De giftstoffer, der er i de blågrønne alger kan få katastrofale konsekvenser for din hund, hvis den får dem indenbords. Foto: Natascha Schmidt-Svejstrup

De giftstoffer, der er i de blågrønne alger kan få katastrofale konsekvenser for din hund, hvis den får dem indenbords. Foto: Natascha Schmidt-Svejstrup

Alger kan slå hunden ihjel

Netop nu frarådes badning on/off i Øresund på grund af blågrønne alger. Man skal tage algealarmerne meget alvorligt. Hunde og blågrønne alger er desværre en farlig kombination

Af
Natascha Schmidt-Svejstrup

Dyrlæge

Gentofte Dyreklinik

Sommeren 2018 er hed. Varme sommerdage med sol og stille vejr har givet gode vækstbetingelser for de særdeles giftige, blågrønne alger. Når algevarslerne lyder, skal man holde hundene fra strande og søer.

Når de svømmer, indtager de nemlig en del vand, og de kan på denne måde optage store mængder giftstoffer (nodularin), som produceres af den blågrønne alge.

Alvorligheden afhænger af, hvor meget giftstof hunden har optaget, men en hund behøver desværre ikke at indtage en særlig stor mængde, før det bliver faretruende.

Der er set eksempler på, at en hund, der har rullet sig i alger for derefter at slikke sig, er blevet syg.

Gift ødelægger levercellerne

Giftstofferne fra algerne går ind og ødelægger cellerne i leveren, og dyrene kan således få indre blødninger.

De indledende symptomer er som regel opkast og diarré, men symptomerne kan i løbet af ganske kort tid udvikle sig til en choktilstand, hvor hundene begynder at bløde og få blodtryksfald.

Der er desværre ingen modgift mod giftstofferne. Man kan kun forsøge at afhjælpe symptomerne. Er hundene hårdt ramt, dør de oftest på trods af behandling i løbet af et døgns tid.

Udsigten til helbredelse er dog som nævnt afhængig af, hvor stor en koncentration af algegift, hunden har indtaget. Overlever hunden de første par døgn, er prognosen som regel god.

Symptomerne hos os er mildere end, når vores kæledyr bliver angrebet. Mennesker får typisk kløe, feber og influenzalignende symptomer. Børn er mere udsatte.

Giftige alger forekommer ikke kun i saltvand. Opblomstringen kan også ses i ferskvand, så der er i denne tid grund til at tjekke din lokale sø eller vandhul, før du lader din hund drikke eller svømme dér. Algerne kan blive liggende længe, afhængig af vind og vejr.

Publiceret 08 August 2018 10:00

SENESTE TV