Tag en test for diabetes 14. november. Pressefoto

Tag en test for diabetes 14. november. Pressefoto

Over 550 Gentofte-borgere har type 2-diabetes

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide. Tag en test på nettet eller på apoteket

Sundhed Hvis du kender din risiko for type 2-diabetes, er der meget, du kan gøre for at forebygge sygdommen. Derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste på Verdens Diabetesdag 14. november.

I Gentofte Kommune går 570 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 2.850 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide. Diabetesforeningen benytter dette års Verdens Diabetesdag 14. november til at oplyse om de symptomer.

"Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som ubehandlet kan være livstruende og på længere sigt kan medføre følgesygdomme som blodpropper, nyresvigt og amputationer. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme," lyder det fra formand for Diabetesforeningen Truels Schultz.

Vægttab og tissetrang

På Verdens Diabetesdag sidste år blev 46 procent testet med høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes, og de blev derfor rådet til at søge læge.

"Oplever man kløe, synsforstyrrelser, højt væskeindtag, tissetrang eller uforklarligt vægttab kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen," siger Truels Schultz, der understreger, at type 2-diabetes er meget arvelig. Derfor bør man være ekstra opmærksom, hvis ens forældre har type 2-diabetes.

Diabetesforeningen håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at tage en risikotest 14. november.

Testen består af syv simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

Du kan allerede nu tage risikotesten på www.diabetes.dk/testdigselv.

Og her i kommunen kan man tage testen 14. november på Ordrup Apotek på Ordrupvej 80 i Charlottenlund mellem kl. 9 og 12 og Hellerup Apotek på Strandvejen 165 i Hellerup mellem kl. 14 og 17.

I Gentofte har 1.900 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Kapp

Publiceret 07 November 2018 19:30