20 tyve om, hvorfor de begår indbrud

Det Kriminalpræventive Råd interviewede i 2014 20 indbrudstyve om alt fra deres opvækst, motiv for at begå indbrud, og hvad der kunne skræmme dem fra at begå indbrud

Af
Mikkel Brøgger Petersen

Under ét af sine 3-4.000 indbrud blev Magnus opdaget af en nabo, der slog ham. Slaget gav Magnus et så stort chok, at det blev hans sidste indbrud.
Ellers var der ikke meget, der afholdt Magnus fra at begå indbrud. Tyverimærker kunne fjernes med acetone, og alarmerne kunne i de fleste tilfælde slås fra med en såkaldt jammer. En hund i huset kunne dog få Magnus til at fravælge et hus. Det kan man læse i Det Kriminalpræventive Råds rapport '20 tyve - en undersøgelse af indbrudstyves motiver og adfærd', hvor man kan læse, at den dengang 40-årige Magnus i de seneste otte år har arbejdet som smed.
Rapporten konkluderer, at det at være indbrudstyv både er et håndværk og en livsform. For indbrudstyve er det afgørende, at de ikke er røvere, der begår vold mod mennesker. Indbrudstyven skal være menneskekender, så han kan undgå andre mennesker, og han skal kunne gå i ét med sine omgivelser for ikke at vække mistanke.

Indbrudsradar

Indbrudstyvene har en særlig “indbrudsradar”, som hele tiden scanner omgivelserne for potentielle steder at begå indbrud: Tegn på liv, tegn på værdier, boligens fremkommelighed og boligens omgivelser.
Det, som indbrudstyvene frygter mest, er - som i Magnus' tilfælde er sat skarpt på spidsen - mødet med mennesker. Det er den foranstaltning, der virker mest effektiv. Naboer og forbipasserende øger risikoen for at blive opdaget. Man skal dog være opmærksom på, at indbrudstyvene kender de indbrudsforebyggende tricks bedre end de fleste.
Hvad kan så få indbrudstyvene til at afholde sig fra at begå indbrud? I rapporten nævnes, at aktiv nabohjælp med synlige beboere på veje og nysgerrige blikke. Alarmer, kameraer og forstærkede låse afholder sjældent en tyv fra at begå indbrud, men det gør indbruddet sværere, og det stresser ham hurtigere.
 
 

Publiceret 12 January 2018 21:00

SENESTE TV