Bogopsætter ved Dyssegård Bibliotek, 1959. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Bogopsætter ved Dyssegård Bibliotek, 1959. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Gentofte Bibliotekerne 100 år - rullende reception i børnehøjde

På mandag er det 100 år siden, et enigt sogneråd besluttede sig for at oprette et hovedbibliotek samt fire bydelsbiblioteker og dermed satse på folkeoplysning til glæde og gavn for alle borgere i kommunen

Af
Af arkivar Eva Greve Mortensen

Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Hele Gentofte kan mandag den 28. maj 2018 fejre, at det er 100 år siden, Gentofte Bibliotekerne så dagens lys.

Det fejrer vi ved at invitere Gentoftes læseheste til fest på samtlige biblioteker. Forbered dig på fødselsdagskaravanen med et par historier fra byens seks biblioteker.

Ved en rund fødselsdag hører sang, hurra-råb og kage og kaffe til, og her er bibliotekets 100 års dag ingen undtagelse.

Rundt på byens seks biblioteker vil der i løbet af dagen blive serveret flotte kager med spiselige fotografier af de gamle biblioteker, og der vil være taler, sang og konfettikanon.

LÆS OGSÅ: Snart summer Gentoftes gader igen af fest

Bibliotekarerne pynter fint op, og en busfuld udklædte børnebogsfigurer sætter gang i festen. Du kan blandt andet møde Alice i Eventyrland, Peter Pan og Lucky Luke.

Børnejazzbandet Sille og Palle spiller på de første stop på den rullende reception, og senere på dagen slutter en lirekassemusiker sig til følget.

Karavane ruller ud

Første stop på ruten er Dyssegård Bibliotek, som altid har haft en stærk tilknytning til Dyssegård Skole. Engang lå folkebiblioteket på hjørnet af Stenagervej og Dyssegårdsvej.

I dag ligger det på næste gadehjørne - på hjørnet af Rødstensvej. I 2004 tog man skridtet fuldt ud og åbnede biblioteket som et kombineret folke- og skolebibliotek.

Bogsamlingen har dog forladt matriklen en enkelt gang - i april 1945 da hele Dyssegårdskolen inklusiv biblioteket blev inddraget til flygtningeherberg for tyske flygtninge. Alle materialerne måtte i al hast flyttes til Vangede Bibliotek.

Ifølge et festskrift fra 50 års fødselsdagen tog det en nat og en formiddag at flytte hele samlingen med hjælp fra “en stønnende generatordrevet bogbil”.

Næste stop er Ordrup Bibliotek. Den smukke grønne bygning er fra august 2008 og indeholder udover bibliotek både sportshal og mødelokaler.

Ordrup Kredsbibliotek, som det oprindeligt hed, lå i begyndelsen på Ordrup Skole, men flyttede i 1967 til Ordrupvej 121. Den pensionerede bibliotekar, Helge Scheuer Nielsen, tilbragte sin elevtid på Gentofte Bibliotekerne og skriver i sin erindringsbog fra 2014, at “Ordrupfilialen var den største filial og havde et krævende og godt læsende publikum”.

Siden oktober 2017 har det 'krævende publikum' også kunnet betjene sig selv uden for den betjente åbningstid, fordi Ordrup er blevet et nøglebibliotek med adgang med sundhedskort.

Henning Larsen til rejsegilde på det nye Hovedbibliotek.

Henning Larsen til rejsegilde på det nye Hovedbibliotek.

Baronessen og provoen

Fødselsdagskaravanen besøger herefter Vangede Bibliotek, hvis nuværende biblioteksbygning blev tegnet i 1976 af den modernistiske arkitekt Kjeld Ussing, der var Gentofte-borger.

Biblioteket består af en stueetage, hvor frivilliggruppen Vangedes Venner i samarbejde med biblioteket driver Café Caféen og en førstesal, hvor biblioteket hører hjemme. Huset skulle overtage for det gamle kredsbibliotek, som lå på Vangedevej 33.

I 1950'erne og 60'erne arbejde den karismatiske bibliotekar Birthe Andrup på Vangede Bibliotek. Hun var meget litterært interesseret og desuden nære venner med Karen Blixen, som hun havde haft brevvekslinger med siden 1944.

Det forlyder, at hun af og til ringede til 'baronessen' i Rungsted, og at der herefter blev aflagt fyldig rapport til kollegaerne.

Dan Turèll er vel nok Vangedes mest afholdte bysbarn, men sådan har det ikke altid været. Da 'Vangede Billeder' udkom i 1975, havde mange Gentofte-borgere det svært med Turèlls ironiske beskrivelse af barndomsbyen. I dag er Turèlls litteratur meget afholdt, og biblioteket er rammen om Dan Turèll-samlingen, som blev etableret i 2003.

Jægersborg Bibliotek fra 1963 er Gentoftes yngste bydelsbibliotek. Huset er tegnet af Flemming Lassen og blev indrettet med de dengang hypermoderne RESKA-reoler med fleksible metalhylder, som med tiden er blevet det mest udbredte biblioteksreolsystem i verden.

I forbindelse med en nyindretning af biblioteket i 2017, satte man hjul under reolerne, så man kan rulle dem til side og skabe plads til arrangementer i biblioteksrummet.

Næstsidste stop er Gentoftegade Bibliotek, som holder til i Handelsbankens gamle lokaler. Nede i kælderen - lige ved siden af den gamle bankboks - har man indrettet en biograf, da Gentoftegade har særlig fokus på film og endda producerer stop-motion film med børn.

Biblioteket i det centrale Gentofte er det ældste kommunale bibliotek i byen og åbnede på Kongelysgade den 14. april 1919 med en højtidelighed, hvor kommunalbestyrelsen og biblioteksbestyrelsen var til stede.

Det var det første skridt på vejen i at føre beslutningen af 28. maj 1918 ud i livet og forvandle Gentofte til den biblioteksglade by, den er blevet.

Gentofte er for tredje år i træk blevet kåret til den kommune, hvor der bliver lånt flest materialer ud pr. indbygger, og de seks biblioteker har tilsammen over 700.000 besøgende om året.

Hovedbiblioteket er sidste stop på fødselsdagsturen. Det første Hovedbibliotek slog dørene op i 1930 og lå på Øregårds Allé. Bygningen var moderne indrettet med kartotekskortsreoler i midten af det store udlånslokale, så lånerne selv kunne søge i samlingen, og indtil flere læsesale, hvor moderat tobaksrygning var tilladt.

Det nye Hovedbibliotek er fra 1985 og blev tegnet af Henning Larsen, der i 1978 vandt arkitektkonkurrencen, som var udskrevet af Gentofte Kommune.

Da biblioteket næsten var færdigt, og man gjorde klar til at flytte bogsamlingen fra det gamle til det nye hus, valgte man at banke hul i muren på det gamle bibliotek, så bibliotekarerne kunne rulle fyldte bogvogne direkte ind i det nye biblioteksrum.

Efter fødselsdagskaravanen er nået i mål på Hovedbiblioteket, vil der være historisk foredrag og behind-the-scenes-omvisninger i bibliotekets kælder og skjulte rum.

I anledningen af fødselsdagen har kunstner Anna Ørberg designet en unik kunstpose til bibliotekerne, som 500 heldige gæster kan få med hjem på dagen. Vi håber, du vil være med til at fejre vores allesammens biblioteker.

Det gamle Hovedbibliotek. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Det gamle Hovedbibliotek. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Gentoftegade Bibliotek, 1919. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Gentoftegade Bibliotek, 1919. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Jægersborg Bibliotek med RESKA-reolerne, 1963. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Jægersborg Bibliotek med RESKA-reolerne, 1963. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Ordrup Bibliotek, 1970. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Ordrup Bibliotek, 1970. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Personalet fra Vangede Bibliotek anno 1980. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Personalet fra Vangede Bibliotek anno 1980. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

To børn kigger på udenlandske børnebøger, 1969. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

To børn kigger på udenlandske børnebøger, 1969. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

Her er stoppene på fødselsdagskaravanen:

  • Kl. 09 ved Dyssegård Bibliotek
  • Kl. 10.30 ved Ordrup Bibliotek
  • Kl. 12 ved Vangede Bibliotek
  • Kl. 13.30 ved Jægersborg Bibliotek
  • Kl. 15 ved Gentoftegade Bibliotek
  • Kl. 16.30 ved Hovedbiblioteket
  • Læs mere om fødselsdagsfestlighederne på genbib.dk/100.

Publiceret 23 May 2018 10:00

SENESTE TV