KV17 gav smæk til små partier

Udover Enhedslisten må de mindste partier se langt efter pladser i Gentoftes kommunalbestyrelse

Af
Af Kathrine Albrechtsen og Signe Haahr Pedersen

Stemmerne var få til de små partier i kommunen, hvor hverken Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti eller Kristendemokraterne kom ind i kommunalbestyrelsen.
Nye Borgerliges spidskandidat Poul V. Jensen, som i de seneste fire år har siddet med i kommunalbestyrelsen, var på valgnatten ærgerlig over, at han ikke kunne fortsætte sit arbejde.
“Men det, som skuffer mig mest, er, at ét parti får knap 60 procent af stemmerne. Det er ikke sundt for demokratiet,” sagde han.
Ved valget for fire år siden blev Poul V. Jensen valgt ind for Liberal Alliance. For ca. et år siden skiftede han over til Nye Borgerlige.
Tror du, at du bliver straffet for dit partiskifte?
“Det er klart, at der er en række forhold til det resultat, som vi har fået, hvor jeg også er gået tilbage i personlige stemmetal, og det må jeg tage til efterretning. Men alle borgerlige partier er gået tilbage, og det må vi alle tage til efterretning. Man kan også sige, at så intens en markedsføring, som de konservative har haft, hjælper,” sagde Poul V. Jensen.
Liberal Alliance prøvede at vinde det tabte tilbage med spidskandidat Cecilia Catharina Buchtrup.
“Vi er ærgerlige over, at vi ikke kommer ind. Der er flere faktorer. En af dem er, at Poul V. Jensen, som har vores mandat, har haft fire år til at bevise, hvor god han er til at føre liberal politik, jeg har haft halvanden måned,” sagde hun .

Ingen sure miner

Heller ikke sjette gang var lykkens gang for Dansk Folkeparti, der ikke fik nok stemmer til en plads i Gentofte Kommunalbestyrelse. Men spidskandidat Rita Russel var ikke overrasket.
“Der er ingen sure miner i Dansk Folkeparti,” sagde hun og forsikrede samtidig, at hun prøver igen næste gang.
“Det er helt sikkert, at jeg gør!”
Modsat DF var det første gang, Alternativet stillede med kandidater til kommunalvalget, men de 1.172 stemmer fra Gentofte-borgerne rakte ikke til et mandat.
“Jeg vil for det første sige, at det var meget tæt på, og det er første gang, vi stiller op (til kommunalvalget, red.), og jeg synes, det viser, at der er en basis for Alternativets værdier og vores måder at gribe politik an på. Med en lidt mere aktiv kampagne og en lidt mere professionel måde at gribe det an på, tror jeg, vi kommer ind næste gang,” sagde spidskandidat Jens H. Wiene.
Jeres stemmer har jo hjulpet SF ind (via valgforbund, red.). Hvad er din kommentar til det?
“Det vil altid være sådan, når man laver et valgforbund. Det kunne også have været omvendt, men jeg synes, SF har meget af den samme politik som os, og hvis vi endelig skal forære nogle stemmer væk, så kunne det have været meget værre. Så jeg vil ønske SF tillykke med valget.”
Alternativet på Christiansborg har de seneste uger været i stormvind med afsløringer af seksuelle krænkelser blandt medarbejdere og en festkultur, som flere mener går for vidt. Til spørgsmålet, om det kan have påvirket partiets valgresultat kommunalt, siger Jens H. Wiene:
“Det har ikke påvirket os direkte. Om det har påvirket vælgerne, ved jeg ikke. Men jeg synes, at partiet fra centralt hold har håndteret det på en fornuftig måde.”

Danske Folkeparti gik tidligt hjem fra valgnatten med nul pladser. Foto: Signe Haahr Pedersen

Danske Folkeparti gik tidligt hjem fra valgnatten med nul pladser. Foto: Signe Haahr Pedersen

Enhedslisten tier ikke

Enhedslisten bevarede sin plads i kommunalbestyrelsen, men gik alligevel 0,2 procent tilbage i stemmer.
Men det var en glad Jeanne Toxværd, som Villabyerne mødte under valgnatten.
“Jeg synes, at Enhedslisten i Gentofte er fabelagtig fantastisk, og det er vildt, at vi bevarer vores plads, især når man ser på den fremgang, som de Konservative har fået. Det er dejligt, at vi har en valggruppe, hvor SF er kommet ind i kommunalbestyrelsen, så vi kan fortsætte et godt samarbejde. Men jeg ville have ønsket, at Alternativet også var kommet ind,” sagde hun.

Spidskandidat for Liberal Alliance, Cecilia Catharina Buchtrup, forsøger igen i 2021. Foto: Kathrine Albrechtsen

Spidskandidat for Liberal Alliance, Cecilia Catharina Buchtrup, forsøger igen i 2021. Foto: Kathrine Albrechtsen

Jeanne Toxværd (Enhedslisten) bevarer sin plads i kommunalbestyrelsen i Gentofte.

Jeanne Toxværd (Enhedslisten) bevarer sin plads i kommunalbestyrelsen i Gentofte.

Publiceret 22 November 2017 15:00

SENESTE TV