'Den første slurk øl og andre små glæder' fra 1998 er skrevet af den franske forfatter Philippe Delerm og solgt i over en halv million eksemplarer i Frankrig. Pressefoto

'Den første slurk øl og andre små glæder' fra 1998 er skrevet af den franske forfatter Philippe Delerm og solgt i over en halv million eksemplarer i Frankrig. Pressefoto

Biblioteket anbefaler den første slurk øl og andre små glæder

Af
Litteraturformidler Kasper Garnak Rasmussen

Gentofte Hovedbibliotek

BØGER ”Den er den eneste, der tæller. De øvrige, tyndere og tyndere, mere og mere intetsigende, byder kun på en lunken klæbrighed, en overflødig opblanding. Kun den sidste genfinder måske, sammen med skuffelsen over ophøret, noget der kunne minde om styrke… Men den første slurk! Slurk? Det begynder lang tid før nedsvælgningen. Allerede på læberne dette mousserende guld, en friskhed gjort fyldig af skummet, og siden langsomt mod ganen en lykke strøet med bitterhed. Hvor den synes at vare længe, den første slurk! Man drikker den straks med en påtaget instinktiv grådighed. I virkeligheden er alt bestemt på forhånd: Mængden – den ideelle begyndelse skabes hverken af for meget eller for lidt. Den umiddelbare velvære, der markeres med et suk, et smæld med tungen eller en stilhed, som gør det ud for det samme. Bedrageriske fornemmelser af en nydelse, som åbner sig i det uendelige… Og samtidig ved man det allerede. Det er alt det bedste, man har fået”.

Ugens boganbefaling. Pressefoto

Ugens boganbefaling. Pressefoto

'Den første slurk øl og andre små glæder' består af 34 små, sanselige stykker som ovenstående, og udover det citerede titelstykket, får man bl.a. glæden ved: 'En kniv i lommen', 'Søndag formiddags æske med kager', 'At hjælpe til med at bælge ærter', 'At drikke et glas portvin', 'Lugten af æbler', 'Croissanten på fortovet'.

I hvert stykke undersøges den lille glæde ved en bestemt ting eller situation med en elegance, der aldrig bliver skabet og en følsomhed, der aldrig bliver sentimental.

For sit indre blik

Allerbedst fungerer det, når læsningen følges af genkendelsens glæde, som nu eksemplet med den første slurk øl: Det er præcis sådan, man drikker den første slurk. Som regel ubevidst om alle de små delglæder Delerm remser op, men, som man ved, hans opremsning netop bliver klar over, og det beskrevet så sanseligt, at man næppe kan undgå at se eller endnu bedre smage en øl for sit indre blik (en Pilsner Urquell i mit tilfælde).

På den måde bliver hvert stykke en åbning til en side af tilværelsen, som de fleste kender, men sjældent lægger mærke til eller tænker over, og det er en lille, tindrende fornøjelse at læse.

'Den første slurk øl og andre små glæder' (1998) er skrevet af den franske forfatter Philippe Delerm (født 1950) og solgt i over en halv million eksemplarer i Frankrig.

Udover 'Den første slurk øl og andre små glæder' findes på dansk også bøgerne 'Det havde regnet hele søndagen' og 'De lyse dage'.

Den sidste handler om de nordiske malere Ancher, Krøyer og Larssons ophold i den franske by Grez-sur-Loing.

Publiceret 05 July 2018 09:00