Der ligger nu en ny lokalplan klar for Charlottenlund Slotshave. Arkivfoto

Der ligger nu en ny lokalplan klar for Charlottenlund Slotshave. Arkivfoto

Ny lokalplan for Charlottenlund Slotshave vedtaget

Ungdomsboliger, kultur og liberalt erhverv kombineres i lokalplanen for Charlottenlund Slot, som Gentofte Kommunalbestyrelse vedtog forleden

Af
Signe Haahr Pedersen

Hvad skal Charlottenlund Slot og bygningerne, der hører til, bruges til?

Det har der været meget debat om gennem flere år. Men nu står det klart, hvad områdets lokalplan giver lov til i fremtiden.

En ny en af slagsen blev nemlig for nylig vedtaget af Gentofte Kommunalbestyrelse.

Lokalplan 401 siger, at Charlottenlund Slot, Ishuset og Vaskehuset kun må anvendes til kulturelle formål og liberalt erhverv.

Bygningen på adressen Jægersborg Allé 1F, 1G og 1H må kun anvendes til boligformål, og de øvrige bygninger, der er omfattet af Lokalplan 401, må kun anvendes til boligformål i form af ungdoms- og kollegieboliger.

Disse må dog ikke være større end 40 m2.

Ifølge lokalplanen må der ikke foretages ny- og tilbygninger, og de udpegede bevaringsværdige bygninger må ikke ændres, uden at der gives lov af kommunalbestyrelsen først.

Ved kommunalbestyrelsesmødet forklarede borgmester Hans Toft (K), at den nye lokalplan forsøger at tilgodese de ønsker, som er kommet ind i løbet af høringsperioden.

“Vi er blevet klogere af de høringssvar, der er kommet ind. Jeg er spændt på at se, om dem, der har givet

høringssvarene også er blevet fuldt tilfredse og stadigvæk er fuldt tilfredse, når vi kommer et skridt længere frem og ser, hvor meget kultur, de så får ud af det,” sagde han blandt andet og henviste til, at alle bygningerne i Charlottenlund Slotshave allerede er lejet ud.

“Vi synes, det er en god ting, at man nu får det ind, som man har ønsket sig - muligheden for at lave kultur og erhverv. Velvidende, at Slots- og Kulturstyrelsen har lejet det ud og har ønsket primært erhverv og ingen kultur, fordi hvis de skulle have gjort det, så skulle de have sat det ind i lejekontrakten og specificeret, at det var kultur, de ville have,” fortsatte han.

Som den eneste i salen stemte Jeanne Toxværd fra Enhedslisten imod Lokalplan 401.

“Hele processen omkring udarbejdelse af flere lokalplaner for dette område har været præget af borgmesterens, Socialdemokraternes, Radikales og Venstres uhensigtsmæssige håndtering af Folketingets beslutning om, at au pairs og expats ikke længere indgik i udregningen af flygtningekvoter. Ligeledes har partierne tilsidesat adskillige borgerforslag og høringssvar omkring mulighederne for udviklingen af området. Endvidere er etablering af ungdoms- og kollegieboliger ikke realiserbar i henhold til gældende lovgivning,” lød hendes stemmeforklaring.

Til den kritik svarede borgmesteren:

“Vi sagde til Slots- og Kulturstyrelsen, at hvis der var mulighed for at lave boliger et andet sted nede i området, ville vi gerne det. Og det var der så mulighed for, nemlig på DSB-grunden (ved Charlottenlund Station, red.). I samme moment, at der kom et udsagn fra DSB, og det var lang tid før Slots- og Kulturstyrelsen lejede slottet ud, så var slottet givet frit til at kunne bruges til kulturformål, for vi skulle ikke bruge det til boligformål. Så lad være med at blande den anden debat ind i det.”

Rart med afklaring

Mads Hedegaard, lejer af Charlottenlund Slot og administrerende direktør i it-firmaet Edora A/S, er tilfreds med, at der nu ligger en afklaring.

“Vi har i lang tid været usikre på anvendelsen af slottet og har derfor været usikre på, i hvilken retning vi skulle bevæge os. Lokalplanen betyder, at vi nu kan få sat gang i alle de drømme og ideer, vi har for området,” siger Mads Hedegaard.

På spørgsmålet om, hvad han siger til, at der skulle gå så lang tid med usikkerhed om lokalplanens endelige udseende og vedtagelse, svarer han.

“Det har været en lang proces, men man skal også have respekt for det politiske system.”

Som en direkte konsekvens af den nye afklaring, inviterer Charlottenlund Slot A/S alle interesserede, potentielle lejere til 'Åbent slot' fredag den 22. juni kl. 14-16, hvor de vil fortælle om ambitionerne for det kulturkommercielle-kulturmix og mulighederne for netværk virksomhederne i mellem.

Publiceret 13 June 2018 11:00