I april blev der arrangeret fællesspisninger, foredrag og musik på Hellerupvej for at afprøve, hvordan et fremtidigt medborgerhus kunne byde på. Foto: Kim Leland

I april blev der arrangeret fællesspisninger, foredrag og musik på Hellerupvej for at afprøve, hvordan et fremtidigt medborgerhus kunne byde på. Foto: Kim Leland

Nyt medborgerhus på vej til Gentofte

Gentofte Kommune brygger på at forvandle dele af den tidligere internationale skole på Hellerupvej til et kulturelt samlingssted for borgerne

Af
Signe Haahr Pedersen

Det blev testet i en uge i april, og nu ser flere borgergruppers drøm om et medborgerhus i Gentofte ud til at gå i opfyldelse.

Idéen står på listen over en række forslag, som kommunens opgaveudvalg for en ny kulturpolitik er blevet enig om – og på Kommunalbestyrelsens møde mandag blev det besluttet at bevilge 2.050.000 kr. til at få de fysiske rammer på plads.

Adressen bliver den tidligere internationale skole på Hellerupvej 22-26, hvor der er lige nu er 800 kvadratmeter, som kommunen, der ejer bygningerne, endnu ikke har fyldt ud.

Det var også her, den frivillige borgergruppe Sharinggentofte arrangerede fællesspisninger, foredrag og workshops hver dag tilbage i uge 17 for at give et bud på, hvad sådan et samlingssted vil kunne bruges til.

En af dem, der kiggede forbi, var Katrine Rud. Hun har gennem mange år været dybt engageret i kommunens foreningsliv. Hun står blandt andet i spidsen for Gentofte Byttemarked, synger i gospelkor og er en del af Charlottenlund Søbad. Og ifølge hende savner Gentofte et sted, hvor borgerne kan mødes på nye måder.

”Hvis du tager til København, får du individuelle oplevelser. I medborgerhuset får vi oplevelser sammen og lærer hinanden at kende her i Gentofte. Det skaber fællesskab at lave noget sammen, og at vi mødes på tværs også af generationer. Vi mangler sådan et sted i Gentofte,” siger Katrine Rud og forsikrer, at hun selv flittigt ville benytte sig af sådan et tilbud.

”Jeg ville jo multibruge det. Jeg ville for eksempel bruge fællesspisningen, og så ville jeg helt klart gå til forskellige aktiviteter dernede. I foreningen Gentofte Byttemarked ville vi nok holde ét årligt byttemarked på Hellerupvej samt generalforsamling og fællesspisning med vore frivillige,” siger hun.

Borgerne med på råd

Men ligesom visionen for et medborgerhus udspringer af borgernes egne idéer gennem det nyligt afsluttede opgaveudvalg, bør processen med at føre den ud i livet også inddrage borgerne, mener Katrine Rud, der sammen med borgergruppen Kulturvision Charlottenlund derfor har formuleret et debatoplæg med netop det budskab.

”Kommunen skal have ros for, at de gerne vil have borgerne med i udviklingen af politikkerne. Men nu synes jeg, det er tid til, at de bringer inddragelsen op på et højere niveau, så borgerne også er med til at udmønte Gentoftes nye kulturpolitik,” siger hun og fortsætter:

”Jeg tror, det er en måde at få meget mere velfærd og trivsel for pengene. Gentofte er en resursestærk kommune, hvis borgere allerede yder frivillig indsats på rigtig mange måder. Der er meget mere at hente, hvis et netværk mellem foreninger, aktive borgere og kommune samarbejder om, hvordan vi sammen skaber et ’Borgernes Hus’ og i et fælles brugerråd står for den fremtidige drift.”

Opgaveudvalget for en ny kulturpolitik fremlagde sine anbefalinger til Gentofte Kommunalbestyrelse mandag aften, hvor også forslaget om et nyt medborgerhus som nævnt var et punkt på dagsordenen.

Publiceret 20 June 2018 11:06