DEBAT:

Det nære sundhedsvæsen

Af
Henrik Nielsen

dr.med.

opstillet til kommunal- og regionsvalget for Radikale V.

Jeg har oplevet rigtig mange input fra de opstillede kandidater ved vælgermøder i Gentofte Kommune.
Diskussionerne vidner om et stort engagement og vilje fra alle til at tilgodese bredest muligt og styrke den demokratiske proces.
Med min sundhedsfaglige baggrund ved jeg, at man ikke kan fremme sundhedssagen blot gennem informationsskrivelser. Det kræver langt mere.
Motivationen ligger i dialogen mellem mennesker. Det er samfundssindet, som skal i fokus. Det sundhedsfaglige personale gør en stor indsats i det daglige arbejde, hvor også begreber som motivation, støtte og opmuntring indgår i forhold til den enkelte, men det kræver opbakning og politisk vilje og ikke nedskæringer.
Faren lurer og vil gøre det igen, seneste eksempel var udmelding omkring lukning af Gentofte akutklinik med det formål at skabe en fælles 'decentral' henvisningsenhed (Herlev).
Reaktionen fra borgere og nogle politikere kom prompte, og sagen er taget af bordet.
Det nytter altså at melde fra. Men processer som denne sker dagligt, så det bliver ikke sidste gang.
Jeg er af den overbevisning at 'det nære sundhedsvæsen' er altafgørende for det enkelte menneske uanset alder, køn og uddannelse.
Stordriftstanken har vundet indpas med 1813, og det har givet store udfordringer. Sundhedsplatformen er et andet eksempel på risiko for svigt i det nære sundhedsvæsen.
Patienter og sundhedspersonale oplever en fremmedgørelse mellem det sundhedsfaglige personale, patienter og pårørende.
Læger har aflagt et lægeløfte for at drage omsorg for patienten, og sundhedsøkonomer skal holde sig indenfor en økonomisk ramme fastlagt af regioner. Dette kan nemt blive kimen til konflikt, som aldrig må gå ud over patienten.
Samfundssindet skal i fokus for alle parters vedkommende. En udfordring, vi alle må deltage i for at oprette nærhed (tryghed) omkring sygdom/sundhed i fremtiden.
Svigter vi, taber vi alle.

Publiceret 20 November 2017 22:00

SENESTE TV