Om cirka et år vil det tidligere akvarium være renoveret til nye formål.

Om cirka et år vil det tidligere akvarium være renoveret til nye formål.

Fremtiden for Danmarks Akvarium afklaret

To år skulle der gå, før lokalplanen for Danmarks Akvarium blev vedtaget. Det skete på årets sidste møde i kommunalbestyrelsen

Af
Af Kathrine Albrechtsen

Ejerne af det tidligere Danmarks Akvarium kan nu endelig - efter to års ventetid - begynde at konkretisere deres planer.

Kommunalbestyrelsen har nemlig på årets sidste møde den 11. december vedtaget, at akvarieområdet får sin egen lokalplan. Og derfor skal akvariets ejere ikke længere vente på at få
en afklaring på de øvrige bygninger i Charlottenlund Slotshave.

Ejerne af den tidligere akvariebygning, ejendomsselskabet NPV A/S, præsenterede i marts 2015 et storstilet projekt med restaurationsmiljø, kultursal og luksus-fitnesscenter i kælderen. Men de planer blev sparket til hjørne af Byplanudvalget, som først ville have en helhedsplan for Charlottenlund Slotshave på plads.
En af årsagerne til, at der er gået så lang tid, er, at Gentofte Kommune via borgmester Hans Toft (K) kom i konflikt med staten om vilkårene for at leje slottets tilhørende bygninger som midlertidige boliger til flygtninge.

Det var ikke en udvikling, som faldt i god jord hos ejerne i NPV, der netop havde fremlagt et nyt forslag om et badehotel med spa. Flygtninge i baghaven passede ikke ind i det projekt. 

Kultur i akvariet

Men nu, to år efter første ansøgning til Byplanudvalget, er Danmarks Akvariums fremtid endelig afklaret.

Akvariebygningen har fået sin egen selvstændige lokalplan, hvor det fremgår, at bygningen kan anvendes til kulturelle formål, liberalt erhverv og fitness, wellness, restauranter og cafeer.
For at sikre, at bygningen anvendes til kulturelle formål, er der indskrevet i lokalplanen, at mindst 20 procent af bygningen inklusiv kælderarealet skal bruges til kultur.

Det blev yderligere præciseret ved, at der skal etableres en direkte adgang til kælderen gennem bygningens hovedindgang fra parkeringspladsen mod nord. Derudover må bygningen også anvendes til ungdoms- og kollegieboliger på højest 40 m2. 

Da det tidligere Danmarks Akvarium er bevaringsværdigt, indeholder lokalplanen også bestemmelser om, at der ikke må foretages nogle ændringer uden kommunalbestyrelsens tilladelse. Derudover må der kun foretages tilbygninger på maksimalt 1.300 m2.Glad for afklaring

Administrerende direktør for NPV A/S, Jens Schaumann, er glad for, at der er blevet sat et endeligt punktum i lokalplanen.  

“Vi vil straks gå i gang med at realisere et projekt, som vil være i overensstemmelse med lokalplanen. Da badehotellet ikke er en mulighed, går vi tilbage til det projekt, som vi lancerede i sin tid med fitnesscenter som hovedaktivitet. Muligheden for restauranter er helt oplagt for området. Så alt i alt er vi glade for den her afklaring, så vi kan komme videre,” siger han. 

Med det nye krav om kultur i lokalplanen skal Jens Schaumann og NPV A/S se sig om efter en kulturel aktivitet, som kan trives på stedet.

“Vi har også noteret os muligheden for at bygge ungdoms- og kollegieboliger, hvis fitnesscentret af en eller anden årsag ikke kan realiseres. Men det er ikke vores første prioritet. Der skal ske en ret gennemgribende ombygning af akvariet, hvis det skulle blive egnet til boliger. Helt overordnet skal huset have en kraftig makeover og den helt store tur for at komme op på den standard, der skal til for at bære et moderne fitnescenter og restauranter,” siger han.

Inden længe vil NPV A/S gå i gang med ombygningen, som kan tage fra 6 til 12 måneder.

“Afhængig af hvor meget vi kommer til at bygge om, vil vi inden for et års tid kunne være klar,” siger Jens Schaumann.

Publiceret 14 December 2017 11:45

SENESTE TV