Regeringen giver 152,7 millioner kroner til Gentofte Kommune som kompensation for den manglende reform af udligningsaftalen. Modelfoto: Mostphotos

Regeringen giver 152,7 millioner kroner til Gentofte Kommune som kompensation for den manglende reform af udligningsaftalen. Modelfoto: Mostphotos

Gentofte slipper for ekstra udligningsregning

I sidste uge blev regeringen og Kommunernes Landsforening enige om, at de kommuner, der rammes af den manglende reform af udligningssystemet, skal kompenseres

Af
Signe Haahr Pedersen

I løbet af 2019 og 2020 sender regeringen i alt 1,1 milliarder kroner ud til 27 danske kommuner.

152,7 millioner af dem havner i Gentoftes kommunekasse.

Det gav regeringen og Kommunernes Landsforening hånd på i torsdags i en aftale om kommunernes økonomi for næste år, der påvirkes af, at forhandlingerne om en ny udligningsreform brød sammen på Christiansborg tilbage i april.

Sammenbruddet betød, at en række kommuner stod til at skulle betale markant mere i udligning end hidtil. For Gentofte, der i forvejen betaler 3,2 milliarder kroner om året i udligning, betød det et hul på 152,7 millioner.

Men de penge godtgøres altså nu af regeringen over en toårig periode, og det glæder borgmester Hans Toft (K) sig over.

“Jeg er meget tilfreds med, at det lykkes at bremse den stigning i uwdligningen, som der ellers var lagt op til. Vi står på status quo – og jeg mener, at det fortsat er for meget – men målet var at få stoppet, at vi skulle betale endnu mere til andre kommuner,” siger han til TV2Lorry.

To krav til kommunerne

Forklaringen på, at kommunerne pludselig skulle betale mere, end de plejer i udligning, er, at Danmarks Statistik har ændret reglerne for, hvordan udligningen beregnes.

Derfor er der behov for et nyt system, men Folketingets partier kunne som nævnt ikke blive enige om, hvordan det skal se ud, og derfor fortsætter den nuværende model også næste år.

Den nu vedtagne overgangsordning kommer med to krav: Kommunerne må ikke hæve eller sænke skatten eller bygge for mere end 17,8 milliarder kroner.

Fakta

  • Udligningssystemets formål er at udjævne forskellene mellem kommunerne. Alle kommuner skal varetage de samme opgaver, men der er som udgangspunkt forskelle i deres finansieringsmuligheder og udgiftsbehov.
  • Nogle kommuner har et lavere skattegrundlag end gennemsnittet og/eller en større andel af befolkningen i meget udgiftskrævende aldersgrupper.
    Kilde: KL

Publiceret 12 June 2018 09:00

SENESTE TV