"Jeg har mange gange sagt, at det er sidste gang, men der er ingen at overdrage det til, og jeg kan ikke bære, hvis det stopper," siger Lotte Mylenberg, som i 25 år er draget på koloni med kommunens børn. Foto: Kathrine Albrechtsen

"Vi giver de børn rigtig meget ved at drage med dem på koloni"

Udskolingskoordinar og matematiklærer på Hellerup Skole Lotte Mylenberg har i 25 år været frivillig på en koloni. "På kolonien er jeg ikke lærer, men frivillig. Og det er ikke en lejr, men en ferie"

Af
Kathrine Albrechtsen

koloni For 25 år siden meldte lærer på Tranegårdsskolen Lotte Mylenberg sig for første gang til som frivillig på en koloni. Sammen med skolebørn, søde kollegaer, sin mand og deres 1-årige datter drog de afsted for først at vende hjem 14 dage efter.

I dag er skolen udskiftet med Hellerup Skole, kolonien halveret til syv dage, mens Lotte Mylenberg er blevet mor til to. Ellers har rigets tilstand ikke ændret sig mærkbart. Hver sommer drager hun stadig af sted med kollegaer, sin mand og børn, som i dag er blevet hhv. 26 og 24 år.

"Som familie har det at tage på koloni været en fast del af vores sommer. Vi er alle fire legebørn, som elsker at spille og hygge os. De kan slet ikke undvære det. Første gang jeg nævnte, om vi skulle lave noget andet en sommer, blev de kede af det," siger 58-årige Lotte Mylenberg.

Som udskolingskoordinator og underviser i matematik på Hellerup Skole kender hun mange af børnene, der tilmelder sig.

"Men jeg kan lide, at vi opbygger en anden relation til hinanden. På kolonien er jeg ikke lærer, men frivillig. Og det er ikke en lejr, men en ferie. Her er der ikke noget på skemaet, andet end vi skal hygge os," siger hun.

Skrap på den gode måde

Koloni er et tilbud for elever, der går i 4. - 9- klasse, som koster 1.500 kr., og har plads til 72 børn. Gentoftekolonierne har tre steder fordelt på tværs af landet. To i hver sin ende af Jylland og en på Bornholm, som skolerne fordeler imellem sig.

Det at udforske Danmark er blevet en eksotisk del af at tage på koloni, hvor mange børn i kommunen ofte tager med deres familie til Thailand eller USA over sommeren, fortæller Lotte Mylenberg.

En typisk dag på kolonien består af morgenmad mellem klokken 8-9, gerne iført nattøj, fortæller Lotte Mylenberg. Om formiddagen er der, inden fri leg, værelsesinspektion. Senge skal være redt, skrald væk fra gulvet og håndklæder skal hænge til tørre.

"Børnene sige, at jeg er skrap, men på den gode måde, skynder de sig at tilføje. De kan lide, at jeg stiller krav til dem om at rydde op, så vi alle kan være her. Det er en god læresætning," siger Lotte Mylenberg

I løbet af dagen er der et væld af aktiviteter; perleværksted, turneringer i fodbold, badetur med sandslot-konkurrence. Mens aftenen kan byde på bål og et traditionsrigt natteløb. Nogle dage byder også på ekskursion.

"For mig handler det om, at unge skal væk fra skærmen og ud at være aktive," siger Lotte Mylenberg.

Men hvis hun skal udvælge én ting, hvor kolonien gør sig bedst, er det at opbygge relationer på tværs af årgange.

"Det er interaktionen mellem børn på tværs af alder og årgange. På skolen blander de store og små sig ikke med hinanden, men efter en sommer på koloni har de dannet sig nye relationer. Og så holder jeg af glæden i børns øjne, når vi gør noget for dem, som at lære dem en ny leg. Jeg har lært mange børn kortspillet Casino at kende," siger hun.

Frihed under ansvar

Ånden ved kolonien er frihed under ansvar. Og efter en uge på koloni ser Lotte Mylenberg en udvikling hos især de yngste.

"Først og fremmest glæden ved at overvinde, at de godt kan sove væk fra mor og far i en uge, men jeg oplever også en større selvstændighed, fordi de har ansvaret for at holde styr på deres værelse. For nogle er det første gang, at de selv lægger sengetøj på," siger hun.

Mobiltelefon er ikke forbudt, men Lotte Mylenberg appellerer forældrene om at skrive til hende, hvis deres barn sms'er at de har hjemve eller er kede af det.

"En sms fra mor og far om aftenen gør dem kun mere af kede af det. Generelt oplever jeg større hjemve blandt børnene end for 25 år siden. Det tror jeg, at mobilen har en medvirkende årsag til," siger hun.

Selvom verden har ændret sig gennem 25 år, er interessen for koloni stadig stor blandt eleverne. De første år gik Lotte Mylenberg rundt og reklamerede for at tage på koloni. Det behøver hun ikke længere. Især når den har fat i en hel klasse, de såkaldte koloniklasser, som Lotte kalder dem, skriver forældrene til hende allerede i november om, hvornår tilmeldingen starter.

"Det er fantastisk at mærke, at vi gør noget godt for børnene, siden de vil med igen næste år," siger Lotte Mylenberg.

Derimod oplever hun, at rekrutteringen af frivillige kræfter er blevet sværere.

"Jeg har mange gange sagt, at det er sidste gang, men der er ingen at overdrage det til, og jeg kan ikke bære, hvis det stopper, fordi jeg tror på, at vi giver de børn rigtig meget ved at drage med dem på koloni. Men min oplevelse er, at unge kollegaer i dag har svært ved at melde sig på i januar, fordi de ikke ved, hvad de skal til sommer eller ikke vil prioritere det. Derfor er jeg i år nødt til at tage hele min familie med for at have nok frivillige hænder," siger hun, som denne sommer drager afsted til Rømø med tre kollegaer, sin mand, deres to børn og den enes kæreste.

"Mine to piger har været med os alle 25 år. Da de blev store, kom de ind og boede hos dem, som de var alderssvarende med. Jeg tror, at det har præget dem meget. I hvert fald læser den yngste til lærer og tager del i andet frivilligt arbejde," fortæller hun.

Efter en uges koloni med i snit 60 børn er Lotte Mylenberg træt.

"Mega træt. Jeg har sagt til min familie, at om to år skal vi på vores egen ferie. Men lad os nu se."

90 år med feriekoloni

  I Gentofte Kommune har Gentofte Kommunelærerforenings Feriekolonier gennem 90 år sendt børn på feriekoloni.

  Tre ejendomme bruges til feriekoloni; Broager i Sønderjylland, Solgården på Bornholm og Vesterhavsgården i Nordjylland.

  370 børn fordelt på ni udsendelser skal i år på koloni. Der er 62 frivillige og ulønnede ledere, som er primært lærere fra Gentofte Kommune, der tager sig af børnene i de otte dage et ophold varer. Alle kolonier i Gentofte Kommune er skolekolonier, så det er lærere og elever fra samme skole, der er på koloni sammen.

  I år er der ni af kommunens folkeskoler, der stiller hold. Men man regner og håber på, at de to skoler, der står over i år, kommer afsted igen fra næste år.

  Prisen for et ophold er 1500 kroner for første barn, med søskendemoderation til 1150 kroner for andet barn og 900 kroner for følgende børn.

  Gentofte Kommune støtter indirekte kolonierne gennem den driftsaftale, der er mellem kommunen og lærerforeningen. Tidligere ejede Gentofte Kommunelærerforening ejendommene, men Gentofte Kommune har mod overtagelse af en andel på 49 procent af ejendommene forpligtet sig på driften af bygningerne.

  Ellers betales rejse, ophold og ture gennem brugerbetalingen. Det underskud der eventuelt og ofte er, dækkes af Gentofte Kommunelærerforenings Feriekolonier.

Kilde: Gentofte Kommune

Publiceret 19 July 2018 11:16