Fra venstre ses Marianne Victor Hansen, Jens Liisberg og Sigurd Lauritsen, der står foran afskærmningen, som siden januar har forhindret fri passage på stranden.

Fra venstre ses Marianne Victor Hansen, Jens Liisberg og Sigurd Lauritsen, der står foran afskærmningen, som siden januar har forhindret fri passage på stranden.

Krig over plankeværket:

“Jeg har svært ved at forstå, at den her form for selvtægt kan ske”

Hvordan kan en grundejer sætte et byggepladshegn op, der i nu fire måneder har forhindret fri passageret på stranden, uden at Gentofte Kommune griber ind? Det spørgsmål stiller beboere på Sigridsvej sig selv og hinanden

Af
Af Kathrine Albrechtsen

Et ægtepar er ude at gå tur med deres søn på Sigridsvej.

De går ned for enden af vejen for at dreje til venstre. Men hvor der tidligere var fri passage langs kysten over til Sundvænget, må de nu vende om og vælge en anden rute.

Årsagen er et højt byggepladshegn, der går rundt om grunden i nummer 25 og fortsætter ud på badebroen, hvor det siden januar har forhindret fri passage langs kysten.

Hvorfor er der givet tilladelse til et hegn, der spærrer passagen langs kysten? Det spørgsmål har mange beboere på Sigridsvej stillet sig selv i nu fire måneder.

Svaret er, at Gentofte Kommune aldrig har givet en tilladelse til grundejer Jan Leth Christensen.

Ifølge en aktindsigt, som Villabyerne er kommet i besiddelse af, har han afvist kommunens påbud om at fjerne afskærmningen. I stedet har han anmodet om at lukke strandarealet for offentlighedens adgang.

Det gav Gentofte Kommune afslag på den 14. marts og understregede samtidig for ham, at sagen ville blive overgivet til politiet, hvis afskærmningen ikke blev fjernet.

Den 19. april valgte Jan Leth Christensen at klage over afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvor sagen pt. er ved at blive vurderet med en behandlingstid på op til 12 måneder.

Jens Liisberg, der bor på Sigridsvej 20, ryster på hovedet.

“Jeg har svært ved at forstå, at den her form for selvtægt kan ske i et retssamfund som vores, uden at der bliver grebet ind fra Gentofte Kommunes side. Tænk, at vi skal bruge så meget tid på et åbenlyst ulovligt opsat plankeværk. Det burde da ikke være nødvendigt,” siger han.

Rundt om bordet bliver der nikket. Beboere fra Sigridsvej har samlet sig hjemme hos Jens Liisberg for at fortælle Villabyerne om deres frustration over det ulovlige byggepladshegn, der på fjerde måned har afspærret stranden.

Ved bordet sidder Marianne Victor Hansen, der bor i nummer 10. Tilbage i januar var hun netop hjemvendt fra ferie, da hun blev mødt af muren. På vej tilbage fra stranden stødte hun tilfældigvis på Jan Leth Christensen, der sad i sin bil og talte i telefon.

Marianne Victor Hansen gik hen til bilen, hvor Jan Leth Christensen rullede ned for vinduet.

“Jeg hilste og fortalte ham, at i forhold til miljøbeskyttelsesloven paragraf 22 stk. 3, der sikrer adgang og passage langs kysterne, var plankeværket ulovligt. Dette var han bestemt ikke enig i, og under samtalen finder jeg ud af, at han har en helt anden dagsorden med det plankeværk, nemlig at undersøge hjemmelen for at gøre afspærringen permanent,” fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Jan Leth Christensen: Vil forhindre adgang for løse hunde og arkitekturelskere

Det er ikke første gang, at beboerne mødes for at drøfte deres kommende nabo. I 2017 gjorde naboerne indsigelser mod byggegrundens første planer for en monstrøs villa, som var tegnet af den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG.

Naboerne var ikke tilfredse med udsigten til et 280 kvm stort hus oven på en knap 500 kvm høj kælder samt en 300 kvm stor terrasse. Jan Leth Christensen fik nej til terrassen, men ja til kælderen af Byplanudvalget.

Jens Liisberg trækker opgivende på skuldrene.

“Altså i bund og grund er vi bare virkelig kede af, at der er kommet en ny sag. Vi er jo en enormt social vej med loppemarked og vejfest, og om aftenen mødes vi nede på stranden med en kop kaffe eller et glas vin,” siger han.

Marianne Victor Hansen nikker.

“Vi er frustrerede på vores egne vegne, men også på almenvellets vegne. Det er jo vores allesammens kystlinje, som fra den ene dag til den anden er blevet spærret af en enkelt borger,” siger hun.

Hvor er kommunen henne

Ved bordet undrer de sig over, hvorfor Gentofte Kommune ikke vælger at agere hårdere mod Jan Leth Christensen.

“For mig er Gentofte Kommune den store skurk. Hvorfor træder Gentofte Kommune og borgmester Hans Toft ikke i karakter og stopper det her på et langt tidligere tidspunkt? Der er gået fire måneder nu, og det ulovlige plankeværk står der stadig. Hvor er vi nu? I et plastikchartek i Viborg hos Miljø- og Fødevareklagenævnet,” siger Jens Liisberg.

Marianne Victor Hansen er også uforstående over for kommunens handlen.

“Hvorfor bringes ulovligheden ikke til ophør og spærringen nedtages, mens sagen behandles af anke-instansen? Det er meget svært for mig at forklare mine børn, at en ulovlig spærring kan blive stående, når han aldrig har søgt om at opsætte spærringen,” siger Marianne Victor Hansen, der ikke har fået svar fra Gentofte Kommune på, hvilket lovgrundlag de vælger at agere ud fra.

“Derfor har jeg valgt selv at anmelde Jan Leth Christensen til Nordsjællands Politi for uden forudgående ansøgning at have opsat en ulovlig afspærring af offentlighedens passage langs med stranden,” siger hun.

 LÆS OGSÅ: Kommunen politianmelder Jan Leth Christensen for ulovligt plankeværk

30 års strandtur afbrudt

Gennem 30 år har Johan Prior Knock boet på Sigridsvej, hvor han hver morgen har gået en tur langs stranden. Indtil for fire måneder siden.

I en mail til Jan Leth Christensen skrev han, om han ikke ville fjerne spærringen på stranden, da han havde en jolle på stranden ud for Sundvænget sammen med en beboer på Sundvænget, som han ikke længere kunne komme frem til på grund af spærringen.

Svaret fra Jan Leth Christensen kom tyve minutter efter:

“Jeg mener ikke, at andre har adgang til min private høfde. Høfden er anlagt senest i 1906 som en privat høfde. Gentofte Kommune mener, at alle har adgang og de har påbudt mig om at opsætte byggepladshegnet, således at der er adgang (...) Den stige der er opsat for enden af vejen (op og ned fra kystbeskyttelsesmuren) er opsat af en privatperson iht. en klart ulovlig tilladelse fra Gentofte Kommune (...) Jeg har foreslået Gentofte Kommune det forlig, at jeg til venstre for trinet op på høfden satte en lav låge, der markerede, at herfra var det privat og det samme ved vandlinjen, for også her at markere, at herfra og ud til enden af høfden var det privat. Dermed kunne man passere langs stranden, men jeg ville undgå nysgerrige arkitektstuderende og arkitekturinteresserede på min terrasse, løse hunde, der skal ind i haven og en ejer, der også skal følge efter osv. Det ønskede Gentofte Kommune ikke. Derfor er jeg nødt til at føre denne sag - desværre. Man skal ikke undervurdere den interesse - fra hele verden - der kan komme omkring det hus, og jeg ved, at Utzons hus på Mallorca har haft de mest bizarre oplevelser. Beklager den ulejlighed det forvolder dig, men jeg synes selv, jeg havde foreslået en fornuftig løsning”.

Jens Liisberg griner, da mailen bliver læst højt.

“Han tror jo, at han er højt hævet over alle os andre,” siger han.

Marianne Victor Hansen ryster på hovedet, imens henviser til Kammeradvokatens rapport fra 2010, som kommunen selv bestilte.

”Her står det klokkeklart, at der skal være passage. Og det er der ikke længere. Så hvorfor siger kommunen ikke, at han har en uge til at pille det ned, ellers gør de det på hans regning?,” spørger hun.

Tror I, at han vinder retten til at gøre stranden privat?

Rundt om bordet er der ikke enighed. Ja og nej lyder det.

Sigurd Lauritsen, som taler på vegne af sine forældre, der er naboer til byggegrunden og ligger i retssag med Jan Leth Christensen, er ikke sikker.

“Vi har en myndighed i kommunen, som ikke træder ind, men lukker øjnene. Hvis det ender ligesom med byggesagen, så frygter jeg, at stranden bliver privat,” siger han.

Publiceret 08 May 2018 11:00

SENESTE TV