Mange unge ville gerne veksle et par ord med ministeren efter seancen. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Mange unge ville gerne veksle et par ord med ministeren efter seancen. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Erhvervsminister vil omdanne SU-støtte til lån

Rasmus Jarlov (K) besøgte Gentoftes nye vidensfestival og lagde ikke skjul på, at han gerne ser norske tilstande på SU-området. Og så frarådede han kraftigt de unge at tage en kommunikationsuddannelse

Af
Jesper Bjørn Larsen

Der blev hverken gået på listefødder eller strøget med hårene, da erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) tirsdag gæstede Gentoftes nye vidensfestival, som var arrangeret af unge fra alle seks ungdomsuddannelser, til en snak om fremtidens arbejdsmarked.

Den 41-årige politiker, der overtog sit ministerium den 21. juni i år, var ikke kommet for at tale de unge efter munden. Det beviste han blandt andet., da han blev spurgt af de unge om sit råd til valg af uddannelse:

"I skal lade være med at læse kommunikation. Der er brug for folk, der kan noget konkret, meget gerne med deres hænder. Der er ikke brug for flere, der giver gode råd," lød formaningen, mens hans egen presserådgiver Jesper Ingemann stod kun få meter væk.

Rasmus Jarlov spurgte også de unge til, hvorfor det er så svært at få dem til at interessere sig for politik. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Rasmus Jarlov spurgte også de unge til, hvorfor det er så svært at få dem til at interessere sig for politik. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Ministerens stridslyst viste sig også, da han blev spurgt om sin holdning til sabbatår:

"Jeg var selv et år i USA mellem 2. og 3.g, det var rigtig sjovt. Og så var jeg to år i Forsvaret efter gymnasiet. Det kan jeg varmt anbefale, hvis man gerne vil være en rigtig mand," sagde Rasmus Jarlov, der selv har gået på Ordrup Gymnasium i forne tider.

Den norske model

Da salen fik lov at stille andet end de forud aftalte spørgsmål, ville en elev gerne vide, hvorfor VLAK-regeringen sparer så meget på uddannelse, når nu han stod der og anbefalede alle at tage en uddannelse.

"Danmark er et af de lande, som bruger flest penge på uddannelse. Vi bruger mange af de penge på SU, vi er klart det land i verden, der bruger flest penge på SU. Jeg vil gerne bruge færre penge på SU og flere penge på selve uddannelserne. Men det er svært, for så står I alle sammen inde på Slotsholmen og demonstrerer," smilede ministeren, der konkret foreslår en omlægning af den danske SU, så det udelukkende bliver et lån og ikke et stipendium som i dag.

"Det gør de i Norge, og hvis de kan finde ud af det, så kan vi også."

En af tilhørerne undrede sig over, at ministeren blandede udgifter til uddannelse og SU sammen.

"Jamen, der er jo kun én kasse, og hvis vi bruger penge ét sted i systemet, så er der de færre penge et andet sted. Jeg vil gerne investere de penge, vi bruger i den offentlige sektor. Og for mig er der mere perspektiv i at gøre uddannelserne bedre end at betale unge for at tage en i forvejen dyr uddannelse."

Da det timelange Q&A-møde - der også rundede temaer som EU, flygtningekrise, kontanthjælpsloft, klimapolitik og Danmarks problemer med at tiltrække højtuddannet arbejdskraft - var overstået, var der kø ved ministeren. Mange unge ville gerne veksle et par ord med ham. Ikke alvorsord, snarere ros for hans klare tale.

Ansigt til ansigt

Villabyerne spurgte efterfølgende Rasmus Jarlov, hvorfor han var kommet.

"Det er her, jeg er opstillet. Jeg repræsenterer Gentofte i Folketinget, og jeg går meget op i at få talt med de unge i området. Det er rigtig vigtigt at møde folk ansigt til ansigt. Få input fra de unge, bl.a. om hvilke tanker, de gør sig om deres egen uddannelse."

Rasmus Jarlov lægger ikke skjul på, at han vil bruge sit år som erhvervsminister - folketingsvalget kommer senest juni 2019 - på at være erhvervsminister for de små og mellemstore virksomheder. Han kalder det en 'frihedskamp'.

"Jeg vil sørge for, at der er mere simple regler, for der er alt for meget bureaukrati i dag. Alt for mange skemaer og girokort. Jeg håber, jeg kan nå at få ryddet lidt ud i det. Helt konkret foreslå vi nu at afskaffe affaldsgebyret."

Efter at have læst artiklen i printudgaven af Villabyerne, understreger Rasmus Jarlov over for os, at hverken han eller regeringen er på vej med et konkret forslag om at omdanne SU-støtten til lån.

Publiceret 05 September 2018 10:32

SENESTE TV