Hunde kan være allergiske overfor insektstik, ligesom nogle mennesker kan være det. De kan udvikle et såkaldt anafylaktisk chok – gør de det, er det bare om at komme af sted til dyrlægen. Foto: Gentofte Dyreklinik

Hunde kan være allergiske overfor insektstik, ligesom nogle mennesker kan være det. De kan udvikle et såkaldt anafylaktisk chok – gør de det, er det bare om at komme af sted til dyrlægen. Foto: Gentofte Dyreklinik

Når hveps eller bi får hunden til at hyle

Langt de fleste gange, når din hund bliver stukket af en bi eller hveps, er det heldigvis kun smerteligt, men meget sjældent farligt. Bliver din hund stukket flere gange, eller bliver den stukket inde i munden, kan det dog desværre godt udvikle sig til en farlig situation

Af
Natascha Schmidt-Svejstrup

Dyrlæge

Gentofte Dyreklinik

KLUMME Hunden er nysgerrig. Den elsker at jage, også efter insekter. Når sommeren går på hæld, ser vi mange stikkende insekter. Den evige jagt medfører derfor ofte, at din hund bliver stukket af en bi eller hveps i kampens hede. Når din hund bliver stukket af en bi eller hveps, er det lige så ubehageligt for hunden, som det er for os. Det gør ondt!

Hvalpe reagerer kraftigt på den pludselige opstået smerte. Ét lille stik fra en bi eller hveps i poten, kan vælte deres verden. De skriger højlydt, og kan/vil slet ikke bruge benet. Det hænder, at ejere kommer forfærdet ind i konsultationen, fordi de tror, at den lille ny har brækket benet. Så slemt oplever den lille hvalp det er, at blive stukket af en bi eller hveps..

Hunde reagerer forskelligt

Langt de fleste gange, når din hund bliver stukket af en bi eller hveps, er det heldigvis kun smerteligt, men meget sjældent farligt. Bliver din hund stukket flere gange, eller bliver den stukket inde i munden, kan det dog desværre godt udvikle sig til en farlig situation.

Det er, med insektstik og hunde, som med os mennesker. Nogle reagerer kraftigere end andre. Et enkelt stik på én hund kan få den til at hæve voldsomt op, hvorimod en anden hund stort set ikke reagerer, selv på flere stik.

Er min hund allergisk?

Hunde kan være allergiske overfor insektstik, ligesom nogle mennesker kan være det. De kan udvikle et såkaldt anafylaktisk chok – gør de det, er det bare om at komme af sted til dyrlægen. Et anafylaktisk chok er en pludselig alvorlig allergisk reaktion. Når insektet stikker, så sprøjter det giftstoffer ind i hunden. Giftstoffet medfører en massiv frigørelse af stoffet histamin. Hundens blodtryk vil falde og medføre chok.

Symptomer på chok efter stik

Lokal hævelse på stedet hvor hunden er blevet stukket

Opkast/diarré

Hjertet pumper hurtigt og hårdt (i starten)

Svaghed og kollaps

Blege gummer

Det skal pointeres, at det heldigvis hører til sjældenhederne at vi ser hunde med anafylaktisk chok, set i forhold til hvor mange hunde der bliver stukket. Langt oftere ser vi heldigvis blot to mere almindelige reaktioner; nældefeber (uticaria) og/eller angioødem.

Nældefeber

Du ser det som små buler på overfladen af hundens hud. Ofte er hele kroppen medtaget. Det er mest synligt på korthårede hunde, fordi pelsen rejser sig i plettter.

Angioødem

Dette er en hævelse, som er mest udtalt tæt på selve stikket. Er hunden stukket i hovedet kan den få et såkaldt ”flodhestehoved”. Bliver din hund stukket af en bi eller hveps i munden, er der risiko for, at svælget hæver. Dette kan medføre luftvejsproblemer. Det hører dog heldigvis til sjældenhederne, at det går så galt.

Søg under alle omstændigheder dyrlæge, hvis din hund udviser

Ovenstående symptomer på chok

Generel nedstemthed og svækkelse

Luftvejsproblemer

Kraftig hævelse

Hævelsen ikke falder i løbet af nogle dage.

Hvad kan jeg selv gøre, når min hund bliver stukket?

Et simpelt stik på en ikke allergisk hund, skal der oftest ikke gøres noget ved. Efter kort tid fortager smerten sig, og hunden vil formentlig ufortrødent fortsætte sin jagt!

Hvis brodden stadig sidder tilbage, bør denne fjernes. Undgå at bruge en pincet, hvis du kan. Ved at klemme om brodden, kan du øge mængden af giftstof under huden. Brug i stedet en fingernegl eller kanten af et dankort, og skrab brodden af huden.

Lav et koldt omslag med is, det dulmer smerten.

Bagepulver opslæmmet i vand, påduttet stikket med lidt vat, siges ligeledes at nedsætte ubehaget.

Hold din hund fra at slikke/klø i området. Det medfører hudbetændelse, som vil være med til at forstærke og forlænge kløen og ubehaget.

Hold øje med din hund og vær beredt på en tur til dyrlægen, hvis der opstår en kraftig reaktion. Husk at fjerne nedfaldsfrugt fra plænen – det tiltrækker både bier og hvepse og selv hunde der ikke jager insekter, kan ved et uheld træde i dem.

Publiceret 25 September 2018 08:16

SENESTE TV