Tirsdag den 23. oktober blev 'Newtons æbletræ' plantet på Gammel Hellerup Gymnasium.

Tirsdag den 23. oktober blev 'Newtons æbletræ' plantet på Gammel Hellerup Gymnasium.

Gammel Hellerup planter verdens mest berømte æbletræ

Verdens mest berømte æbletræ fik et barn på Gammel Hellerup Gymnasium tirsdag den 23. oktober, hvor der blev plantet et træ dyrket fra en æblekerne fra den verdensberømte naturvidenskabsmand Isac Newtons originale æbletræ ved Woolsthorpe Manor i England. Træet skal inspirere fremtidens elever til nye opdagelser.

Rundt om i verden er der ved flere store universiteter tilsvarende æbletræer fra Woolsthorpe Manor, men det er første gang, at Woolsthorpe Manor har leveret plantemateriale fra Newtons æbletræ til et gymnasium i Danmark.

Kerner fra æbler på træet er sendt fra conservation manager ved Woolsthorpe, Margaret Winn, til pensioneret lektor i fysik og kemi Henning Henriksen, der har fremavlet træerne.

Et æble i hovedet

Historien er, at Isac Newton fra sit værelse i Woolsthorpe Manor kunne kigge ud på et æbletræ, og det er dette æbletræ, der stadig lever, der kaldes 'Newtons æbletræ'. Dette træ har en ikonisk status blandt verdens fysikere, fordi Newton har siddet under dette træ og har udtænkt tyngdeloven ved at fundere over et æbles fald fra dette træ.

Isac Newton er sammen med Albert Einstein nok end af de største fysikere, der har levet. Einstein er kendt for relativitetsteorien, mens Newton er kendt som opdageren af tyngdeloven, der kan beregne Månens bane omkring Jorden samt alle planeternes bevægelser omkring Solen. Herudover har Newton kunnet forklare mange andre fænomener. Samtidig fandt Newton på matematiske metoder, så man ikke bare kunne beskrive fysiske fænomener, men også regne på dem.

Jesl

Publiceret 06 November 2018 08:09