Årets Gentoftekunstner forsølver lindegrene

Gennem hele 2018 kan Morten Steen Hebsgaard kalde sig ’Gentoftekunstneren’. Prisen uddeles onsdag eftermiddag

Af
Signe Haahr Pedersen

En gren er en gren er en gren. Men den kan også være kunst.
Det bliver en bunke nedfaldne lindegrene fra Jægersborg Allé i hvert fald, efter Morten Steen Hebsgaard har haft fingrene i dem.
Han er netop blevet udnævnt til Gentoftekunstneren anno 2018, og med den titel følger en opgave: at kreere 15 værker, som borgmester Hans Toft (K) kan have med sig under armen som gaver gennem året.
“Det er en meget fin anerkendelse og sjovt, når man nu bor i byen,” siger Morten Steen Hebsgaard, der beskriver sig selv som en konceptuel kunstner, der i sit arbejde tager udgangspunkt i specifikke steder.
“Man vælger jo en metode som kunstner. Man kan vælge, om man vil grave i sin egen navle eller reflektere over det, der er rundt om én, og jeg har valgt at reflektere over den verden, der er rundt om mig. Og her mener jeg, det er de ting, der er tæt på, man skal kigge på for, at det bliver interessant og har en betydning.”
I Gentofte faldt Hebsgaards blik hurtigt på lindetræerne langs Alléen, der engang ledte vejen ned til Jægersborg Slot, som blev væltet i 1761.
“De er noget af det ældste, vi har i byen. De er over 300 år gamle. De er på borgmesterkæden og i byskjoldet. Så de har en plads i historien om selve grundlæggelsen af byen.”
Grenene, som kunstneren har samlet op på sine ture op og ned ad boulevarden, er nu blevet beklædt med sølv.
“Det er indkapslet historie. Det er ligesom 300 års historie indkapslet i sølv og forhøjet til et kunstværk,” forklarer Morten Steen Hebsgaard.
Og hans idé vækker begejstring hos Gentoftes borgmester.
“Morten Steen Hebsgaard er en spændende kunstner. Han leger med både humor og skarpsindighed med kunstens form og publikums forventninger, og det er interessant. At han tager udgangspunkt i Gentoftes lokale historie og symbolik, giver værkerne relevans og en særlig tyngde: Simple grene er fundet, og de får ny betydning i hans bearbejdning. Det er flot, og det er en glæde at udnævne ham til Gentoftekunstneren 2018,” lyder det fra Hans Toft (K) i en pressemeddelelse.
Når han fremover skal forære de forsølvede lindetræspinde væk, følger der dog ikke nogen manuel med for, hvordan de skal håndteres.
“Jeg har en meget casual tilgang til, hvordan man placerer kunsten. Folk kan sætte grenen op ad væggen eller lægge den i vindueskarmen. Folk kan gøre, hvad de vil alt efter temperament. Om så man føler, at et kunstværk skal have en sokkel for at være kunst, eller om det kan vises frem lidt mere henslængt i vinduet eller på reolen,” siger Morten Steen Hebsgaard.
Med prisen som Gentoftekunstneren følger en check på 25.000 kr., som overrækkes ved en reception på Gentofte Rådhus onsdag den 10. januar kl. 16.


FAKTA

Gentoftekunstneren
Siden 1994 har Gentofte Kommune årligt udnævnt en billedkunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner. Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal kunstværker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på årets julekort.
Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes i her.

Morten Steen Hebsgaard
Morten Steen Hebsgaard er født i 1977 og er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi og fra Städelschule i Frankfurt, Tyskland. Han har i samarbejede med kunstnerfællesskabet A Kassen haft udstillinger i både ind- og udland. Han arbejder med både installationer og skulpturelle værker. Han har især markeret sig som en del af den anerkendte kunstnergruppe A Kassen, og både her og i sin egen praksis er han optaget af almindelige, ofte trivielle, genstandes evne til at ændre form og betydning. Han har boet i Gentofte i otte år.

Publiceret 09 January 2018 09:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV