Malene Bredahl Hansen sammen med sin mor, der er ramt af kræft.

Malene Bredahl Hansen sammen med sin mor, der er ramt af kræft.

Ung kræftforsker: Min mor er min inspiration

28-årige Malene Bredahl Hansen har arbejdet hårdt for at nå målet om at blive kræftforsker

28-årige Malene Bredahl Hansen er gået målrettet efter at studere og arbejde med kræft.

"Da jeg var ca. 1 1/2 år gammel fik min mor konstateret nyrekræft. Jeg kan ikke huske så meget fra dengang, men det var nok det, der gav et ekstra skub til mit ønske om at arbejde med denne sygdom og en dag hjælpe til, at flere overlever en kræftdiagnose," fortæller Malene Bredahl Hansen.

Som sproglig student måtte Malene læse ekstrafag for at opfylde adgangskravene til Biomedicin uddannelsen i Odense. Til hendes store held kom hun på det eneste kræftprojekt, der var tilgængeligt for førsteårsstuderende. Alle de projekter og fag, som Malene deltog i derefter, blev nøje valgt, så de kunne åbne dørene til arbejdslivet som kræftforsker.

Speciale

Malene husker stadig den dag, hun, nervøs og ydmyg, skrev en mail til Marja Jäättelä, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, for at høre, om hun kunne skrive sit speciale hos Kræftens Bekæmpelse. Malene kom senere i kontakt med gruppeleder Tuula Kallunki og blev udvalgt til at skrive sit speciale i HER2 positiv brystkræft som en del af Tuulas forskergruppe.

Knap en uge før Malene skulle aflevere speciale, blev hendes mor diagnosticeret med 'østrogen receptor positiv brystkræf't. Men Malenes forældre valgte først at fortælle det til hende, efter hun havde afleveret.

"Det var meget specielt at forsvare 15 måneders arbejde med aggressiv brystkræft samtidig med, at jeg kunne kigge ned på min mor, som jeg vidste sad med en knude i det venstre bryst," husker Malene.

Malenes forsvar gik godt, og det samme gjorde hendes mors operation. Men kemoen var hård, og bivirkningerne var ikke noget at kimse af.

I dag er Malene fortsat del af Tuula Kallunkis forskningsgruppe, hvor hun arbejder på sit ph.d projekt, der skal finde nye behandlingsformer til HER2 positiv brystkræft - en særligt aggressiv form for brystkræft, der ses hos ca. 20 pct. af alle brystkræftpatienter.

"For at mindske vejen fra laboratoriet og til patienten har jeg sat et større screeningssystem op. Her sammenligner jeg effekten af knap 1.600 godkendte og udbredte medikamenter med et stof, som vi allerede ved hæmmer de HER2 positive brystkræftcellers evne til at invadere omkringliggende væv. Ny medicin skal først igennem en masse forsøg, men med godkendte stoffer kan vi få potentiel ny behandling hurtigere ud til patienterne," forklarer Malene.

Malenes mor er kommet godt igennem behandlingen, men døjer med kemohjerne og har haft svært ved helt at komme oven på igen. Men hun prøver at være god ved sin krop, har uddannet sig til yogalærer, spiser meget mere vegansk og forsøger at nedsætte stressniveauet.

"Kræft er en lumsk sygdom, der kan gemme sig og ændre taktik. Det, samt min mors gå-på mod og min fars kæmpe støtte, er min inspiration for mit arbejde, der forhåbentlig kan gøre en forskel for kræftpatienter og deres familier i fremtiden," siger Malene Bredahl Hansen. -vik

Publiceret 06 October 2018 11:31