Danseforestillingen 'Shift' indtog Bellevue Teatrets scene den 4. og 5. oktober. Foto: Ed Vossen

Danseforestillingen 'Shift' indtog Bellevue Teatrets scene den 4. og 5. oktober. Foto: Ed Vossen

Anmeldelse: Hurra for de drømmende dansere

Villabyernes anmelder giver danseforestillingen Shift på Bellevue Teatret fire stjerner

Af
Pia Stilling

Mennesket har mange skift og gennemgår transitionsfaser livet igennem. Der er fødsel og død, og så er der alt det ind imellem. Det er alt dette indimellem, ungdomsdanseforestillingen 'Shift', der blev vist den 4. og 5. oktober på Bellevue Teatret, beskæftiger sig med.

Hele 24 unge i alderen fra 14 til 22 år har været med, og de har øvet sig to gange tre timer om ugen de sidste fem måneder, efter de kom gennem nåleøjet ved audition i april.

Det er de unges egne meget personlige historier, der fortælles. Der kommer mange emner på banen – lige fra skift af skole, vejen ud af misbrug til tilvænningen til at bo i Danmark efter at være flygtet og have set død og ulykke.

Kærlighed, seksualitet i mange afskygninger og jalousi er helt naturligt også noget, der ligger de unge på sinde. Hormonerne kører rundt i kroppen og giver både skønne oplevelser og fæle frustrationer. De forelsker sig, skændes og finder sammen igen, mens der flirtes på kryds og tværs.

Spotlysets selvsikkerhed

Ligesom der er et stort spænd i de unges emner, er der forskel på de medvirkende. Der er aldersspredning, der er piger og drenge, og de kommer fra forskellige sociale og kulturelle baggrunde, ligesom deres danseerfaring strækker sig fra dem, der nærmest aldrig har danset til de næsten professionelle.

Marluze da Cruz har koreograferet og har udnyttet de enkeltes kompetencer, så både hiphop, step, ballet og moderne dans er repræsenteret. Der slås kolbøtter, springes og løbes, stås stille alt imens, man hører de unges fortællinger som lydbånd til dansen.

Koreograf Anette Abildgaard og psykoterapeut Else Marie Wester er idékvinderne bag projektet Dansedrømme, der indtil videre har eksisteret i fem år med forestillinger på Det Kongelige Teater, Østre Gasværk, Odense Teater og i år på Bellevue Teatret.

Hele foretagendet er sympatisk. Det er ikke kun slutproduktet i form af den endelige forestilling, der er vigtigt.

Det er processen og den udvikling, de unge har gennemgået i prøveforløbet, der er essentielt. Det kan de tage med sig sammen med den selvsikkerhed, der kommer af at overvinde sig selv og stille sig i spotten på en scene.

Hurra for det og kommende forestillinger fra Dansedrømme.

Publiceret 12 October 2018 09:27