Regeringen vil give Gentofte 152,7 mio

Gentofte ser ud til at blive kompenseret for ekstra udligningsregning

Af
Signe Haahr Pedersen

Tilbage i april brød forhandlingerne om en ny udligningsreform sammen på Christiansborg. Det betød, at 27 kommuner i Danmark stod til at skulle betale markant mere i udligning end hidtil. For Gentofte lød ekstraregningen på 186, 251 kroner om året. Et beløb, der vel at mærke kom oveni de 3,2 milliarder kroner, som kommunen i forvejen betaler om året.

Men tirsdag kunne Berlingske fortælle, at finansminister Kristian Jensen (V) står klar til at kompensere de ramte kommuner med i alt 1,1 milliarder kroner. Og Gentofte er listet op til at modtage 152,7 millioner af dem. Der er tale om en toårig overgangsordning, som skal hjælpe kommunerne med at forberede sig på et nyt udligningssystem, lyder det fra ministeren.

Overgangsordningen kommer dog med to krav: Kommunerne må ikke hæve skatten eller overskride det samlede budget til byggeri.

Kravene er de seneste dage blevet kritiseret af blandt andre overborgmester i København Frank Jensen (S) og hans partifælle Jacob Bundsgaard, der både er borgmester i Aarhus og formand for Kommunernes Landsforening (KL). Tirsdag mødtes han med regeringen for at drøfte kommunernes fremtidige økonomi.

Forklaringen på, at kommunerne pludselig skal betale mere, end de plejer i udligning, er, at Danmarks Statistik har ændret reglerne for, hvordan udligningen beregnes.

Derfor er der behov for et nyt system, men Folketingets partier kunne som nævnt ikke blive enige om, hvordan det skal se ud, og derfor fortsætter den nuværende model også næste år.

Publiceret 31 May 2018 08:00