Alle kan spille Small Talk. Her er det spillets skabere, Katja Bamberger Bro og Nanna Grunwald. Pressefoto

Alle kan spille Small Talk. Her er det spillets skabere, Katja Bamberger Bro og Nanna Grunwald. Pressefoto

Digital detox for hele familien findes på æske

Katja Bamberger Bro fra Hellerup har udviklet det lille spil ’Small Talk’, som skal få familiens medlemmer til at slukke for skærmene og tale sammen

Af
Peter Klar

Hvis du kunne opfinde noget, hvad ville du så opfinde?

Katja Bamberger Bro fra Hellerup fik en god idé, da hun sidste år var i New York med familien, der tæller børn på 6, 9 og 10 år.

"På sådan en tur bliver iPad’en hevet frem i flyet, på hotellet og restauranter. Jeg fik til sidst nok og sagde til de andre, at det var fjollet at flyve så langt for at være sammen som familie, og så sad alle alligevel med deres telefoner og iPads fremme. Nu skal vi snakke sammen, sagde jeg. Ja, men om hvad? spurgte de andre."

Det blev Katjas 10-årige datter, der forærede sin mor idéen til spillet ’Small Talk – Big Questions’ og spørgsmålenes åbne karakter og uskyldige toneleje:

Hvis du kunne have en superkraft, hvad skulle det så være?

"Vi fortsatte i den stil, og det blev den hyggeligste aften. Vi gentog det flere gange på turen, og da vi kom hjem, beskrev jeg mig idé for grafisk designer Nanna Grunwald," fortæller Katja.

Resultatet blev en lille solid æske i visitkortstørrelse indeholdende 71 udramatiske spørgsmål, der ikke desto mindre formår at sætte tankerne i gang og tungen på gled hos enhver fra 3 til 99 år.

I ’Small Talk’ er der ingen vindere og tabere. Alle lytter til alle, og alles svar tæller lige meget.

Hvordan viser du en ven, at du godt kan lide ham eller hende?

"Inden lanceringen testede jeg det for eksempel i en legegruppe, hvor der både var bogligt stærke og mindre stærke børn. Og de børn, der ellers kan få dårlige oplevelser i spil, der kræver paratviden, blomstrede her, fordi deres svar var akkurat lige så gode og relevante, som de andres," siger Katja.

Hvad er dit bedste familieminde?

Tanken med ’Small Talk’ er, at det ikke kræver andre forberedelser end at tage låget af æsken for at komme i gang.

Det er nemt at transportere i en taske, og det kan hives frem i enhver situation, for uanset sammenhængen er der ingen risiko for, at nogle deltagere bliver bragt i forlegenhed.

"Der er ingen ubehagelige spørgsmål, hvor man skal udlevere sig selv. Det er åbne spørgsmål, der oplagt kan følges op af uddybende spørgsmål og inspirere til fortsat dialog. Hele idéen er, at vi skal snakke sammen igen, og med alle de tilbagemeldinger, vi har fået, har jeg da også opdaget, at vi langt fra har været den eneste familie, der har kæmpet imod den elektroniske verden, men har manglet et interessant alternativ, der kunne samle familien om noget andet," siger Katja.

Hvad er det bedste, der er sket i den seneste uge?

’Small Talk’ blev lanceret i juni, og her i oktober kom en ekstra æske med 71 nye spørgsmål.

Det er en oplagt hyggeaktivitet til ferier, som f.eks. efterårsferien og juleferien og ikke mindst som mandelgave.

Katja Bamberger Bro planlægger en tredje æske op til påske.

"Vi overvejede kortvarigt at lancere spillet i nye versioner til indsnævrede målgrupper, men har indset, at spillets idé rammer plet ved på én gang at appellere til alle i familien. Voksne synes jo også, det er sjovt at svare på spørgsmål, som f.eks. ’hvilken person i verden, død eller levende, vil du helst møde?’ eller ’hvornår gjorde du sidst noget, for første gang i dit liv?"

Hvem af dine venner vil du helst strande på en øde ø med?

Spørgsmålene står både på dansk og engelsk, hvorfor spillet blandt andet sælger godt som souvenir til turister.

’Small Talk’ sælges i spillebutikken Games, hos Arnold Busck og Bog & Idé.

Spillet er også købt af skoler og efterskoler, der bruger det til at få snakken i gang, når der starter nye elever.

Og unge, der skal på udveksling i udlandet, har spillet med som en effektiv icebreaker i mødet med værtsfamilien.

Hvilket instrument ville du ønske, du kunne spille?

Lørdag 6. oktober demonstrerede Katja og Nanna ’Small Talk’ for kunder i Bog & Idé på Jægersborg Allé.

"Mange spørger, om vi ikke skal lave spørgsmålene som en app. Og der er svaret jo nej, for spillet er netop udviklet for at komme væk fra den elektroniske verden. Vi kalder det ’digital detox’," siger Katja.

Men den elektroniske verden i form af sociale medier er og bliver stedet, hvor mange henter deres inspiration og fortæller om deres oplevelser, så Katja og Nanna deler billeder og historier om ’Small Talk’ på Facebook og Instagram.

Men hvis du vil spille det rigtigt, skal du slukke skærmen og være til stede i den fysiske verden, så…:

Hvad er det sværeste, du nogensinde har måttet gøre?

Publiceret 19 October 2018 11:31