Anja Schødt (tv.) og Susanne de Blanck åbner Ordrup Lægehus 1. november. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Anja Schødt (tv.) og Susanne de Blanck åbner Ordrup Lægehus 1. november. Foto: Jesper Bjørn Larsen

Nyt lægehus på Ordrupvej: I Gentofte har blot to ud af 33 praktiserende læger lige nu åbent for tilmelding

Lægemanglen breder sig nu også til Gentofte, hvor kun to ud af 33 praktiserende læger pt. har åbent for tilmelding. 1. november får borgerne et nyt tilbud, når Ordrup Lægehus åbner

Af
Jesper Bjørn Larsen

Manglen på praktiserende læger er ikke længere kun et problem i Danmarks tyndt befolkede egne. Det er i høj grad et problem, der også er rykket ind i byerne.

I Gentofte har kun to ud af de i alt 33 praktiserende læger åbent for nye patienter, viser en søgning på sundhed.dk, som Villabyerne har foretaget. Og inden for det næste halve år bliver fire af de 33 klinikker nedlagt, fordi lægerne går på pension, viser tal fra Region Hovedstaden.

Der dukker dog også nye læger op. For eksempel åbner de to læger Anja Schødt og Susanne de Blanck et lægehus på Ordrupvej 101, 2. den 1. november. De to kvinder kender hinanden fra deres speciallægeuddannelse, hvor de har arbejdet på Herlev og Glostrup Hospital sammen.

"Vi har længe gerne villet nedsætte os som praktiserende læger og har forsøgt at købe eksisterende praksis, uden at det er lykkedes. Vi blev faktisk kontaktet af Region Hovedstaden, som gerne ville have os til at åbne i enten Gladsaxe eller Gentofte, men det er ufattelig svært at finde egnede lokaler. Det var et rent tilfælde, at vi fandt det her lejemål," fortæller 44-årige Anja Schødt, som har været læge i 14 år og speciallæge i almen medicin i to år.

Hun og Susanne de Blanck har ansat både en sygeplejerske og en sekretær og venter nu kun på, at håndværkerne får gjort lokalerne klar til åbningen af det nye lægehus. På sigt er det planen at udvide, for de vil begge gerne deltage i uddannelsen af nye læger.

Brug for bred uddannelse

Anja Schødt og Susanne de Blanck skal ved siden af arbejdet i Ordrup Lægehus være læger for 246 multihandicappede borgere i et bosted på Bank-Mikkelsens Vej, og det er en opgave, de glæder sig til.

"Som praktiserende læger er vi jo generalister, der kan lidt af det hele. Det giver god mening at hjælpe alle mennesker, men det giver ekstra god mening at hjælpe mennesker med komplekse, sundhedsfaglige problemstillinger, og der får vi virkelig brug for vores brede uddannelse," siger 41-årige Susanne de Blanck, som har været læge i 11 år. I de seneste to år som speciallæge i almen medicin har hun bl.a. arbejdet på klinikken over Meny på Jægersborg Allé.

Ordrup Lægehus åbner som sagt den 1. november, men man kan allerede nu skrive sig op på de to kvindelige lægers venteliste inde på borger.dk eller sundhed.dk.

Ikke tilhængere af S-forslag

På landsplan forventer man, at hver tredje læge vil gå på pension inden for de næste 10 år, og der står slet ikke nye læger klar til at tage over i samme omfang.

Derfor har Socialdemokratiet for nylig præsenteret et forslag, der går ud på, at alle nyuddannede læger skal give en hånd med i en almen praksis, inden de starter på en speciallægeuddannelse. Men det forslag får en kølig modtagelse hos Ordrups nye lægeteam.

"Det vil jo bare resultere i, at det vil tage endnu længere tid, før vi får uddannet alle de speciallæger, vi har brug for. Det vil give problemer andre steder i systemet. Så vil der mangle kræftlæger, børnelæger, kirurger, osv.," siger Susanne de Blanck.

Anja Schødt klapper heller ikke i hænderne over forslaget.

"Arbejdet som praktiserende læge kræver utrolig meget indsigt og erfaring. En ung, nyuddannet læge kan derfor ikke gøre det ud for en speciallæge, det gælder inden for alle specialer og afgjort også almen medicin," siger hun.

I stedet for at bruge pisken og tvinge læger under uddannelse til at tjene i byer, de ikke har bedt om at være i, foreslår Susanne de Blanck, at politikerne overvejer guleroden.

"Hvis man gerne vil tiltrække læger til sin by, må man forsøge at gøre det mere attraktivt at være læge i det pågældende område," siger hun.

Man kan læse mere om de to nye lokale læger på ordruplaegehus.dk.

Publiceret 01 November 2018 11:26