Sylvester Byder i karakter som Jonas i Skam 2. Pressefoto

Sylvester Byder i karakter som Jonas i Skam 2. Pressefoto

Sylvester fra Gentofte er Jonas fra SKAM

Sylvester Byder – til daglig 3.g’er på Gammel Hellerup Gymnasium – er snart tilbage som Jonas i ’Skam 2’ på Aveny-T

Af
Peter Klar

Når ’Skam 2’ får verdenspremiere som teaterforestilling på Aveny-T fredag 14. september, er det igen med Sylvester Byder i rollen som Jonas.

"Jonas er en meget stille og rolig gut, som i anden sæson skal prøve at være single og få en ny kæreste i stedet for Eva, som han ikke er sammen med mere. Det er en ny rejse, han går ind til," siger 19-årige Sylvester Byder.

Han er søn af skuespillerne Anne Sofie Espersen og Søren Byder og har lavet film og tv, siden han var 10 år – blandt andet har han været med i filmen ’MGP Missionen’ og i tv-serien ’1864’.

Først ’Skam 1’ og nu ’Skam 2’ har lært skuespiltalentet, der til daglig går i 3.g på Gammel Hellerup Gymnasium, endnu mere om det fag, han brænder så meget for.

60-70 timer

"Det har været en ret vild rejse. Jeg har aldrig prøvet at lave teater før. Jeg har kun prøvet at lave film. Det er ret sindssygt, at man skal kunne alle de replikker. Man skal være meget til stede, og man bliver også anmeldt på en anden måde. Jeg synes, jeg har lært rigtig meget."

Men hvordan klarer Sylvester lektiebyrden i 3.g samtidig med flere timer prøver på teatret hver dag?

"Det gør jeg ved at arbejde virkelig hårdt og gå efter min drøm. Jeg arbejder dobbelt, og der er uger, hvor jeg med skole, lektier og teatret arbejder 60-70 timer. Heldigvis går jeg på en skole, der gerne vil hjælpe mig med at få det til at hænge sammen. Jeg må sige nej til forskellige sociale sammenkomster som fester, biografture og rejser. Min klasse kommer ud at rejse tre gange uden mig, mens jeg laver ’Skam’."

Unges verden

Den norske serie 'Skam' om Eva, Noora, Vilde, Sana, Chris, William, Jonas og Isak anses bredt for at være en af de bedste ungdomsserier, der nogensinde er skabt på grund af sin evne til at beskrive unges verden og deres problemer med kærlighed, seksualitet, venskaber, mobning og studieliv.

'Skam' er DR's til dato mest streamede program.

Som det eneste teater i verden sikrede Aveny-T sig rettighederne til at dramatisere 'Skam' til scenen.

'Skam 1' havde premiere på Aveny-T i efteråret 2017.

Arbejde stenhårdt

"Min drøm er at kunne leve af skuespil eller rettere at kunne udtrykke mig på forskellige måder. Som skuespiller eller for eksempel som instruktør. Det er udansk at sige sådan noget, men min drøm er at blive en kæmpestor stjerne, og selv om chancen for, at det lykkes, ikke er stor, arbejder jeg benhårdt for min drøm," siger Sylvester og fortsætter:

"Jeg er ikke så dygtig i skolen som andre, men jeg gennemfører gymnasiet. Jeg er opdraget til at gøre det færdigt, når jeg begynder på noget. Mine år som elitebryder, bokser og kickbokser har også lært mig, hvor vigtigt det er at møde op og passe sin træning, hvis ikke du vil falde igennem i kamp. Hvis du arbejder stenhårdt, stiger chancen for, at lykken en dag skinner ned på dig."

FAKTA

Både tv-serien og teaterversionen af SKAM består af fire sæsoner. Efter Skam 2 vil også Skam 3 og 4 have verdenspremiere som teater på Aveny-T. Skam på Aveny-T er instrueret af Martin Lyngbo og er bearbejdet til scenen af dramatiker Line Mørkeby.

Publiceret 12 September 2018 09:31

SENESTE TV