Hvis man er uden for risikogrupperne, men har tæt kontakt til f.eks. skrøbelige børnebørn, gamle forældre eller arbejder i Sundhedsvæsenet, kan vaccination også anbefales, fortæller Ida Gjørup Skinhøj, specialeansvarlig overlæge i Infektionsmedicin, Medicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital. Modelfoto: Mostphotos

Hvis man er uden for risikogrupperne, men har tæt kontakt til f.eks. skrøbelige børnebørn, gamle forældre eller arbejder i Sundhedsvæsenet, kan vaccination også anbefales, fortæller Ida Gjørup Skinhøj, specialeansvarlig overlæge i Infektionsmedicin, Medicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital. Modelfoto: Mostphotos

Det Gode Liv: Skal du vaccineres mod influenza?

Sidste vinter modtog Infektionsmedicinsk sengeafsnit mange influenzapatienter, som havde det rigtig dårligt. Influenzasæsonen 2018/19 er netop skudt i gang. Har du overvejet vaccination?

Af
Ida Gjørup Skinhøj

specialeansvarlig overlæge i Infektionsmedicin

Medicinsk Afdeling

Herlev og Gentofte Hospital.

vaccination Vi løb stærkt på Medicinsk Afdeling i sidste influenzasæson. Vi fik mange patienter indlagt, som var ramt af influenza, og mange var virkelig dårlige. En del havde måske været en tur omkring lægen i tide og fået en influenzavaccination, men problemet i sidste sæson var, at influenzavaccinen ikke dækkede den type B-influenza, som tog hårdest fat.

Det er WHO, der identificerer og sammensætter årets influenzavaccine, og det kan ske, at man rammer skævt, som det skete sidste år.

I år har man udviklet to vacciner. En vaccine, der dækker to typer A-influenzavirus og én type B-influenzavirus, og en vaccine, som dækker 2 A og 2 B-typer. Den sidste såkaldte 4-valente vaccine er beregnet til særlige risikogrupper, som Sundhedsstyrelsen har udpeget.

Pas på de skrøbelige

Frem til årsskiftet kan alle, som er i risiko for alvorlig influenza (se boks) få gratis vaccination hos egen læge, på apoteket eller andre steder.

Det kan på det kraftigste anbefales at følge disse retningslinjer. Dermed kan man slippe for en uge eller mere i sengen og slippe for komplikationer, som f.eks. lungebetændelse. Og man kommer vitterlig til at ligge i sengen. For har man influenza, er man ikke i tvivl. Influenza medfører, i modsætning til virus i de øvre luftveje, høj feber og ondt over hele kroppen, og man magter ikke meget andet end at ligge i sin seng.

Der er også en anden overvejelse, man skal gøre sig. Hvis man er uden for risikogrupperne, men har tæt kontakt til f.eks. skrøbelige børnebørn, gamle forældre eller arbejder i Sundhedsvæsenet, kan vaccination også anbefales.

Her kan den praktiserende læge være med til at vurdere, om det er en god ide at blive vaccineret. Ved at lade sig vaccinere minimerer man risikoen for at bære smitten videre til andre, som dårligt kan tåle at få influenza.

Vaccinen skal have tid til at virke

Selv om det normalt først er i november/december, at en evt. influenzaepidemi bryder ud, så tager det to-tre uger, før vaccinen virker. Så det er altså nu, man skal en tur omkring lægen, hvis man vil forsøge at gardere sig mod influenza. En vaccination beskytter normalt et halvt års tid og det passer med, at influenzasæsonen er sat til at slutte i marts.

Ikke alle opnår samme grad af beskyttelse med en vaccination. Ældre responderer generelt dårligere på vaccination – dvs. at deres antistof ligger lavere og falder hurtigere end hos unge

Bliver man sløj af at blive vaccineret? Ja, måske, for kroppen går jo i gang med at producere antistof, nøjagtig som hvis man var blevet smittet. Men det varer kun en dag eller to og er ikke værre, end at man kan overveje at tage det med et par Panodiler. Der kan også komme lidt hævelse og rødmen omkring stikket, men det går også hurtigt over.

Begræns smitten

Ligegyldigt om man er vaccineret eller ej, så er det altid en god ide at minimere smitterisikoen. Det kan man gøre ved ofte at vaske hænderne godt og grundigt. Selv har jeg altid en håndsprit i tasken, så jeg nemt kan desinficere hænderne i en snæver vending. Det er også en god ide at holde ca. en meters afstand til andre, f.eks. i tog og bus. Er man sammen med smittede, så hold igen afstand og vask hænder!

Ida Gjørup Skinhøj er specialeansvarlig overlæge i Infektionsmedicin, Medicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital.

Ida Gjørup Skinhøj er specialeansvarlig overlæge i Infektionsmedicin, Medicinsk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital.

Selv om man er vaccineret og selv om man har både god håndhygiejne og holder afstand, så kan man altså desværre godt blive smittet alligevel. Influenzavaccinen kan ramme skævt, som den gjorde sidste år. Eller beskyttelsen kan være aftaget så meget, at man ikke er godt nok beskyttet, når virus rammer. Men i givet fald må man lægge sig under dynen og tænke på, at man i hvert fald gjorde, hvad man kunne, for at beskytte sig selv og andre mod at blive smittet.

Hvem kan få gratis vaccine?

  Personer, der på vaccinationstidspunktet er fyldt 65 år

  Førtidspensionister

  Kronisk syge med følgende lidelser, efter en lægelig vurdering:

  Kroniske lungesygdomme

  Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)

  Diabetes 1 eller 2

  Medfødt eller erhvervet immundefekt

  Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft

  Kronisk lever- og nyresvigt

  Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

  Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

  Svært overvægtige (vejledende BMI > 40) efter lægelig vurdering

  Alle gravide i 2. eller 3. trimester

  Husstandskontakter til svært immunsupprimerede (medfødt eller erhvervet immundefekt) kan efter lægelig vurdering tilbydes vaccination. Ved husstandskontakter forstås medlemmer af husstanden samt personer med lignende tæt kontakt.

Kilde: Statens Seruminstitut

Publiceret 09 October 2018 08:00