DEBAT:

Inhabilitet i Venstre?

Af
Vibeke Horsten

Snogegårdsvej 91

Gentofte

Tobakslobbyen i USA og i EU er berygtet for den magtfulde indflydelse, den har, og som gang på gang har sat en kæp i hjulet for mange progressive lovforslag og kampagner mod rygning.
Det er derfor særdeles nedslående at læse i dagens udgave af Altinget, at vi her i Gentofte Kommune har en lobbyist for tobaksbranchen, som har siddet som næstformand i et af kommunens sundhedsudvalg. Et udvalg, der skulle formulere en ny sundhedspolitik for kommunen. Det drejer sig om Venstrekandidaten Louise Feilberg, der er direktør for brancheforeningen Tobaksproducenterne.
Direktøren for Kræftens Bekæmpelse, Leif Søndergaard, beskriver problemet således: “Når man i løbet af sin hverdag er optaget af tobaksindustriens interesser, er det svært til byrådsmøde om aftenen at være optaget af, hvordan man kan få børn og unge til at lade være med at ryge.”
Den lokale afdeling af Venstre burde for længst have sat Louise Feilberg uden for indflydelse i sundhedsrelaterede opgaver i kommunen.
At det ikke er en enlig svale for partiet Venstre, viser tilfældet med Caroline Stage, der er partiets sundhedsordfører i Københavns Kommune. Hun arbejder til daglig for British American Tobacco.
Hun blev erklæret inhabil i sager om rygning. Ikke af partiet, men af forvaltningen. Man kan undre sig over, at Gentofte Kommune og partiet Venstre i sådanne sager ikke har faste regler for inhabilitet, og hvis de foreligger, hvorfor bliver de så ikke overholdt?

Publiceret 10 November 2017 08:30

SENESTE TV