Maria Burdova i tågetræning før storløbet.

Maria Burdova i tågetræning før storløbet.

Sovjet-Maria viste vejen for kvinder på travbanen

Læs historien om dengang, da danske kvinder igen fik lov til at køre travløb i Charlottenlund

Af
Af Lars Donatzky

Historien om danske kvinders deltagelse i travløb har bogstavelig talt haft et par bump på vejen. Måske startede det hele, efter at Liva Weel havde spillet kokkepigen Hansy Hansen i dansk tonefilms første kæmpesucces 'Odds 777' fra 1932.

Det er herfra, 'Glemmer du' og 'Gå med i Lunden' stammer. Sidstnævnte blev banens kendingsmelodi i mange år.

Liva Weels 'optræden' i sulkyen som Hansy bag Robinson i derbyet virkede i hvert fald som opmuntring på de unge hesteinteresserede kvinder, og i 1938 startede man de såkaldte 'dameløb' trods reel modstand fra en del af de mandlige kolleger. Mange mente ikke, at kvinder havde kræfterne til at styre hestene.

Det gik godt i fire år indtil 1942, da en af sportens berømte heste, derbyvinderen Tella the Great, i et dameløb styrtede om i en soloulykke, fik benbrud og måtte aflives på stedet.

Den kvindelige kusk var givetvis uskyldig i hestens kollaps, men ikke alle var enige, og så blev der sat stop for 'damerne'.

Nu gik 24 år til den 1. maj 1966. På denne arbejdernes kampdag holdt Vestberlins borgmester Willy Brandt og den danske udenrigsminister Per Hækkerup tiljublede taler på den ene side af muren i Berlin, mens der på den anden var præsentation af de nyeste våben i den østtyske militærparade.

Men præcis samtidigt foregik der ude i Charlottenlund et lille forsøg på russisk PR og afspænding, her midt under den kolde krig. En travtrup fra Moskva gæstede Charlottenlund med den 27-årige træner Maria Burdova i spidsen. Skidt med, at hun kørte en amerikanskfødt hest. Skidt med, at hun blev offer for sammenkørsel og måtte opgive det egentlige væddeløb.

Der blev i hast arrangeret en revanchematch, hvor Marias hest var helt suveræn og vandt under taktfaste klapsalver. Idyllen var genoprettet, og inden der var gået tre uger, havde man fjernet kravet 'mandlig' i de danske licensbestemmelser.

Nu kører kvinderne side om side med mændene i væddeløbene, og blandt amatørkuskene har Annette Olsen besejret sine mandlige kolleger som champion med flest sejre tre år i træk i 2014-2016.

Lunden er også kulturhistorie

Når Charlottenlund Travbane i den kommende weekend afholder årets internationale storløb Copenhagen Cup med væddeløb både lørdag og søndag, bliver det også med en markering af banens historie.

Fra den første tid med høje sulkyer med træhjul og med et hestemateriale af blandet herkomst. Til nutiden, hvor intensivt avlsarbejde, rationel professionel træning og en væddeløbsbane med hævede sving har skabt mulighed for sport på højt niveau med travere i topfart.

Politikens og Væddeløbsbladets Lars Donatzky har skabt en tematisk plancheudstilling i den store spillehal, der beskriver denne udvikling, og han har her på siden i historien om 'Sovjet-Maria' givet et par eksempler.

Udstillingen åbnes lørdag den 12. maj kl. 12.30 inden 1. løb.

Sovjet-Maria med nogle af Charlottenlund Travbanes heste inden løbet i 1966.

Sovjet-Maria med nogle af Charlottenlund Travbanes heste inden løbet i 1966.

Sådan så plakaten ud til filmen ‘Odds 777’ i 1932 med datidens største stjerne.

Sådan så plakaten ud til filmen ‘Odds 777’ i 1932 med datidens største stjerne.

Publiceret 11 May 2018 10:30

SENESTE TV