Vibeke Silvio har doneret sit gamle klaver til Sundhedscentret Hvide Hus. Derhjemme har hun fået et elektronisk ét. Foto: Signe Haahr Pedersen

Vibeke Silvio har doneret sit gamle klaver til Sundhedscentret Hvide Hus. Derhjemme har hun fået et elektronisk ét. Foto: Signe Haahr Pedersen

Sundhedsprojekt: "Jeg har på en måde fået en øget selvrespekt"

Hos sundhedscenteret Hvide Hus tror man på, at sund kost og motion gør godt for psykisk sårbare Gentofte-borgere

Af
Signe Haahr Pedersen

62-årige Vibeke Silvio fra Vangede har fået et nyt klaver. Det er elektronisk, så hun kan putte et par hovedtelefoner i og lade fingrene ramme tangenterne uden at skulle tænke på naboerne. For det meste spiller hun, fordi hun godt kan lide det. Men nogle gange hjælper det hende også med at distrahere trangen til at åbne boksen med Quality Street-chokolade.

"Jeg har for meget en sød tand. Det kan være svært at tage sig sammen til at gøre noget ved, og så gør medicinen det også svært, fordi den giver en manglende mæthedsfornemmelse," fortæller Vibeke Silvio, der har nogle psykiske udfordringer, som gør det nødvendigt med daglig medicin.

To til tre gange om ugen kigger hun forbi sundhedscentret Hvide Hus ved Gentofte Sø, som er et sted, hvor psykisk sårbare borgere kan mødes, spise sammen og deltage i forskellige aktiviteter. Èn af aktiviteterne hedder "KRAM - et skridt frem" og handler om at forbedre den enkeltes sundhed (KRAM står får kost, rygning, alkohol og motion).

Kostvejleder Fie Brisson har hjulpet 62-årige Vibeke Silvio med at få en sundere hverdag. Foto: Signe Haahr Pedersen

Kostvejleder Fie Brisson har hjulpet 62-årige Vibeke Silvio med at få en sundere hverdag. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gennem tre måneder får deltagerne gode råd og støtte til at tage gøre op med dårlige vaner og skabe nogle nye. Idrætskoordinator Simon Lindahl Andersen står for at lave et motionsprogram, mens Fie Luna Brisson har fokus på kost.

"Der er rigtig mange af borgerne, der kommer her, som har problemer med overvægt, og for nogle kan det føre til en type 2 diabetes-diagnose, og det er ikke en god idé at få oveni, at man skal håndtere en psykisk lidelse," forklarer Fie Luna Brisson, der har arbejdet på Hvide Hus siden 2009.

De små sejre

For Vibeke var målet netop at tabe sig nogle kilo. Et mål, hun nåede ved at tage på løbeture, skære ned på de søde sager og vænne sig af med at spise natmad.

"Vibeke og jeg snakkede blandt andet om, hvad man gør, når der for eksempel bliver serveret kage. Tager man ét stykke eller lader man helt være," fortæller Fie Luna Brisson.

"Og der havde jeg det sådan: Okay, jeg standser, inden det begynder. Kage har jeg været ret standhaftig med at holde mig fra," siger Vibeke, og Fie nikker og tilføjer, at hun synes, Vibeke har været god til at ændre vaner uden at stoppe med at være livsnyder.

"For eksempel skulle vi lave madpakker en dag, og alle lavede to sandwiches, men Vibeke lavede kun én og sagde: Så spiser jeg en is senere," fortæller hun og gør klart, at projektet i høj grad har handlet om de små sejre.

"Nogle af dem, der har været med, har måske ikke rykket sig så meget på de fysiske tal. Men så har de fået noget ud af det på en anden måde, socialt og velvære-mæssigt."

Og det giver Vibeke hende ret i.

"Jeg er blevet bedre til at passe på mig selv. Det hjælper i det lange løb, at jeg er blevet mere bevidst om min sundhed. Jeg har på en måde fået en øget selvrespekt. Dét, at man står noget igennem og opnår nogle resultater. Det kan jeg bruge," siger hun.

Siden 2016 har KRAM-forløbet kørt 1-2 gange årligt med 6-12 deltagere hver gang. Projektet blev sat i værk i forbindelse med et øget fokus på sundhed og forebyggelse fra Gentofte Kommunes side.

HVIDE HUS

Sundhedscenteret Hvide Hus er en del af Diakonissestiftelsen, som er en velfærdsorganisation med et folkekirkeligt grundlag. Hvide og Gule Hus har driftsoverenskomst med Gentofte Kommune.

Publiceret 09 August 2018 11:41