Biblioteket anbefaler: En ikke særlig rar historie

Af
Af litteraturformidler Christine Fur Fischer

Gentofte Hovedbibliotek

Det er varmt, det er august, det er sommerferie, og vi er i et sommerhus i Asserbo i Tisvilde Hegn.

Her møder vi de to søskende Malte på 14 og Mira på ti og deres mor, Kaisa.

De cykler hjem fra stranden, men da vejen deler sig, kører Malte en anden vej end sin mor og søster.

De tror, det er en leg om, hvem der kommer først, men Malte kommer ikke hjem.

I flere timer venter de på ham, men han kommer ikke. Dagen efter skal børnenes far hente dem hjem til sig, hvor de bor, og langsomt i løbet af aftenen og natten går alting i opløsning for Kaisa.

Historien stykkes sammen af brudstykker fra Kaisas fortid, så vi som læsere langsomt opdager, hvad der går forud for sommeren med de to børn og deres mor, hvad der går forud for skilsmissen fra deres far.

Historie om vold

Det er ikke en rar historie, men en historie om vold, fysisk og psykisk, som ganske langsomt foldes ud gennem Kaisas forvirrede og underkuede tanker og gennem Maltes rodede kollager, som Kaisa finder i annekset, og som er gengivet i bogen som grafiske fold-ud-billeder.

Samtidig bliver det en kamp om at finde den forsvundne søn ude i plantagen.

Der går tid, før det fulde billede anes, og faktisk er det først på bogens sidste sider, at brikkerne falder rigtigt på plads.

Kamilla Hega Holst skriver dystert og intenst. Hendes forfatterskab består af romaner, som man mærker; som man får ind under huden og ikke sådan lige ryster af sig igen.

Intensiteten kan være overvældende. Sætningerne er prægnante.

Karaktererne folder sig langsomt ud i al deres menneskelighed. Næsten for menneskelige er de. Det er næsten ikke til at bære.

Rud udkom i 2017 og er Kamilla Hega Holsts fjerde roman. Hun modtog i 2015 The Blixen Literary Award for romanen På træk. Udover romaner har hun også skrevet to børnebøger.

Publiceret 07 October 2018 08:36