Jeg tror på demokratiet, men jeg vil også gerne 'samskabe' - altså bruge lokale og eksperter til at hjælpe os politikere med at lave gode løsninger, som møder lokal opbakning, men som også kan tåle både ekspertbriller og møde politisk velvilje. Og derfor mener jeg, at vores opgaveudvalg (officielt §17, stk. 4 udvalg) er den bedste løsning.
Kommunalbestyrelsen sætter rammerne ved at udfærdige kommissorium og specificere, hvilke kompetencer de 10 borgere skal opfylde for at medvirke sammen med de fem politikere, men derefter er det virkelig borgere og politikere, som med stor hjælp fra forvaltningen, gennem en møderække løser den givne opgave.
Det har nu fungeret i over 20 udvalg, med strålende resultater som Ungepolitik, Trafikpolitik, Erhvervspolitik og Integrationspolitik.
Og det er værd at bemærke, at mange af de borgere, der ikke kom med som direkte medlemmer, er blevet inddraget i arbejdsgrupper undervejs.
De har således både kunnet bidrage, men også ved selvsyn set, at processen kører og kører godt.
Derfor mener jeg med stolthed, at jeg kan sige: Resultaterne tæller - bare se på vores opgaveudvalg!

Publiceret 09 November 2017 18:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV