Græskaraften: Gys og gru genopstår i Gentoftegade

Gentoftegades berømte og berygtede Græskaraften slippes løs torsdag den 11. oktober kl. 17. Skal du med på jagt efter slik og spøgelser?

Af
Kathrine Albrechtsen

tradition Det er tid til at skræmme livet af kunderne i Gentoftegade.

Torsdag den 11. oktober sætter uhyggen sine blodige fodspor i Gentofte, når den traditionelle Græskaraften slipper hekse, zoombier, kranier, spindelvæv og edderkopper løs i gaden klokken 17-20.

Den populære skattejagt som sender en forbi 25 butikker, hvor man skal svare på et spørgsmål for at kunne være med i konkurrencen om tre præmier til de dygtigste skattejægere.

På turen rundt vil store og små skattejægere støde på slik, pølser og øl både indenfor og ude på gaden. Nogle af dem, som har talt ned til Græskaraften, er butikkerne.

Sofort-Rens: Skræmmer livet af børnene

Hos Sofort-Rens glæder Karen Holst sig til en hyggelig aften med glade børn og forældre, som kan være sikker på at få slikker og godter.

"Og så kan man være helt sikker på at få en ordentlig forskrækkelse," siger hun og fortsætter:

"Vi prøvert hvert år at udtænke en gode måde at skræmme livet af børnene på. I forretningen går vi og taler om, hvad vi kan finde på at nyt i år. I nogle år har jeg skræmt de små så meget, at de har grædt, så vi forsøger at finde en balance. Men samtidig skal de større børn jo også have det sjovt," siger Karen Holst. som møder mange gengangere fra de tidligere år.

Nu skræmmer du livet af børnene, men hvad skræmmer dig?

"Mig. Jeg er bange for alting. Når jeg løber om morge, og det er mørkt, så kan jeg godt være lidt bange," siger hun.

Under Bogen: Uhyggelig højtoplæsning

I Under Bogen hos Sophie H. Aller er der uhyggelig højtopløsning for folk, der gerne vil skræmmes.

"Den mest uhyggelig forfatter jeg kender er Kenneth Bøgh Andersen, men Villads fra Valbys græskaraften kan også skræmme. Hvis de voksne vil skræmmes har jeg bogen om Trump, som hedder 'Fear Trump in White House," siger Sophie H. Aller.

Det er tredje gang, at Sophie H. Aller deltager i Græskaraften, efter hun overtog boghandlen, og hun glæder sig til gys i gaden.

"Det er utrolig hyggeligt, hvor børnene er totalt oppe og ringe. Det føles som en stor familiefest, hvor man ikke er butiksindehaver, men Gentofte-borger," siger hun.

Hvad kan skræmme dig?

"Store edderkopper - og Saxo.com, hvis kunderne køber deres bøger på nettet, kommer der ikke ned i deres boghandel," siger hun.

Slagter Broes pølser

I 10 år har Slagter Broe stillet sig på gaden for at stege pølser under Græskaraften. Det er blevet en traditionel aften, hvor også gamle elever og medarbejder dukker op, fortæller Peter Broe.

"Jeg glæder mig hvert år. For mig har det været en familiedag, hvor tidligere medarbejdere og perosnalet kommer med deres børn og deltager. Det er en hyggestund for vores butik, hvor folk kommer forbi og får en grillet pølse til et glas vin eller en øl. Der er en voldsom trafik på gaden, og jeg kan se, at det er en særlig aften især for børn, også for mine egne, dengang de var små, hvor det hele er lidt mørkt, uhyggeligt og spændende," siger han.

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Min hustru. Der skal man passe på. Eller den dag folk stopper med at spise godt," siger Peter Broe.

Græskar hos Begravelses Danmark

Mange bedsteforældre kommer for tiden forbi Begravelses Danmark på Gentoftegade. Ikke for at kigge på en kiste, men for at høre, om de også i år er med til Græskaraften med græskarudskæring. Og her er svaret, nu gennem 15 år, et stort ja, fortæller Lissen Billesø.

Traditionen tro får alle et græskar, børn og voksne, som de må skære i, imens de spiser slik og kager.

"Det er meget populært, og det bliver det ved med at være. Det er jovt at møde de børn, som har været her, siden de var små, og som nu er 14-15 år. Det er en rigtig hyggelig tradition. Vi har da drøftet, om vi skal gøre det anderledes, men både børn og voksne vil have det skal være, som det plejer," siger Lissen Billesø.

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Jeg ville aldrig se en uhyggelig film alene, især massakrefilm, dem vil jeg slet ikke se," siger hun.

Kransekage og bobler hos Nyt Syn

Nyt Syn, som har været med til Græskaraften i 15 år, har i år heksetema i butikken. Derudover har de også købt 30 flasker champagne og kransekage fra bageren.

"Det er mere hygge end uhygge her. Temater er uhyggeligt, men oplevelsen er sød. Folk myldrer rundt i gaden den aften. Det er en stor succes," siger Bjarne Skovsbøll, som husker tilbage til dengang, at han var klædt ud som et stort monster, hvor hovedet var under armen.

Du har skræmt livet af dine kunder, men hvad kan skræmme livet af dig?

"Ikke så meget. Det skulle lige være døden, som kommer gående med en le på nakken. Det er skræmmende," siger han.

Doktor gys og skattejagt

På Gentoftegade Bibliotek har bibliotekar Per Marstal med hjælp fra butikkerne strikket et skattekort sammen, som skal afhentes på biblioteket. Sidste år delte de 370 skattekort ud. På biblioteket vil skattejægerne støde på uhygge i krogen, gys i filmsalen og få serveret drageblod og myretis - rød og gul saftevand, mens de modige stikker hånden ind under et klæde.

"Der gemmer sig bare slik, men nogle bliver så bange for, hvad der gemmer sig. En 6-årig dreng løb engang skrigende ud ad døren. Uhyggen er noget, der tiltrækker os, fordi det både skræmmer og kilder i maven," siger Per Marstal.

Græskaraftengiver en helt speciel stemning på gaden og på biblioteket, fortæller bibliotekaren.

"Udover at vi har et offenligt toilet, er vi også et popuært sted, fordi vi får besøg af Doktor Gys, der med teatersminke sender et søm gennem hovedet elller et skudhul i panden. Mange står i lang tid i kø, men der er en god og hyggelig stemning," siger han og fortæller, at Doktor Gys sidste år dekorerede 250 børn.

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Hvis jeg står i min egen verden, får jeg let et chok. Og så filmen 'Seven', som har set 3-4 gange, skræmmer mig på mange planer," siger han.

Øl og balloner hos Danbolig

Samme procedure som sidste år, fortæller Frederik Rossing, om deres arrangement under Græskaraften, som byder på Hancock Øl fra Vinoteket til voksne og balloner til børnene.

DanBolig har ligget i gaden i 10 år, og har været med under Græskaraften i lige så mange.

"Det er et af de mest vellykkede arrangementer, som er en god måde at få talt med ens kunder på en uforpligtende måde. Der kommer også til at være 'Hammerslag' med en gavekurv fra Vinoteket som præmie," siger Frederik Rossing.

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Edderkopper," lyder det prompte svar.

Monster cupcakes og orange tærte

I alle årene har Michael H. Konditoriet stået ude på gaden og frosset, så i år rykker de ind i butikken, dæmper belysningen og pynter op med græskar, fortæller Michael Hjort.

Inden for i varmen kan man smage monster cupcakes, orange tærte og wienerbrød med blåbær, som blev nummer 7 i konkurrencen om at blive Danmarks bedste.

"Det er blevet et kæmpe tilløbsstykke. Alle børnene og har klædt sig ud og går på skattejagt. Det er en fed aften," siger han.

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Jeg hader slanger. Jeg kan simpelthen ikke døje dem. Jeg endda prøvet at stå med dem om halsen, men det løber mig koldt ned af ryggen," siger han.

Voksentid hos Vinoteket

Hos Lars Byager, som har Vinoteket, er der dømt voksentid med jazz og cocktail.

"Vi har tradition for at være gadens voksenarrangement med jazz og cocktail. Vi har sadlet lidt om i år, så vi inddeler aftenen i to sæt. Så kan far løbe på gaden under det første, og så skifte plads med moren under det andet," siger han.

"Det er en fin aften, som tager hensyn til børnene i skumringen. Det er en god tradition i Gentoftegade, og er langt mere overskueligt end kulturnatten i København".

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Overraskelsesmomentet. Hvis man ikke ved, hvad bliver udsat for, så kan jeg godt blive skræmt - også af små ting," siger han.

Mange er glade for at finde os

Hos Gentofte Radio og Tv står Ringo Parkel klar til at lære folk, hvordan de streamer musik, så de kan hente klassisk musik til sin radio via nettet.

"Det er ikke svært, når man først får det lært, men der er mange, som har berøringsangst. Der er jo stadig en generation, som står op om morgen og trykker på deres radio for at høre musik," siger Ringo, som har været med under Græskaraften siden 1998.

For ham er det en aften, hvor mange kunder opdager, hvad der ligger i gaden af butikker.

"Mange er glade for at finde os, så de ved, at de har en radiobutik, som kan hjælpe dem," siger han.

Hvad kan skræmme dig?

"Dårlig lyd og dårligt billede på en skærm," siger han.

TeSmagning hos TeSelskabet

Som noget nyt i år åbner TeSelskabet bagbutikken op, så interesserede kan se, hvordan teproduktionen foregår og smage på noget te. Derudover vil der være stærke smagsprøver af Bulow Lakrids, fortæller ejer Lars Hansen-Damm, som glæder sig.

"For mig er det en fejring af efterårets kommen. Det kan jeg ikke undvære at være med til. Det er en fantastisk sjov aften, hvor der er gang i gaden, hvor både børn og gamle er ude. Mange er sminket og klædt ud, hvilket giver en unik stemning," siger han.

Hvad kan skræmme livet af dig?

"Masser af ting. Som tidligere elev fra restaurationsbranchen stod jeg engang med et selskab på 30, som ikke var blevet skrevet ind. Der stod jeg helt uforberedet, men en af mine styrker er også at overleve, så jeg klarede den. Men hvis jeg vågner op om natten og er badet i sved, er det fordi, at jeg har en masse folk stående, og jeg ikke er parat," siger Lars Hansen-Damm.

Publiceret 10 October 2018 11:00