Thomas Mulhern og Anita Mayntzhusen har begge prøvet kræfter med at falde til i Danmark. Han er amerikaner og flyttede hertil, fordi hans kone er dansk. Hun er halvt dansk, halvt mexicaner og har både som barn og voksen boet i udlandet.

Thomas Mulhern og Anita Mayntzhusen har begge prøvet kræfter med at falde til i Danmark. Han er amerikaner og flyttede hertil, fordi hans kone er dansk. Hun er halvt dansk, halvt mexicaner og har både som barn og voksen boet i udlandet.

Nystartet:

“Hjem er ikke et fysisk sted, men en følelse”

Ny virksomhed i Ordrup vil gøre det nemmere for højtuddannede udlændinge at falde til i Danmark, så de ikke smutter igen

Af
Signe Haahr Pedersen

Nede i Villa Vitalis' kælder på Ordrupvej 74a vokser en vision: At det lokale og det globale ikke er hinandens modsætninger.

'Globally Local' hedder den nystartede virksomhed, hvis mål er at hjælpe højtuddannede udlændinge, der får job i Danmark, med at føle sig hjemme.

“I begyndelsen er man typisk i en honeymoon-fase, fordi man er den glade turist, men senere går det op for én, at 'Gud, her har jeg tænkt mig at bo, og de er da egentlig lidt mærkelige, de der danskere.' Vi ved, at man kommer igennem de her faser, og dér vil vi gerne være et 'stillads' omkring folk i den proces,” forklarer den ene del af firmaets makkerpar, Anita Mayntzhusen.

Hun har en baggrund indenfor pædagogisk psykologi og har i flere år arbejdet med børn, der har boet i flere forskellige lande.

“Det første spørgsmål, sådan nogle børn typisk får, er: 'Hvad er dit hjem? Det må have været frygteligt rodløst, at du er vokset op så mange steder.' Det er det første, folk tænker. Men du har bare en anden opfattelse af hjem, end én der er født og opvokset det samme sted. Det handler faktisk om, at du hører til flere steder. 'Hjem' er ikke et fysisk sted. Det er en følelse. Det er noget, vi gerne vil hjælpe folk til at forstå - at hvis du føler dig hjemme i Danmark, vil du også have lyst til at blive.”

Finder skole før hus

Noget af det vigtigste, der skal gå op for, at den følelse opstår, er, at hele familien trives, fortæller 'Globally Locals' anden bagmand, Thomas Mulhern, som indtil for nylig var leder for den internationale skole Institut Sankt Joseph på Østerbro.

“Vi oplever, at der har været meget fokus på den ansatte. Der er den her idé om, at hvis man er glad for sit job, så bliver man i landet. Sådan er det ikke. Det er en del af ligningen, der skal gå op. Men hele familiens trivsel er afgørende, og en stor del af den afhænger af, hvordan børnene har det. Mange vælger en skole, før de finder et hus. Det viser bare, hvor vigtigt det er,” siger han.

Når eksempelvis en dansk virksomhed hyrer 'Globally Local' til at hjælpe nye udenlandske ansatte på vej, er skolevalg et stort punkt på listen over, hvad Thomas Mulhern og Anita Mayntzhusen rådgiver om. Derudover formidler de kontakt til sprogskoler og ejendomsmæglere og tager dybe snakke om den store forandring, der venter. Rådgivningen begynder allerede flere måneder før, familierne sætter sig i flyet og fortsætter gerne et halvt til et helt år efter, de har sat fødderne på dansk jord.

“Vi er ikke et relocating firma. Vi vil gerne være dem, der holder de her folk i hånden et længere stykke ad vejen, fordi vi ved, at det oftest er efter et halvt til et helt år, at man overvejer at rejse igen,” siger Anita Mayntzhusen.

Det lykkelige land

Og det får konsekvenser for de danske virksomheders bundlinjer, hvis deres udenlandske medarbejdere siger farvel og tak før tid. Ikke kun, fordi det nemt koster en halv million kroner at få en expat-familie på plads, men også fordi Danmark nu og på sigt får brug for højt kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft, påpeger Thomas Mulhern.

“Dét, der virkelig er slående, er, at Danmark på den ene side bliver kaldt det lykkeligste land i verden. Det har vi hørt nu de seneste fem - ti år, og det er en del af landets reklame for sig selv. På den anden side placeres Danmark på en 65. plads ud af 65 lande, når det gælder, hvor let det er at falde til her. Hvem er glade for det? Vi mister en masse potentiale, når vi ikke lykkes med at rekruttere internationale talenter og beholde dem,” siger han og fortsætter:

“Der er et stort potentiale for at skabe innovation og ikke sidde fast i tankegangen om, at vi er det lykkeligste land på Jorden, og at vi ikke kan lære noget fra andre. Det er desværre en stor del af janteloven.”

Mellem to verdener

Et dilemma, nytilflyttere kan havne i - hvad enten de er udlændinge, der er her for første gang, eller danskere, der vender tilbage efter at have været udstationerede - handler om at skulle vælge mellem at være dansk eller international.

Det mærkede Thomas Mulhern på den internationale skole Institut Sankt Joseph. Her var flere forældre frustrerede over, at de skulle vælge imellem en ren dansk eller en ren international klasse for deres børn. Det satte gang i tankerne hos Thomas, som snart tog initiativ til en linje, der rummede begge dele, og hvor eleverne sluttede 9. klasse med både at gå op til den danske afgangsprøve og den engelske Cambridge-test.

“De ville gerne være en del af samfundet og samtidig bevare det internationele 'mind set', som var en stor del af deres liv. Det blev en stor succes med flere end 200 elever og over 100 på venteliste. En skole i Aarhus har siden taget idéen op, og forhåbentlig spreder det sig. Så hvis man kan skabe den samme form for struktur i andre organisationer, ville man skabe et stort potentiale. Det handler om at anerkende diversitet i samfundet som en styrke,” siger han, og Anita Mayntzhusen nikker:

“Faktisk tror jeg på, at det, at man har diversitet, gør, at man selv bliver mere bevidst om sin egen kultur og traditioner. På den måde kan det have en positiv effekt på den danskhed, der i de her år tales så meget om, at vi skal holde fast i.”

Publiceret 16 May 2018 10:00