Den 1. september overtog Torben Frølich posten som kommunaldirektør i Gentofte Kommune efter Frank E. Andersen. Foto: Signe Haahr Pedersen

Den 1. september overtog Torben Frølich posten som kommunaldirektør i Gentofte Kommune efter Frank E. Andersen. Foto: Signe Haahr Pedersen

Gentoftes nye kommunaldirektør: "Jeg har det sværest med folk, der har set lyset og synes, at der er ting, der ikke behøver at blive diskuteret"

Gentofte Kommune har fået en ny kommunaldirekør, der engang drømte om at blive den næste Gunnar 'Nu', og som går stærkt ind for konstruktiv uenighed

Af
Signe Haahr Pedersen

Torben Frølichs computer larmer.

”Plingeling!” lyder det hvert andet minut.

Det er påmindelser om møder. Spørgsmål, som skal stilles og besvares. Beslutninger, der skal tages. På skrivebordet står en buket friske hvide blomster. Han har endnu ikke helt vænnet sig til det nye kontor, siger han og kigger rundt.

"Og jeg kommer nok til at lave nogle ting om. For eksempel synes jeg, kunsten på væggene er lidt dyster. Jeg tænker, at der i stedet skal nogle billeder op af mennesker og nogle af de projekter, vi har sat i gang i kommunen. Det er jo det, det handler om.”

59-årige Torben Frølich kunne per 1. september kalde sig Gentofte Kommunes nye kommunaldirektør. Han overtager posten fra Frank E. Andersen, som sad på posten i fire år og nu er rykket til Slagelse.

Torben Frølich voksede op i Gladsaxe og bor nu i Emdrup. Han har haft sin daglige gang på Gentofte Rådhus siden 2015. Foto: Signe Haahr Pedersen

Torben Frølich voksede op i Gladsaxe og bor nu i Emdrup. Han har haft sin daglige gang på Gentofte Rådhus siden 2015. Foto: Signe Haahr Pedersen

Rådhuset på Bernstorffsvej er dog ikke ukendt territorium for Frølich. I 2015 fik han jobbet som direktør for Kultur, Unge og Fritid, og året efter blev området udvidet til også at tælle Børn og Skole. Før det stod han i spidsen for Lokale og Anlægsfonden, og endnu tidligere var han programchef for DR2.

"Når folk taler om karrieplanlægning, er det et fremmedord for mig. Ting er sket, og muligheder er opstået. Et rigtigt vigtigt ord er timing. Det gælder for en meget stor del af vores liv, og det gælder også for projekter – om de bliver til noget eller ej. Timing har i høj grad også spillet en rolle i mit jobforløb. Hvor var man til stede på det rigtige eller det forkerte tidspunkt,” siger Torben Frølich, der som dreng drømte om at blive den nye Gunnar 'Nu' Hansen.

Han var 19 år, da han forlod barndomshjemmet i Gladsaxe for at begynde på journalisthøjskolen i Aarhus. Nu trak journalistikken, fordi han følte, at han gennem den kunne være med til at forandre verden.

"Men det var formentlig også fascinationen af, at journalister kommer i mange lukkede rum, hvor almindelige mennesker ikke har adgang, for eksempel at komme ind i en atomreaktor på Risø. Så det var en blanding af en lyst til at påvirke tingene, men så var der også noget eventyrligt ved det.”

Når man blander sig

Da uddannelsen sluttede, blev Torben Frølich lokaljournalist på Roskilde Tidende, og derfra kom han indenfor hos Danmarks Radio og ind i mellem TV2/Lorry, hvor han begge steder arbejdede sig op til flere forskellige ledende stillinger.

Hvorfor han lige blev leder, har han ikke et præcist svar på.

"Jeg tror bare ikke, jeg kunne lade være med at blande mig. Og så gik det ligesom hug i hug. Jeg var også tillidsmand på et tidspunkt, hvilket også var en måde at blande sig på. Det begyndte jo nok med, at jeg som barn var med i elevrådet og blev elevrådsformand. Hvis man er engageret i det, man laver, kommer man til at sige noget og gøre sig bemærket.”

I 2003 sagde Torben Frølich farvel til journalistikken til fordel for at stå i front for Lokale og Anlægsfonden. Et sted, han ikke kendte til, før han læste et afskedsinterview med den afgående direktør.

Men jobbet lød så interessant, at han søgte stillingen, fik den og blev hængende i 11 år. I løbet af den tid var Gentoftes borgmester Hans Toft (K) i en periode formand for Lokale og Anlægsfondens bestyrelse. Samtidig var Torben Frølich i jævnlig kontakt med Frank E. Andersen, så da der i 2015 opstod en åbning i Gentofte Kommunes direktion, blev han kontaktet.

"I kraft af at have været lokaljournalist, havde jeg været vant til at se det kommunale udefra. Lokale og Anlægsfonden laver alle dens projekter sammen med kommuner, så jeg har været vant til at komme på alverdens rådhuse og samarbejde med kommunale forvaltninger. Men dét at gå ind på et rådhus og tænke: Nu skal jeg arbejde indefra og ud, var jo et kæmpe branchespring,” fortæller han og forklarer, at der især er stor forskel på at være chef i mediebranchen og i en kommune.

"På de vildeste journalistiske arbejdspladser er der jo mange primadonnaer og højt til loftet og vilde diskussioner, og folk er hamrende, hamrende ligeglade med, hvor mange stjerner, der sidder på skuldrene af dig. I en kommune er der derimod mere pænhed og høflighed. Da jeg var helt ny og jeg sagde: "Skal vi ikke gøre det her?” Så var der lidt en tendens til, at folk sagde: "Jo!". Og så vidste jeg sådan set ikke, om de mente, det var en god idé eller, om de bare tænkte: "Nu har direktøren sagt noget, og så gør vi det.” Og det er en af de ting, jeg har forsøgt at arbejde på. Jeg synes, det er godt med konstruktiv uenighed og gode dialoger, hvor man afprøver sine idéer. Det er nogle af de ting, som jeg håber, vi er blevet bedre til i den del af organisationen, hvor jeg har haft min daglige gang.”

Hvornår fandt du ud af, at du var god til at lede?

"Det tvivler jeg heldigvis på engang imellem stadigvæk. Tvivlens nådegave synes jeg simpelthen, man skal bære med sig hele livet. Det gælder i alle forhold. Dér, hvor jeg har det sværest, er med folk, der har set lyset og synes, at der er ting, der ikke behøver at blive diskuteret.”

Har du nogensinde overvejet at blive politiker?

"Jeg har aldrig været medlem af et politisk parti. Det har nok meget at gøre med de mange år, jeg trods alt var journalist. Dér handlede det om at være kritisk over for dem, der sidder øjeblikkeligt på magten, og jeg har altid tænkt, at dét at være bundet partipolitisk ville for mig være utroligt hæmmende. Der er andre måder at påvirke verden på.”

Hvad tænker du om den magt, du har?

"Hm. Når man har en kommunalbestyrelse over sig, er det nok mere indflydelse end magt, jeg har. Jeg er jo hverken Gud eller konge eller noget i den retning. Der er jo heldigvis nogle rammer for det. Pippi Langstrømpe har sagt, at når man er meget stærk, så skal man også være meget ordentlig. Opføre sig ordentligt. At jo mere magt og indflydelse, man har, jo mere forpligtet er man til at opføre sig ordentligt og tænke etik. Og så handler det jo også om, at nogen skal jo have den.”

Og så tager du den gerne?

"Ja, altså. Når den nu kommer forbi."

Torben Frølich

  er 59 år

  har boet i Emdrup siden 1988

  er gift med Birgitte Gadegaard, og sammen har de to sønner på henholdsvis 33 og 29 år

  spiller tennis og gammelmandsfodbold i sin fritid

Hvad laver en kommunaldirektør?

  En kommunaldirektør fungerer som rådgiver for borgmester og kommunalbestyrelse og er samtidig et bindeled mellem kommunalbestyrelsen og den administrative organisation.

  Kommunaldirektøren har fokus på at være i dialog med politikerne i kommunalbestyrelsen om kommunens strategiske udvikling, økonomi mv. – og på, at politikernes visioner og beslutninger bliver omsat til konkret handling.

  Kommunaldirektøren leder direktionen og sætter retning for udviklingen af kommunens organisation, ledelse og arbejdsform.

Kilde: Gentofte Kommune

Publiceret 12 September 2018 10:03

SENESTE TV